Sağlık için suya sabuna dokunun

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında el hijyeni konusunda bilgilendirmede bulundu.

GÜNDEM 13.10.2018 15:02:00 0
Sağlık için suya sabuna dokunun

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en etkili, en ucuz, ve en kolay yöntemin el yıkama olduğunu belirtti. Bunun bir günle kalmamasını amaçladıklarını belirten yetkililer sabunla el yıkamanın yıl boyunca sürekli özendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek dünya genelinde her yıl bulaşıcı hastalık yüzünden ölen bir milyon çocuğun hayatının, sadece ellerin düzenli olarak yıkanmasıyla kurtarılabileceğinin mümkün olduğunu açıkladı.

 

TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

El hijyeninin, bireyin kişisel temizliği ile beraber toplum sağlığı için de önemli olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında da doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü var. El yıkama alışkanlığı küçükken kazandırılmalı. El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerekmektedir. Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. "El yıkama" önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabiliriz.

 

ELLER NE ZAMAN YIKANMALI?

Ellerin ne zaman yıkanması gerektiğini belirten yetkililer, " Yiyecek, yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce yemek yedikten sonra, küçük bebekleri sevmeden önce, çocukların altını değiştirdikten sonra, saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra, dışarıdan eve gelince, tuvaleti kullandıktan sonra, pişmemiş gıdaları (özellikle et, tavuk, balık, yumurta) elledikten sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, öksürüp, hapşırdıktan sonra, hastaya temastan önce ve sonra, steril eldiven kullanmadan önce ve kullandıktan sonra, hayvanları elledikten sonra. toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra eller yıkanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

 

DOĞRU EL YIKAMANIN PÜF NOKTALARI

Doğru el yıkamanın püf noktalarını söyleyen Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10'a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağza sokulmamalı" dedi.

 

TEMİZ ELLER YAŞAM KURTARIR

El yıkama yöntemini adım adım anlatan yetkililer, "El yıkamanın değil, doğru el yıkamanın önemli el ve bilekler ıslatılır, sabun köpürtülerek uygulanır, el sırtları diğer elin avucu ile ovulur, avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir, eller kenetlenip parmak uçları ovulur, baş parmaklar diğer elin avucunda ovulur, parmak uçları diğer elin avucunda ovulur, eller kağıt havlu ile kurulanır, musluk kullanılan havlu ile kapatılır ve Kullanılan havlu çöpe atılır. Şunu unutmayalım ki temiz eller yaşam kurtarır" dedi.       

 

Haber / Özge MERİÇ