'Türkiye ekonomisine can suyu olacak'

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde Bireysel Emeklilik Sistemi masaya yatırıldı. Haber Türk'de canlı yayınlanan panelin moderatörlüğünüGazeteci Noyan Doğa

GÜNDEM 10.10.2018 19:47:00 0

Panelde konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB’ninüretim hacmi ile ilgili bilgiler verdi. ÇOSB’ninTürkiye’nin 300 OSB’si içinde ilk 3’te yer alan üretim üssü olduğunu dile getiren Sözdinler, ÇOSB olarak 72 bin kişiyi istihdam ettiklerini dile getirerek “Bölgemiz Çerkezköy ve Kapaklı arasına kurulmuş. Bu bölgede 250 bin nüfus bulunuyor” dedi. Panelde konuşma yapan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli de “Elde edilen 3 buçuk milyar dolar cironun yaklaşık 3 milyar dolarınıÇerkezköy OSB elde ediyor” dedi. Danyeli, KOBİ’lerin ihracata atılmaları için KOBİ merkezinde personellerinin yardımcı olduğunu belirtti.

 

“ÜRETİM TEKSTİLDEN ÇIKMAYA BAŞLADI MI?”

 

Panel moderatörü gazeteci Noyan Doğan’ın ‘Üretim tekstilden çıkmaya başladı mı?” sorusuna cevap veren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy OSB’nin tekstil üstü olarak kurulduğunu belirterek “İlk kurulduğunda 72 tekstil firma vardı ve şimdi ise tekstil firması sayısı 36’ya düştü. Ağırlıklı olarak beyaz eşya, elektrik, elektronik, plastik, kauçuk ve ilaç sanayine yoğun ilgi “ dedi.

 

“400 BİN FİRMA SİSTEME KAYDOLACAK”

 

EGM Yönetimi Kurulu Üyesi Göçer de, 1 Ocak itibari ile zorunlu hale gelmesi planlanan bireysel emeklilik sisteminin ilk etapta 12 milyon çalışanı kapsadığını belirtti. 2019 yılı itibariyle yaklaşık olarak 3 milyon çalışanın daha bu sisteme katılacağını söyleyen Göçer, “Daha önce 9 ve 50 arası çalışanı olan işletmeleri kapsayan uygulama 1 Ocak’tan itibaren 5-9 çalışanı olan işletmeleri de kapsayacak hale gelecek. 400 bin firmaböylelikle sisteme kaydolacak” dedi.

 

“EN TASARRUFLU SİSTEM”

 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin en önemli tasarruf sistemi olduğunu söyleyen Göçer, “200 bin firmabu sisteme girmeyi reddediyor. Kanunen sisteme kaydolmayan işletmeler için cezai yaptırım uygulanabilecek” dedi. ModeratörGazeteci Noyan Doğan’ın ‘sisteme girmeyenlere nasıl bir cezai yaptırım uygulanacağını’ sorması üzerine Göçer “Her bir ihlal için 100 lira cezası var. Ceza ile yönetilmek yerine Türkiye’de tartışacağımız tek şey tasarruf sistemidir” dedi. Herkesin bu sistem için elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Göçer, çalışanları teşvik edip tasarruf yapmanın ülkemiz için önemli olduğunu belirtti. Eyüp Sözdinler, Çerkezköy OSB’ye bağlı sanayi kuruluşlarının hepsinin sisteme girmesine karşın yüzde 60’ının sistemden ayrıldığını belirterek “Türkiye’nin ortalaması neyse Çerkezköy’ün de ortalaması odur. Bireysel emeklilik sistemi gerçekten Türkiye’nin tasarrufu açısından en önemli faktörlerin başında gelendir. Türkiye’nin ekonomik dar boğazdan çıkabilmesi için sıka para politikası ve tasarrufa ihtiyacı vardır. Bugün gençlerimizi de buraya davet ettik. Yarın hepsi sanayiye katılacak teknisyen adayıdır” dedi.

 

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE CAN SUYU OLACAK”

 

Panelde Bireysel Emeklilik Sistemi’nden  ayrılmak isteyen firma çalışanlarının sisteme girdikten 2 ay sonra cayma haklarının bulunduğu göz önüne alındığında aylık maaşlarından belli oranda kesinti yaşayan asgari ücretli çalışanların bu sisteme sıcak bakmadığı belirtilirken, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli, cayma süresinin 2 ay olması sebebiyle çalışanlara sistemin inceliklerini ve avantajlarını anlatmak için yeteri kadar süre bulamadıklarını belirtti. Oda olarak bireysel emeklilik sistemini sosyal güvenlik reformu olarak gördüklerini belirten Danyeli, toplanacak fonun Türkiye ekonomisine can suyu olacağına inandıklarını belirtti. EGM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Göçer, Bireysel Emeklilik Sisteminde şu ana kadar 80 milyar liralık bir birikimin oluştuğunu ifade ederek yüzde 25 oranında sunulan işveren katkısının diğer ülkelerde bulunmaz derecede yüksek olduğunu söyledi. Sistemin getiri yönünden birçok bankanın gerisinde olduğunu ifade eden Eyüp Sözdinler de bazı bankaların BES’li çalışanlara kar marjı yüksek seçenekler sunduğunu ifade ederek “BES’li bir çalışanın fonunda biriken parayı sistemden çekip herhangi bir bankanın mevduat hesabına yatırması halinde daha fazla kazanç elde edecek. Sistem diğer bankaların politikalarının gerisinde kalıyor bununla yarışamıyor” derken, Ali Göçer de “Bu sistem ilk olarak mevduat hesabı şeklinde azar azar birikerek işliyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU