Sağlıkta şiddete karşı eylem başlattılar

Çerkezköy'deki doktorlar ve sağlık çalışanları Tekirdağ Tabipler Odası'nın organizasyonunda Özel Optimed Hastanesi önünde bir araya gelerek, eski hastasının silahlı saldırısı sonu

GÜNDEM 9.10.2018 14:57:00 0
Sağlıkta şiddete karşı eylem başlattılar

Saygı duruşunun ardından açıklama yapanTekirdağ Tabip Odası üyesi Nöroloji Uzmanı Nurdoğan Yavuz “Sabah işe gitmek için evden çıkıp, iş yerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kuruluşlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmiyoruz” dedi.

 

“ŞİDDET OLAYLARI DAYANILMAZ NOKTAYA GELDİ”

Bu süreci hazırlayan nedenleri bildiklerini dile getiren Yavuz “2003 yılında sağlıkta dönüşüm programı ilk uygulanmaya başladığı zamandan bu yana söylüyoruz: Bu program piyasa odaklı bir programdır. Bu program sağlık hizmetine meta, hastaya müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil, nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir. Sağlıkta dönüşüm programının uygulanmaya başlamasından bu yana sağlık alanında giderek artan şiddet olayları, artık dayanılmaz bir noktaya geldi” dedi.

 

“12 MESLEKTAŞIMIZI KAYBETTİK”

2005 yılında İstanbul’da Prof. Dr. Göksel Kalaycı’nın bir hastası tarafından öldürülmesiyle başlayan süreçte, bugüne kadar 12 doktoru haksız yere uğradıkları saldırılar ve sağlıkta dönüşüm programının yol açtığı çarpıklıkların yarattığı tükenmişlik nedeniyle yaşamlarına son verdikleri için kaybettiklerini söyleyen Yavuz “İlk günden itibaren yetkilileri sağlıkta dönüşüm programından vazgeçirmek için uyarıyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin. Önce görmezlikten geldiler ve sağlıkta şiddet yoktur dediler. Sonra 2012’de gencecik Dr. Ersin Arslan’ın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle mızrak çuvala sığmaz hale geldi ve artık sağlıkta şiddetin varlığını reddedemez hale getirdiler. Beyaz kod uygulaması ve TBMM’de sağlıkta şiddeti araştırma komisyonunun rapor hazırlaması gibi girişimler bu dönemde oldu. Ama bu hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve sağlık alanında şiddetin azalmasına yetmedi” dedi.

 

“KAÇ HEKİMİN ÖLMESİNİ BEKLİYORSUNUZ?”

2014 yılında Türkiye Tabipler Birliği olarak  titiz bir çalışmayla sağlıkta şiddet yasa tasarısını hazırladıklarını ifade eden Yavuz “Bir kez daha sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması talebiyle 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşme yaptık. TBMM’nin kendirine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldık. Buna karşı AK Parti ve MHP’nin son derece ilgisiz ve duyarsız tavrı ile karşılaştık. Halen üç kez randevu talep ettiğimiz Sağlık Bakanından ve geçtiğimiz günlerde randevu talep ettiğimiz TBMM başkanından yanıt bekliyoruz. Sağlıkta şiddet tablosu bu boyuta gelmesine karşın izlenen bu tavra şaşıralım mı, üzülelim mi bilemiyoruz. Sağlıkta şiddeti önlemek, teklifimizi dikkate almak ve sağlıkta şiddet yasasını çıkartmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?” diye konuştu.

 

“SAĞLIKTA ŞİDDET YASASININ ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ”

Yavuz, sağlıkta şiddet yasasının hemen çıkarılmasını istediklerini belirterek “Hayatını kaybeden doktorlarımıza borcunuz var. Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odaları olarak bugünden itibaren sağlıkta şiddete karşı eylem programını başlatıyoruz. Bu doğrultuda 10 Ekim gününden başlamak üzere 7 gün sürecek ‘Sağlıkta şiddet yasasını istiyorum’ temalı nöbet eylemleri başlatıyoruz. Tüm Türkiye çapında ve kentlerin bilinen alanlarında, parklarında 18.00-20.00 saatleri arasında en geniş katılımla bu nöbet eylemlerini yapacağız” dedi.

 

“YASA ÇIKANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

17 Ekim’de de tüm Tabip Odası başkanlarıyla birlikte ‘Türk Tabipleri Birliğinin Sağlıkta Şiddete Karşı Bildirgesi’ni kamuoyu ile paylaşmak; TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile görüşmek üzere saat 10.00’da Türkiye Tabipler Birliği’nde buluşacaklarını kaydeden Yavuz “Türk Tabipleri Birliği’ni ve tabip odalarımızın aklı ve yüreği hekimlerin üstündedir. Hekimlere yönelen şiddet insanlık ve hekimlik değerine yönelmiştir. Bunu kesinlikte kabul etmeyeceğiz” dedi. Yavuz, sağlıkta şiddet yasası çıkarılıncaya ve sağlık alanındaki şiddet önleninceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU