O görüntülerle ilgili açıklama geldi

Çerkezköy'de önceki gün Veliköy sınırlarında kan kırmızısı akmaya başlayan Çorlu Deresi'ndeki çevre katliamıyla ilgili Çerkezköy Kaymakamlığı açıklama yaptı. Gerekli

GÜNDEM 4.10.2018 09:46:00 0
O görüntülerle ilgili açıklama geldi

Önceki gün Çerkezköy OSB yetkililerinin durumu öğrenmesi ve rapor etmeleri sonrası akşam saatlerinde kamuoyuna yansıyan dehşet görüntüler, Çerkezköy’de yapılan çevre katliamını gözler önüne serdi.

 

KATLİAMI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Çerkezköy OSB’den Kapaklı OSB’ye kadar berrak akan dere Veliköy hudutlarına girdiğinde ise kan kırmızı renginde ve ağır bir kokuyla akarken, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın durumu Tekirdağ Valiliği’ne bilgilendirmesinin ardından İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Veliköy arıtma girişinde bulunan köprü altından numune alarak dereyi kirleten kimyasalın nevini belirlemek üzere laboratuvara götürdü.

 

“İŞLETME TESPİT EDİLDİ”

Çerkezköy Kaymakamlığı da dün sabah saatlerinde konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 3 Ekim günü saat 18:30 sıralarında Çerkezköy’den geçen Çorlu Deresinin Veliköy kavşağı yanında pembe renkli görüntüsü ihbarının kendisine telefonla ve görüntülü olarak ulaştırıldığını belirten Kaymakam Abban “İhbar alınır alınmaz Kaymakamlığımızca oluşturulan; Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürü ve ekibi, İlçe Jandarma Müdürü ve ekibi, İlçe Emniyet Müdürü ve ekibi, ÇOSB Çevre müdürü ve teknik elemanlarınca kalabalık bir  çalışma gurubu ile derenin pembe renge dönüştüğü noktadan, Çorlu deresinin akış istikametinin tersine gerekli numuneler alınmak suretiyle geniş çaplı bir araştırma başlatılmış, bataklık ve sazlık arazi boyunca deredeki kirlilik takip edilmiş ve atığı dereye veren işletme tespit edilmiştir” dedi.

 

ÇALIŞMALAR GECE BOYUNCA DEVAM ETTİ

Çalışmaların gece boyunca devam ettiğini kaydeden Abban “Atığı dereye verdiği tespit edilen işletmeye gerekli adli ve resmi işlemler başlatılmıştır” dedi. Derenin 'kırmızı ve pembe' akmasıyla ilgili gece boyunca çalışmalar yaptıklarını belirten Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak da “Derenin kirlenen bölümündeki durumu görebilmemiz için anlık parametrelere baktık. Diğer detaylı parametreleri de sabaha karşı bakanlığımız laboratuvarlarına analiz için gönderdik” dedi.

 

NUMUNELER ANALİZ İÇİN GÖNDERİLDİ

Derenin şu anki durumunun insan sağlığını ve yaşamı konusunu etkilemeyecek şekilde akışına devam ettiğini kaydeden Albayrak “Herhangi bir sıkıntı şu an için bulunmuyor. Veriler o görülen kırmızı etkinin anlık bir suyun dereye verildiğini gösteriyor. Dün saat 03.00 sularına kadar ekiplerim sahada bu suyun nereden gelebileceği konusunda dere boyunca incelemelerde bulunduk. O noktada kontrolsüz bir kanal çıkışının olduğunu tespit ettik. Bu kontrolsüz kanal çıkışından numune aldık. Daha sonra da bu kanalın nereye gittiği konusunda bilgi sahibi olabilmek içinde yaklaşık 3 kilometre kanal boyunu takip ettik. Kanalın ucunun bölgede bulunan bir tesise ulaştık. Bu tesisin atık suyundan da numuneler aldık. Tesisten aldığımız numuneler ile deredeki atık su numunelerinin eşleşip eşleşmeyeceği konusunda fikir sahibi olabilmek için bunları bakanlığımızın referanslı laboratuvarına analiz için gönderdik” dedi.

 

KONTROLSÜZ BİRÇOK BACA TESPİT EDİLDİ

Ayrıca bu hat boyunca birçok kontrolsüz bacanın da olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Albayrak “Buralardan vidanjörler vasıtası ile de bu suyun dereye verilmiş olabileceği endişesi taşıdığımız için ve bu tür dökümleri de engellemek için bugün itibari ile kaymakamlığımıza, belediyeye bu hattaki kontrolsüz olan bacaların ve güzergahın kapatılması ile ilgili talimatlarımızı da valilik olarak hazırlıyoruz” dedi.

 

“ANALİZLERİN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Bakanlığın da bu konuda kendilerine talimat verdiğini ifade eden Albayrak “Sayın bakanımız bu konuyla ilgili ihmalkar davranan her türlü kişi ve kuruluşlara gerekli tüm cezai yaptırımların uygulanması için talimat verdi. Bu konuya sebebiyet veren kişi ya da kurum kimler ise tespit etmek için 5 kilometrelik alanı ablukaya aldık ve çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Şu ana kadar faili tespit edemediklerini ancak şüphelendikleri birkaç unsur olduğunu belirten Albayrak “Dolayısı ile bu hattan ve kontrolsüz bulduğumuz bacadan alınan analizlerin çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ