Muhtarlar atık toplamak için yarışacak

2014-2017 yılları arasında işletmelerden 854 ton elektronik atık toplayan Edirne Belediyesi, elektronik atıklar hakkında bilinç oluşturulması, elektronik atıkların etkin bir şekilde toplanması, geri dönüş

GÜNDEM 26.09.2018 17:55:00 0
Muhtarlar atık toplamak için yarışacak

Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Birimi tarafından tüm muhtarlıklara atıkların toplanacağı kutular yerleştirilirken, aynı zamanda da bilgilendirici broşürler asıldı.  Elektronik atıkların birçok zararlı madde içerdiğini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm Edirnelileri bu kampanyaya katılmaya davet ederek, “Toplam atıklardaki payları yüzde 2-3 civarında olmasına rağmen, atıkların içerisindeki zararlı maddelerin yüzde yetmişe yakını e-atıklardan gelmektedir. Çevremizde hiçbir eşyada bir araya gelemeyecek onlarca element, elektronik eşyaların içinde bulunur” dedi.

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR”

Başkan Gürkan, elektronik eşyalar, bir geri dönüşüm tesisinde işlenmek yerine kırılarak çöpe ve toprağa gömülürse içlerindeki kurşun toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden olduğunu dile getirerek “Çöp sahalarındaki kurşunun yüzde kırkı elektronik atıklardan kaynaklanmaktadır. Bu ağır metaller, yağmurlarla yer altı sularına karışıp su kaynaklarımızı kirleterek toplum sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluştururlar. Kurşun, sinir sistemi, kan dolaşımı ve böbrekler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Elektronik atıklarda ayrıca krom, lityum ve hidrokarbonlar gibi birçok zehirli ve kanserojen madde bulunmaktadır. Elektronik atıkların yakılması, birçok kanserojen zehirli gazın atmosfere yayılmasına neden olur” dedi.

Haber / Menşure KARDEŞ