Köylüler, ÇED toplantısı yaptırmadı

Kırklareli Vize'de vatandaşlar Istranca Ormanları eteklerine özel bir firma tarafından kurulması planlanan çimento kili ocağına tepki göstererek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkı bilgilendirme top

GÜNDEM 26.09.2018 16:34:00 0
Köylüler, ÇED toplantısı yaptırmadı

Bölgede kil ocağı kurulmasını istemeyen köylüler ellerinde, 'Ekmeğimi bölüşürüm, suyumu ve toprağı asla bölüşmem', 'Bu cennete dokunma', 'Doğayı katletme tarımı yok etme', 'Ormanlarımız yok olmasın' yazılı dövizler taşırken, köy meydanına gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerini de “Sizi burada istemiyoruz” diye slogan atarak karşıladı. Yoğun protestolar üzerine bakanlık yetkilileri, bilgilendirme toplantısını yapamadan köyden ayrıldı.

SAHİP ÇIKMAZSAK GELECEĞE NE BIRAKACAĞIZ?

Bölgede önemli su kaynaklarının bulunduğunu ve 27 köyün su kaynağının kil ocağının yapılacağı bölgeden karşılandığını ifade eden Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çiğdem “Soğucak köyü Istranca Ormanları'nın en önemli su kaynaklarına ve ormanlarına sahip. Kil ocağından etkilenecek Pazarlı ise İstanbul'a eskiden su sağlayan 1653 yıllık dünyanın en uzun su ikmal sisteminin başlangıç noktası. Dünya Kültür Mirası ilan edileceğine kuşku duyulmayan bir noktada, onlarca kil ve kalker ocağı açılmış ve açılması planlanıyor. Geçmişe, bugüne, ormana, toprağa, suya sahip çıkıp korumazsak, geleceğe ne bırakacağız?” dedi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler, “Bölgede kurulacak ocak su kaynaklarına ve ormanlara zarar verecek. Bunun yapılmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU