'Ehlibeyt ve Kur'an'dan uzaklaşırsak yok oluruz'

Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin 1379'uncu yıldönümünde Kapaklı Erenler Cemevi'nde anma programı düzenlendi. Programda konuşan Kapaklı Cem Vakfı Başkanı İrfan Duma

GÜNDEM 23.09.2018 18:00:00 0

Dün saat 14:00’da Erenler Cemevi’nde düzenlenen Aşura Günü ve Kerbela Şehitlerini anma programına Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Muzaffer Yıldıran, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri Nalan Çolak, Kemal Kenar, AK Parti Kapaklı Belediye Başkan Aday Adaylığı için isim isimleri geçen Akın Yılmaz, Ercan Üçel, Kapaklı Cem Vakfı Başkanı İrfan Duman, Kapaklı Erenler Cemevi Dedesi Kemal Öztürk ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“MEZHEP AYRILIKLARI YARATILMAK İSTENİYOR”

 

Programın açılış konuşmasını yapan Kapaklı Cem Vakfı Başkanı İrfan Duman “Muharrem ayı içerisinde bulunduğumuz bu günlerde bundan 1338 yıl önce miladi 680’de insanlık tarihinin başlangıcından beri var olan Alevilik, İslamiyet yok edilmek istenerek Kerbela’da büyük yara almış, Hz. Hüseyin ve 72 Kerbela şehidimiz bunca yıl geçmesine rağmen unutulmamış, bu haklı ve onurlu duruşuyla gönüllerde daha fazla yer bulmuştur. Ülkemizde ve çevremizde 21.yüzyülın ortalarında bile Alevi, Sünni, Şii gibi olmayan mezhep ayrılıkları yaratılmak istenmektedir” dedi.

 

“YARATILIŞ İTİBARİ İLE İNSANLARIN BİRBİRİNDEN FARKI YOK”

 

Yaratılış itibariyle insanların birbirinden farkının olmadığını kaydeden Duman “Hacı Bektaş Veli ‘benim Kabe’m insanlık’ diyerek ne güzel söylemiştir. Bizler anayasal haklarımızın verilmesini, ülkemizde cem evlerimizin ibadethane statüsüne alınmasını, din ve vicdan düşünce özgürlüğünün eşit olmasını, tüm insanların ve kurumlarımızın yanlış düşünce ve fikirlerden vazgeçmesini, toplumumuzun haksızlığın karşısında hak mücadelesinde Hz. Hüseyin gibi doğrunun yanında bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Değerli canlar, insanlar saygı sevgi ve hoşgörü içerisinde hep beraber ayrım yapmadan bu güzel cennet vatanımız da kardeşçe yaşamalıyız diyor. Bugün bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dostlarımıza, emeği geçen tüm halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

ŞEHİT EDİLDİ DİYE TÖREN YAPARCASINA AŞURE PİŞİRMEYELİM”

 

Kapaklı Erenler Cemevi Dedesi Kemal Öztürk de “Bütün peygamberler Muharrem orucu tutarken, bize ne oluyor da soğuk bakıyoruz, yaklaşmıyoruz. İnsanlar aşure pişirme yarışında. Tabi ki aşure pişireceğiz. Ama önce orucumuzu tutalım, ibadetimizi yapalım. 10 Muharrem günü değil de 12’nci Muharrem günü aşuremizi yapalım. Hz. İmam Hüseyin şehit oldu diye tören yaparcasına bir aşure pişirmeyelim. Bir Muharrem Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa’nın Mekke’den Medine’ye hicretinin tarihidir. Mekke mürşitleri, inanmayanlar, kabileler bir araya geldiler, dediler ki ‘Biz Hz. Muhammed’i ortadan kaldıralım’. 1 Muharrem’e bağlayan gece öldüreceklerdi. Peygamber efendimize hicret emri geldi. Bir Muharrem günüydü Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicreti. Peygamber Efendimiz bir Muharrem günü oruçluydu. 10 Muharrem günü, o zalimlerden saklandığı mağarada kurtuluşa erdi” dedi.

 

MATEMLERİ DE BİLMEMİZ GEREKİYOR

 

Kemal Öztürk “Bütün peygamberler kurtuluşa ererken, Sevgili peygamberimizin torunu Hazreti İmam Hüseyin, Peygamber efendimizin gözünün nuru Hazreti İmam Hüseyin Kerbela’da yeryüzünde eşi görülmemiş bir zulümle vahşetle şehit edildi. Peygamber efendimizin ailesi, torunları ve onun 72 şühedası Kerbela’da Muaviye’nin oğlu Yezid tarafından 20 bin asker ile kuşatılmış, günlerce su  verilmemiş 73 şüheda. Çoğunluğu çocuk, kadın, silahsız mazlumlar. Aşure tabi ki yiyeceğiz, tabi  ki aşureleri kaynatacağız. Ama matemleri de bilmemiz gerekiyor. Yaşanılanları, peygamber efendimizin ailesine yaşatılanları bilmemiz gerekiyor” dedi.

 

ÖZELLİKLE 10 MUHARREM BEKLENDİ

 

Ehlibeyt’in ev halkı anlamına geldiğini kaydeden Öztürk “Nurun  indiği, meleklerin indiği, vahinin, Kur’an’ın indiği evdi o ev. O evin canlarıydı onlar. Özellikle 10 Muharrem beklendi. Hazreti İmam Hüseyin 10 Muharrem günü şehit edildi. Bütün peygamberler kurtuluşa ererken dediler ki “Bakın Hazreti Muhammed’in ailesi 10 Muharrem günü kurtuluşa ermedi. Cenabı Allah onları kurtarmadı”. Bugün Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri rahmetle anılırken, Yezid lanetle anılıyor” dedi.

 

ALLAH BİZLERE EHLİBEYTİN YOLUNDAN GİTMEYİ NASİP ETSİN

 

Tüm insanlarda Cenabı Allah’ın nurunun olduğunu kaydeden Öztürk “Alevi, Sünni, Şii, hepinizi Cenabı Allah yarattı. Hepiniz çok değerlisiniz. Bu gözle bakalım birbirimize. Kimse yaptığı ibadetlerinden dolayı kötü sayılamaz. Bizler onun doğru ya da yanlış olduğunu karar verecek mercii değiliz. Buna ancak cenabı Allah karar verecektir. Hiç kimse kendisini cenabı Allah’ın yerine koymasın. Hepimizi Cenabı Allah yarattı. Önce bunu kabul etmemiz lazım ki birbirimize değer verelim. Hepiniz çok değerlisiniz. Ülkemiz çok değerli. Birlik beraberliğimiz için, Ortadoğu’da olanları görüyorsunuz. Nasıl bizim bugün ekmeğimiz, aşımız, işimiz var, onların da aşı işi vardı. Ancak aileler dağıtıldı. Çocuklar perişan edildi. Savaşlarda zulüm ve acıyı çeken özellikle kadınlar ve çocuklar. Birbirimize hoşgörüyle, sevgiyle yaklaşalım. Birbirimizin eksiklerini, noksanlarını aramak yerine, güzel taraflarımızı görelim. Dilimiz, ırkımız, rengimiz ne olursa olsun Cenabı Allah bizlere ehlibeytin yolundan gitmeyi nasip eylesin” dedi.

 

MUHARREM LOKMASI DAĞITILDI

 

Kemal Öztürk; konuşmasını şöyle tamamladı: “Hz. Peygamberimiz şöyle buyuruyor: Size 2 emanet bıraktım. Biri Kur’an, diğeri ehlibeytimdir”. Ehlibeyt’ten uzaklaştığımız vakit, Kur’an ile ehlibeyti ayırırsak zulme düşeriz, acıya düşeriz, gözyaşına düşeriz. İkisinden de uzaklaşırsak yok oluruz. Cenabı Allah hepimizi ehlibeytin sancağı altında bir eylesin”. Kemal Öztürk, konuşmasının ardından Kerbela şehitleri ve tüm şehitler için Türkçe Yasin okudu. Duanın ardından katılımcılara Muharrem lokması dağıtıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU