Sağlık için suya sabuna dokunun

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, yaz aylarında artış gösteren bulantı, kusma, ishal vakaları dolayısıyla vatandaşları bilgilendirdi.

YAŞAM SAĞLIK 29.08.2018 19:46:00 0
Sağlık için suya sabuna dokunun

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü,  yaz aylarında artış gösteren  bulantı, kusma, ishal vakaları dolayısıyla vatandaşları bilgilendirdi.

 

 

 

Vatandaşlara ‘Gıda güvenliğiniz için açıkta satılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz’ uyarısında bulunan Tekirdağ Sağlık Müdürlüğü yetkilileri “Tüm sebze ve meyveleri hemen yemeden önce bol ve temiz su ile iyice yıkayınız. İyice piştiğinden emin olduğunuz gıdaları tüketiniz. Pişirilmiş dahi olsa uygun şekilde saklanmayan gıdalarda mikrop üreyebileceğini unutmayınız. Bu nedenle uygun şekilde saklanan gıdaları tüketiniz” dedi.

DOĞRU YIKANMAYAN ELLERİN BÜYÜK ROLÜ VAR

El yıkama alışkanlığının, bireyin kişisel temizliği ile beraber toplum sağlığı için de önemli olduğunu dile getiren yetkililer “Başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü var. El yıkamanın amacı eller üzerinde bulunan mikropların uzaklaştırılmasıdır.  Sık yıkanmayan eller bakterilere açık bir hale geliyor. Sağlıklı bir yaşam için yemeklerden önce ve sonra, pis ve pis olması olası eşyalara dokunduktan sonra, tuvaletten sonra, uykudan önce ve kalktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır” dedi.

KÜÇÜKKEN KAZANDIRIN

El yıkama alışkanlığı ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerektiğini kaydeden yetkililer “Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. “El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabiliriz” dedi.

Eller Ne Zaman Yıkanmalı?

Yiyecek/yemek hazırlamadan önce, yemek sofrasını hazırlamadan önce, yemek yemeden önce, küçük bebekleri sevmeden önce, dişleri fırçalamadan önce, dışarıdan eve gelince, tuvaleti kullandıktan sonra, oyundan sonra, çiğ besinleri elledikten sonra, burun silindikten sonra, öksürük ve hapşırıktan sonra, hasta bir kişiyle el sıkıştıktan sonra, hayvanları elledikten sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini dile getiren Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, doğru el yıkamanın püf noktalarını da şöyle açıkladı: Bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10'a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağza sokulmamalı.

Haber / Ayşenur AYDIN