Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri

Uzmanlar, bayramda sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

YAŞAM SAĞLIK 19.08.2018 11:00:00 0
Kurban Bayramı

 

Uzmanlar, bayramda sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

 

Kurban bayramını sağlıkla geçirmek için beslenme önerilerinde bulunan uzmanlar “Kurban bayramını sağlıklı geçirmek için öğün atlamak ve tatlı tüketimini sınırlandırmamak kilo alımına sebep olur. Bayramda da ideal kiloyu korumak için fiziksel aktiviteyi özellikle yürüyüşü aksatmamak gerekir. Su tüketiminin daha da önem kazandığı bayramlarda 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir” dedi.

“TUZU VE BAHARATI EN SON EKLEYİN”

Kurban etinin aynı gün değil, 24 saat dinlendirilerek tüketilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar “Sağlıklı pişirme yöntemi olarak ızgara, sote ve fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Özellikle kalp damar sağlığı için fazlası son derece zararlı olan yağ kullanımı bayramlarda artmaktadır. Kullandığınız et yağlı ise pişirme sırasında ayrıca yağ eklenmemelidir. Posa alımını artırmak için et yemekleri sebzeli tercih edilmeli, eklenecek sebzeler çiğ olarak kullanılmalıdır. Mutfakta kızartmadan her alanda kaçınmak gerekir. Tuz ve baharatları sonradan eklenen ve kısık ateşte pişirilen et besin değerini korur, özelliğini yitirmez” dedi.

PİŞİRİRKEN ÇATALLA ÇEVİRMEYİN

Mangalda pişirilen etlerin kanserojen etkisini azaltmak için eti ateşin üstünde fazla tutmaktan kaçınmak gerektiğini söyleyen uzmanlar “Etler sık sık çevrilerek kuruması önlenmeli, bu işlemde çatal kullanılmamalıdır. Çatal kullanıldığında açılan delikten sıvı kaybı olacağından etler besin değerlerini kaybetmektedir. Etle ateş arasında 15 cm aralık olmasına dikkat edilmelidir” dedi.

ET SUYU EKLEMEYİN

Kurbanın kesilmesiyle başlayan et tüketiminin bayram boyunca devam ettiğini kaydeden uzmanlar “Bayram süresince gün içinde bir öğün et tüketilmemeli, tüketilen etin porsiyonu sınırlandırılmalıdır. ‘Ekmek tüketmiyorum, doyana kadar et yiyebilirim’ düşüncesinin yanlış olduğu unutulmamalıdır. Etin öncesinde bir kase çorba, beraberinde yeşil salata ve 1-2 dilim ekmek tüketilmesi et porsiyonunun sınırlandırılmasında kolaylık sağlayacaktır. Sağlıklı olduğu düşünülerek kullanılan et suyu ve kemik suyunun yağ içeriğinin yüksek olduğu hatırlanmalı, özellikle kalori alımının arttığı bayramlarda pilav veya çorbaya et suyu eklenmemelidir” dedi.

ET SALATA VE AYRAN ÜÇLÜSÜ

Kalori alımını dengelemek için etin yanında asitli içecek tüketiminden kaçınılması, bu içecekler yerine az şekerli komposto veya ayran tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar “Yoğurt demir emilimini azaltıyor düşüncesiyle ayran reddedilmemeli bunun yerine demir emilimini artırmak için salata eklenmelidir. Ev yapımı az şekerli limonatalar, taze meyve kompostoları ve soğuk bitki çayları da bayramda yemeklerinize eşlik edebilecek sağlıklı içeceklerdir” dedi.

İKRAMLARA DİKKAT

Bayramda da üç ana öğün şeklinde beslenmenin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, “Bayram sofraları ve ziyaretlerinde sunulan ikramlarda mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Bayramda özellikle şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir” dedi.

Haber / Ayşenur AYDIN