Enerjisini güneşten üretecek 

Edirne'de tekstil sektöründe faaliyet gösteren Edirne Giyim Sanayi, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki fabrika bahçesine güneş enerjisi tesisi kurdu. Fabrikanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 70

GÜNDEM 16.08.2018 16:08:00 0
Enerjisini güneşten üretecek 

 

 

Edirne'de  tekstil sektöründe faaliyet gösteren Edirne Giyim Sanayi, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki  fabrika bahçesine güneş enerjisi tesisi kurdu.  Fabrikanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 70'ni karşılayabilecek olan 18 bin metrekare alana sahip tesisin açılışı yapıldı.


Edirne'de 1975 yılından bu güne erkek dış giyim üretiminde faaliyet gösteren Edirne Giyim Sanayi, EGS firması, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki  fabrika bahçesine 18 bin metrekare alana güneş enerji tesisi kurdu. Günlük ortalama 4 bin 700 watt elektrik üretecek olan tesiste, yıllık 83 bin adet ağacın dikilmesine eşdeğer 912 bin kilogram karbon emisyonu azaltımının hedeflendiği kaydedildi. 4 bin 224 adet güneş panelinin bulunacağı tesisin açılışına, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt katıldı.

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMAK İÇİN


EGS olarak işlerinin sadece üretimle sınırlı olmadığını, aynı zamanda ülkeye, topluma ve yaşadığımız coğrafyaya da sorumlulukları olduğunun bilincinde olduğunu belirten, EGS Yönetim Kurulu Başkanı Sayhan Türkeş, "Dünyada enerji kaynaklarının her geçen gün hızla tükendiği günümüzde, çevre sürdürülebilirlik konusunu ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli görüyoruz. Bu sebeple de yenilenebilir enerji konusunu bundan 6 yıl önce gündemimize aldık. Mali açıdan bakıldığında yatırımın geri dönüşü 7-8 yıl gibi uzun bir süre aldığından ilk planda uygulanabilir gözükmüyordu. Ancak çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, gelecekte yaşanacak enerji darboğazlarına karşı bugünden hazırlık yapmak için bu önemli yatırımı yapmaya karar verdik" dedi.  İşletme olarak söz konusu sistemle doğaya katkı sunmaktan gurur duyduklarını da sözlerine ekleyen Türkeş, "EGS olarak yaşadığımız coğrafyanın en önemli sorunlarından birisi olan sürdürülebilirlik konusunda bu önemli yatırımı yaparak doğaya katkı sağlıyor olmakla gurur duyuyoruz. Bu konuda başka firmalara ve kurumlara da ilham kaynağı olabilirsek ne mutlu bizlere. Umarım çevreye duyarlı bu gibi projeler ülkemizde artarak devam eder” dedi.


"DİĞER FABRİKALARA ÖRNEK OLMALI"


Fabrikaların çevreye örnek olmaları gerektiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, " EGS'nin hem çevre dostu, hem enerjini kendin üret hem de doğayı kirletme ama memleket ekonomisine de ciddi katkılarda bulun felsefesinden hareketle bugün yaşama geçirecekleri güneş enerjisi santrali her türlü takdirinin üzerinde bir çalışma. Kentimizdeki diğer sanayi işletmelerine ve fabrikalara örnek olmasını diliyorum” dedi.  Konuşmaların ardından güneş enerjisi tesisinin açılışı yapıldı. 

Haber / Özge MERİÇ