Acı biber hasadı Roman müziği ile başladı

Edirne Karaağaç Mahallesi'nde, kentin meşhur tava ciğerinin yanında ikram edilen acı biberin hasadına başlandı. Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, ciğerin yanı

GÜNDEM 14.08.2018 16:19:00 0
Acı biber hasadı Roman müziği ile başladı

 

 

Edirne Karaağaç Mahallesi’nde, kentin meşhur tava ciğerinin yanında ikram edilen acı biberin hasadına başlandı. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, ciğerin yanında ikram edilen biberlerin, hasat edildikten sonra kurutulmaya bırakıldığını belirtti.

 

Edirne'nin meşhur tava ciğerinin yanında ikram edilen  acı biberinin hasadına, Roman müziği eşliğinde başlandı. Ustaların 'Ciğerin yol arkadaşı' olarak adlandırdığı Karaağaç acı biberinin hasadında Romanlar, göbek atarak biber toplarken, ipe özenle dizilen biberler kurutulması için balkonlara asıldı. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, "Biz ona 'Dünyanın en tatlı acısı’ diyoruz. Ekimden önce çiftçilere sipariş veriyoruz. Onlar talebe göre ekim yapıyor. Ardından hasat ediliyor ve dizim işlemine geçiliyor. Ev hanımlarımız biberleri dizdikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Çiftçiler talebe yetişemez oldu" dedi.

 

HEM GÖBET ATTI HEM BİBER TOPLADI


Bu yıl hasadı Roman müziği eşliğinde yapan Karaağaç biberi üreticisi Yılmaz Ule, işçileriyle birlikte göbek atarak hasada başladı. Tarlaya gelen müzisyenlerin keman, cümbüş ve darbuka çalmasıyla başlanan hasatta Roman işçiler, hem göbek attı hem de biber topladı. Sadece Karaağaç Mahallesi'nde yetişen acı biberler, özenle ipe dizilip, kurutulması için gölgeliklere asılıyor.


TAVA CİĞERİNİN YANINDA İKRAM EDİLİYOR


Yılmaz Ule, bu yıl hasatta işçilerin eğlenmesi için bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, "Biberleri hasat etmeye başladığımız ilk günü çalışanlarımıza eğlence olması için böyle bir etkinlik düzenledik. Hasatın ilk ve son günü böyle etkinlikler yapıyoruz. Bu sayede çalışanlarımız daha verimli ve özveriyle çalışıyorlar. Bizim Karaağaç biberi, bu topraklara has olmakla birlikte tescilli ürünümüzdür" dedi. Yıldırım Mahallesi'nde oturan ev kadınları, kendilerine çuvalların içinde getirilen biberleri günlük 60 liradan iplere dizerek, gelir sağlıyor. Gölgede yaklaşık 45 gün kurutulan acı biberler, 180 derece ciğer tavasında pişirilmesinin ardından tava ciğerinin yanında müşterilere ikram ediliyor.

Haber / Ayşenur AYDIN