Türk Ocakları Çerkezköy'de açıldı

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği hizmete açıldı. Türk Ocaklarının Türkiye'nin en eski ve en köklü Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu dile getiren Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş, Türk Ocaklar

GÜNDEM 8.08.2018 17:44:00 0
Türk Ocakları Çerkezköy

Türkiye'nin en eski ve en köklü Sivil Toplum Kuruluşu olan Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciği faaliyete geçti. Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği'nin önümüzdeki süreçte şubeleşeceğini dile getiren Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş, Türkiye çapında 110 üzerinde şube ve 20 üzerinde de temsilcilik olduğunu dile getirdi. Candaş, "Çorlu, Vize ve Kırklareli'nde var olan Türk Ocakları'nın Çerkezköy'de de olması gerektiğini düşündük. Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği'ni hizmete açtık. Şubat ayında binamızı yerleştirdik, Mayıs ayında da faaliyete geçtik" dedi. 

 

"KÖKLÜ BİR OLUŞUMDUR"

 

1912 yılında kuruşmuş olan Türk Ocaklarının hiçbir siyasi parti ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını ve tamamen millet menfaatine kurulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu dile getiren Candaş, "Türkiye’nin en eski ve en köklü Sivil toplum kuruluşu olan Türk Ocakları'nın kuruluşu da öteki derneklerden farklı olmuştur. Türk Ocağı  üç-beş kişinin bir araya gelerek oluşturduğu sıradan bir kuruluş değildir. Bir gençlik girişiminin somutlaştırdığı  köklü bir oluşumdur" dedi. Şube olabilmek için bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Candaş, "Türk Ocaklarımızın Genel Merkezi Ankara’dadır ve Türkiye genelinde 110 üzerinde şubesi ve 20 üzerinde temsilciliği bulunmaktadır. Biz şuan Temsilcilik olarak hizmet vereceğiz. Temsilciliğimizi şube oluşturmak için oluşturduk.Türk Ocaklarının kesinlikle her hangi bir siyasi parti ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur ve bu ocakta siyaset yapılmaz. Üyeler arasında farklı siyasi görüşü olanlar olabilir ancak bu çatı altında  siyaset kesinlikle yasak. Siyaset yapan burada yer alamaz. Türk Ocakları Çerkezköy temsilciliği olarak önümüzdeki aylarda bir dizi etkinlik yapmak için çalışma programı hazırlıklarına başladık. Programımızda sosyal, kültürel, bilimsel etkinlikler ağırlıklı olacak” dedi.

 

106 YILLIK GÖNÜLLÜLER KURUMU

 

Türk Ocaklarının  İstanbul'un işgali sırasında Türklüğün unutturulmaması için kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana amacından taviz vermeden faaliyetine devam ettiğini belirten Burak Candaş, “Çağdaş ülkelerin hemen hepsinde, aynı amaca ulaşmak için bir araya gelmiş kişilerin kurup yönettiği ve varlığını sürdürdüğü kurumlar vardır. Türk Ocaklarında görev alanlar, yönetici  ve üyelerinin   çalışmalarını  gönüllü olarak yürütmektedir. Bu tür kuruluşlar toplum hayatının vazgeçilmez unsurlarıdır. Türk Ocaklarında Türk maneviyatının var olması güçlenmesi ve aydınlık bir ülkenin devamlılığı esas alınmıştır. Türk Ocakları, 'Türk Milletini sevmek ve yüceltmek' olarak tanımlanan Türkçülük ülküsüne bağlı olanların kurup bu güne kadar yaşattığı  ülkemizin en önce gelen çok önemli bir Sivil Toplum kuruluşudur. Türk Ocakları resmen 25 Mart 1912'de kurulmuştur. Fakat onun kuruluşuna ilişkin çalışmalar 1911 yılında başlayıp gelişmiştir. Bu bakımdan 106 yıllık bir "Gönüllüler Kurumu" olarak faaliyet göstermektedir" dedi.

 

TÜRK OCAKLARININ KURULUMU

 

Sözlerine devam eden Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş, "Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra Osmanlı ülkesinde baş gösteren ayrılıkçı düşünceler, 1908'de ikinci Meşrutiyetin ilanı ile birlikte rahatsız edici kıpırdanışlar ve davranışlar halini almıştı. Devlet içindeki etnik ayrılıkçılar bir ayaklanmağa, devleti parçalamaya yönelmişlerdi. Bunların önüne geçmek için akımlar geliştirilip uygulamaya konulmuş, fakat bunların milli birliği ve ülke bütünlüğünü korumaya yetmeyeceği kısa zamanda anlaşılmıştı. Aydınlar bir araya gelerek Türk  kimliğini ve benliğini tanıtacak, milli duygularını canlandırıp harekete geçirecek çalışmalar yaparak Türk Ocaklarını kurdu. İşte Türk Ocağı Tanzimat devrinde  Türk Aydınlarının  Türk benliğinin yok olmaması ve bilinçlenmesi için oluşturduğu bir kuruluştur" dedi.

 

"TÜRK OCAKLARI TÜRKLÜK MEŞALESİDİR"

 

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş,"Türkiye Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Türk Ocakları için ‘Milliyetçilik kavramının güçlenmesine büyük katkı sağlayan Türk Ocakları Türklük meşalesidir” demiştir. Türk Ocağı olarak bizim kırmızı çizgimiz Anayasamızdaki ilk dört maddedir. Türk ocağı olarak amacımız Türk Milliyetçiliğini bu günkünden daha üst seviyelere çıkarmak olacaktır ve bu yönde de çalışmalarımız sürüyor. İlçemizde de resmi kurum ve kuruluşlarımıza ziyaretlerde bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde de ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edeceğiz. Türk Milliyetçiliği meşalemizi  ilçemiz Çerkezköy’de de üst seviyelere çıkaracağız “ ifadelerini kullandı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ