Lise yerleştirmelerinde nakil dönemi başladı

Lise yerleştirmelerinde nakil dönemi dün başladı. 'Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu'nda öğrencilerin istemedikleri okullara yerleşmelerine neden olan, farklı okul türü seçme gibi bazı kriterler ka

GÜNDEM 6.08.2018 15:31:00 0
Lise yerleştirmelerinde nakil dönemi başladı

Lise yerleştirmelerinde 91 bin 687 öğrenci tercih yaptığı halde açıkta kaldı, birçok öğrenci de istediği okula yerleşememekten şikâyet etti. Çerkezköy’den de 2 okuldan toplam 375 öğrenci, okulda bulunuşluk kriteri nedeniyle açıkta kalmıştı. Bakanlık ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’yla bu sorunu çözmeye çalıştı.

 

TERCİH SAYISI 5’E ÇIKARILDI

 

Yapılan düzenlenmeyle tercih sayısı 3’ten 5’e çıkarıldı. Yerleşemeyenler, ilki kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercih yapan öğrencilerin farklı okul türü seçme zorunluluğu olmayacak.

 

ORTAOKULLARDA BULUNUŞLUK KRİTERİNE YER VERİLMEDİ

 

Bir başka önemli değişiklik ise yerel yerleştirmede eşitlik durumunda bakılan kriterlerde oldu. Yerel yerleştirmede eşitlik halinde sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), devam-devamsızlık gibi kriterlere bakılıyordu. Yeni kılavuzda, ‘ortaokullarda bulunuşluk’ ve ‘tercih önceliği’ kriterine yer verilmedi. 

 

OKUL BAŞARISI 2’NCİ KRİTER OLDU

 

Yerel yerleştirmede okul başarısının (OBP) dördüncü kriter olması çok eleştirilmişti. Nakil kılavuzunda ‘ortaokullarda bulunuşluk’ ve ‘tercih önceliği’ kriterinin çıkarılmasıyla OBP ikinci kriter oldu. Yerleştirmelerde adresin ardından okul puanına bakılacak.

 

NAKİL BAŞVURULARI 4 DÖNEMDE YAPILACAK

 

Toplam 4 dönemde yapılacak nakil başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de saat 17.00’ye kadar alınacak. Sonuçları sırasıyla 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül’de açıklanacak. Her dönemde öğrenciler yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar için en fazla 5’er okul seçebilecek. Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Merkezi sınavla bir okula yerleşenler nakil süresinde tekrar yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulları tercih etmeyecek. Ancak yerleşemeyen öğrencilerin, sınavla öğrenci alan okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne yapılabilecek. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. 10-14 Eylül’de ise hiçbir yere yerleşemeyenler için il ve ilçe komisyonlarında nakiller olacak. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU