İstihbarat Bilgi Merkezi projesi hayata geçiyor

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) iş birliğiyle, Trakya Ticari Bilgi İstihbarat Merkezi Lansman toplantısı düzenlendi. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans

GÜNDEM 3.08.2018 18:12:00 0
İstihbarat Bilgi Merkezi projesi hayata geçiyor

2017 yılı Eylül ayında Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından projelendirilen Trakya Ticari Bilgi İstihbarat Merkezi için, Tekirdağ'da genel tanıtım toplantısı düzenlendi.  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Tekirdağ TSO ve Trakya ABİGEM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı ve ABİGEM Başkan Yardımcısı Osman Sarı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya ABİGEM A.Ş. Yönetim Kurulu ve ortakları katıldı. 

 

"EN İYİ PROJELERDEN BİR TANESİ"

 

Merkezin kuruluş aşamaları ve amacı hakkında bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Göreve başladığım günden bu yana Türkiye çapında 10 tane iyi proje say deseniz, bir tanesi bugün yapılacak olan İstihbarat Bilgi Merkezidir. Biride e-ticaret bunlardan bir tanesi. Hem geleceğin fikri, geleceği şekillendiren alanlar bunlar. Malum yeni kurulan hükümet programın da bunu görmüşsünüzdür. Dijital dönüşüm, e-ticaret gibi alanlara başlık açıldı. Bu eski dönemlerde yoktu. Demek ki siz Trakya'nın başkanları olarak geleceği görüyorsunuz, önceden hazırlıklara başlayarak e-ticaret gibi gerçekten Türkiye ve dünyanın gittiği yöne, biz daha hızlı giderek yine Türkiye'de duayen olan dış ticarette, bu eğitimlerde Yaman hocamla beraber yol aldık. Ciddi bir hazırlık seviyesi geçirildi, yaklaşık 1,5 yıldır bu Dış Ticaret İstihbarat Merkezi'ni yine bu salonda ilk Yaman hocam sunum yapmıştı. Bugüne kadar bu süreci tabi sizler de takip ettiniz. Yaman Hocamızın da ciddi özverisi ile gerçekten bu süreçte Türkiye'de mesela Mersin var, Adana var ama onlar başkanlık bazında yani il bazında yapıldı. Bizim yaptığımız bölge bazında, bütün bölgeyi kapsayacak ve ABİGEM üzerinden böyle bir işi yapıyor olmamız ve bütün Trakya'yı kapsıyor olması hasebiyle bir ilk. Her iki projenin de hayata geçmesinde payı olan tüm kurumları tebrik eder, projelerin hayırlara vesile olmasını dilerim." dedi.

 

AĞUSTOS AYINDA FAALİYETE GEÇECEK

 

Trakya Ticari Bilgi İstihbarat Merkezi projesinin ilk aşamasında TSO’larda faaliyet gösterecek personelin teorik eğitimleri gerçekleştirildiğini ve eğitimlerin aralık ayında tamamlandığını dile getiren Şahin, İkinci aşamada 2018 yılında uygulama safhasına geçildiğini açıkladı. Şahin, "Pratik ve işbaşı uygulamaları ile pekiştirilerek haziran ayında eğitim programı tamamlandı ve görev alacak personelin yetkinlikleri arttırılarak Bilgi Merkezlerinin kurulum çalışmalarına başlandı. Merkezler ağustos ayından itibaren belirlenen odalarda(Edirne TSO, Tekirdağ TSO, Çorlu TSO, Çerkezköy TSO) faaliyete başlayarak firmaların hizmetinde olacak" dedi. Kurulacak Trakya Ticari Bilgi İstihbarat Merkezi’nin temel amacını anlatan Şahin, "TİBİM'in genel amacı bölgede bulunan firmaları sistemli şekilde dünyaya açacak ve ihracatlarını artıracak sürdürülebilir bir yapı kurulması, firmaların bu kapsamda ihtiyaç duyacağı uluslararası pazar araştırma yöntemleri, uluslararası ticari bilgi kaynakları, ticari istihbarat kanalları, rekabet istihbaratı, teknik ve operasyonel istihbarat kullanımı, istatistiksel verilerin yorumlanması, müşteri bulma teknikleri ve veri tabanları, rakip analizi gibi nitelikli bilgilerin kendilerine en hızlı yoldan sağlanmasıdır. Bilgilerin sağlanmasının yanında Merkez’de danışmanlık hizmetleri de verilecek olup firmaların ihracat aşamalarının her anında destek mekanizması sürekli hale getirilecek. Eğitim programı sırasında danışmanlık sağlanan örnek olaylarda firmalar çok iyi sonuçlar elde ettiklerini ve sistemin verimli bir şekilde çalıştığını teyit ettiler" dedi.

 

PROJELER BÜYÜK VERİLERE DAYANARAK YAPILIYOR

 

21. yüzyılın büyük bir çağ olduğunu ve her gün farklı gelişmeler yaşandığını belirten Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı Yaman Koç, Dünyada projelerin büyük verilere dayanarak yapıldığını anlattı. Koç, "Uzun bir dönem önce yine bu salonda bir araya gelmiştik. Trakya Ticari Bilgi İstihbarat Merkezi hakkında konuşmuştuk ve bugün bunun açılışını yapmak uzun bir emekten sonra ve sizlerin desteğinden sonra bizim için onur verici. Büyük Veri çağındayız, tüm stratejiler bu büyük veriye dayanarak yapılmak zorundadır. Bu büyük veri analizi meselesi, dünyada ki temel girdilerden bir tanesi olarak ele alınmalıdır.  Burada İstihbarat Merkezi bu anlamıyla firmalarımızı nokta atışı ihracat  ve sağlıklı, sürdürülebilir ithalat yapmak anlamında önemli parametrelerde oluşturması açısından çok önemlidir. Fakat ilk defa burada bu anlamıyla bütün bir bölgeyi kapsayan bir çalışmanın son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu çok sevindirici bir şey. Bu Türkiye'de dış ticaretin bilgiye ve istihbarata dayanılması anlamında çok önemli bir adımdır" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ