'Katliama dönüşecek termik santrale karşıyız'

Çerkezköy-Kapaklı sınırlarında yapılması planlanan termik santralin yanı sıra Trakya bölgesinde Kırklareli'nde de termik santral yapılması gündemde. Kırklareli'nde kurulması planlanan termi

GÜNDEM 23.07.2018 18:15:00 0

Kırklareli’nde yapılması gündemde olan termik santral ile ilgili yazılı açıklama yapan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu “Kırklareli Merkez İlçeye 19,5 km, İnece-Ulukonak Mahallesi’ne 700 metre, Dokuzhöyük köyüne 1,8 km, Karahalil köyüne 3 km, Bostanlı köyüne 5,3 km mesafedeki alana kömürlü termik santral kurulması gündemde” dedi.

 

 

KAMU YARARI YOK

 

 

31.03.2018 tarih ve 30377 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar” kapsamında yer alan Kırklareli Ovası kararının, projede dikkate alınmadığını dile getiren Kesimoğlu, “Proje sahası ve maden sahalarında; İnece Deresi, Aşıklaroğlu Deresi, Büvit Deresi, Akkadın Deresi, Kurt Deresi ve Büyük Dere bulunmaktadır. Söz konusu alan “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nda “tarım arazisi” ve “orman alanı” olarak yer almaktadır. Proje sahasının 417.021 m2’lik kısmı tarım arazilerinden (yüzde 84), 83.020 m2’lik kısmı ise orman alanlarından (yüzde 16) oluşmaktadır. Tarım alanlarının yok edilerek, termik santral kurulmasında kamu yararı yoktur. Tarım alanlarının yok edilmesi, tarıma dayalı ithalatın artması demektir” dedi.

 

 

“BÖLGEMİZ FELAKETE SÜRÜKLENECEK”

 

 

ÇED raporunda bu kömürlü termik santralin bir saatte 82 ton su tüketeceği, 358 ton kömür yakacağı ve 72 ton kül oluşacağı 61 ton külün ise çevreye yayılacağının öngörüldüğünü dile getiren Kesimoğlu Santralin bacasından çıkan kül ve zehirli gazların çevrede bulunan tarım arazilerinin üzerine yayılacağı da düşünüldüğünde, zaten felaketlerle boğuşan bölgemizin daha da felakete sürüklenmesine yol açacaktır” dedi.

 

 

“HER TÜRLÜ ADIMI ATACAĞIZ”

 

 

Projenin gerçekleşmesi halinde kurulacak termik santrallerin toprak, su ve hava kirliliğine sebep olarak telafisi imkânsız ve geri dönüşü olmayan büyük maddi ve manevi zararlar oluşturacağını dile getiren Kesimoğlu “Kurulması planlanan bu termik santralin çevreye, doğaya ve insana ne denli zarar vereceği açıkça ortadadır. Doğanın ve çevrenin daha fazla talana kurban gitmesine, çocuklarımıza bırakacağımız dünyanın daha fazla kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için köy sakinlerimiz, belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm halkımız ile birlikte her türlü adımı atacağız” dedi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU