Çorlu tren kazasının raporunu açıkladı

Türkiye'yi yasa boğan tren faciasının yaşandığı bölgeye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önce hastanede tedavi gören yaralılara geçmiş olsun ziyaretinde bulunurken, tren kazasÄ

GÜNDEM 18.07.2018 18:15:00 0
Çorlu tren kazasının raporunu açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorlu’da meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan tren kazasında yaralanan ve Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavileri devam eden yaralıları ziyaret etti.

 

 

TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

 

 

Beraberinde milletvekilleri ve belediye başkanları, il başkanları ile Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren 4 yaralıyı ziyaret edip, geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, daha sonra kazada 2 kızı ve 2 torunun kaybeden Remzi Güvenç'e taziye ziyaretinde bulundu. Remzi Güvenç’i Vakıflar Mahallesi'ndeki evinde ziyaret eden Kılıçdaroğlu “Büyük geçmiş olsun, tabi çok üzgünüz” dedi.

 

 

PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

 

 

Tren faciasında 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin'i kaybeden Zehra Bilgin “Bu bir cinayet, doğal afet olamaza. Bunun başka bir tarifi yok, olamaz da” derken Kılıçdaroğlu ise z bu davayı sonuna kadar takip edeceklerini ve peşini bırakmayacaklarını belirtti.

 

 

SARILAR MAHALLESİ’NE GEÇTİ

 

 

Kazada eşi Derya ve 5 aylık kızı Beren'i kaybeden ve büyük üzüntü yaşayan Melih Kurtuluş'u teselli etmeye çalışan Kılıçdaroğlu daha sonra kazanın hemen ardından seferber olarak olay yerine traktörleriyle giderek, kazazedelere ilk yardımı yapan Sarılar Mahallesi'ne geçti. Köylülerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, tren kazasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen tren kazasında 24 kişini hayatını kaybettiğini, 341 kişinin de yaralandığını belirten Kılıçdaroğlu “Neresinden bakılırsa bakılsın, üzerinde durulması, araştırılması gereken bir olay. Yetkililer hemen kazanın sebebi konusunda şöyle bir açıklama yaptılar, aşırı yağışa, yani doğal afete bağlı bir kaza olarak topluma bilgi verdiler. Bu kadar derin bir acının yaşandığı ortamda süratli bir şekilde aynı zamanda bölge milletvekili olan Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın başkanlığında bir heyeti süratle görevlendirdik. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ milletvekilleri bölgeye geldiler, süratli bir şekilde görgü tanıklarıyla konuştular, sivil toplum örgütleriyle konuştular, sendikalarla, meslek kuruluşlarıyla, uzman kişilerle olayın bütün boyutlarını araştırmak için özel bir çalışma yaptılar ve çalışmalar bir rapora bağlandı” dedi.

 

 

“YAYA KONTROLLERİNİ ARTIRIN DİYOR”

 

 

İki konuya dikkat çekmek istediğini belirten Kılıçdaroğlu “Birincisi şu, aşırı yağış bekleniyordu, -bu beklemeden yani aşırı yağış olacaktır dolayısıyla- bu konuda bölgede önlem alınması gerekir diye bir düşünce Devlet Demiryollarına iletildi mi? Yani aşırı yağış olacağını bildiği halde, idare gerekli önlemleri aldı mı? Şimdi haklı olarak vatandaşlarımız şu soruyu sorabilirler, yağışın olup olmadığını Devlet Demiryolları nereden bilsin. Doğrudur ama ilk kez burada size açıklayacağımız bir belge 30 Mayıs 2018 tarihli Devlet Demiryolları Birinci Bölge Müdürlüğünün yazısı şöyle diyor, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre bölgemiz mıntıkasında önümüzdeki günlerde ve yaz dönemi içinde aşırı yağışlar olabilir.” Gayet açık, gayet net. Bilgiyi nereden alıyor? Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alıyor. Neler yapılması gerektiğini de şöyle açıklıyor Devlet Demiryolları; “Meydana gelen yağışlar hasar ve zarara sebep olabilir, meteorolojiden hava durumunu takip edin, yarma ve dolguları, akma ve heyelan tehlikesine karşı kontrol altında tutun, kritik hava durumlarında nöbetçi bırakın, yol durumunu takip edin, doğal afet olursa, kazaya sebep olmadan önleyin, bu gibi olağanüstü durumlarda gerekli görülen yerlerde yaya kontrollerini artırın”diyor.  Her şey var burada. Bir afetin geleceğini, bu afet gelmeden önce hangi önlemlerin alınması gerektiği burada gayet açık ve net ifade edilmiş. Her türlü önlemi alın. Hatta o kadar ki, “Bu gibi olağanüstü durumlarda gerekli görülen yerlerde yaya kontrollerini artırın” diyor” şeklinde konuştu.

 

 

“KAZANIN OLDUĞU HATTA GEREKLİ KONTROL VE ÇALIŞMALAR YAPILDI MI?”

 

 

Kılıçdaroğlu “İkinci önemli nokta hatta gerekli bakım ve kontrol çalışmaları yapıldı mı? Kazanın olduğu hatta gerekli kontrol ve çalışmalar yapıldı mı? Devlet Demiryolları Birinci Bölge Müdürlüğü Çorlu Cumhuriyet Savcılığına çok ivedi kaydıyla bir yazı yazıyor. Diyor ki, 13 Nisan 2018’de yol makineleriyle yolda kontrol yaptık ve aynı yazıda bir mahal listesi de var ve mahal listesiyle ilgili olarak o yazıda şu ifadeler yer alıyor, bakımı yapılması planlanan menfezler gösteriliyor mahal listesinde. Peki kazanın vuku bulduğu yerdeki menfez için bir planlama var mı? Yazı aynen şöyle, kazanın vuku bulduğu menfezde bakım öngörülmemiştir, listede bulunmamaktadır. Meteoroloji uyarıyor, Birinci Bölge Müdürlüğü uyarıyor, gerekli önlemleri alın diyor, menfezlerin kontrol edilmesi lazım, bir mahal listesi var kontrol edilecek menfezler orada yazılı kazanın olduğu yerdeki menfez biz onu kontrol etmedik deniyor. O mahal listesinin dışında deniyor” ifadelerinin kullandı.

 

 

“KİM GÖREVİNİ YAPTI, KİM GÖREVİNİ YAPMADI?”

 

 

Tehlikenin bilindiğini, meteorolojinin gerekli uyarıları yaptığını, Devlet Demiryolları’nın da gerekli yazışmaları yaptığını kaydeden Kılıçdaroğlu “Acı olan şu, bütün bunların tamamı dosyada kalmış gereği yapılmamış ve sonuç 24 ölü, 341 yaralı. Kazadan hemen sonra 81 milyon vatandaşımızın vicdan azabı çektiğini biliyorum. Neden gerekli önlemler alınmadı sorusu hep soruldu. Şu soruyu sormadan gerçekten edemiyorum, kim görevini yaptı, kim görevini yapmadı? Görevini yapmayanları az önce ifade ettim, az önce söyledim. Devlet Demiryolları yazılı uyarıya rağmen, menfezlerin bakılmaması yazılı uyarıya rağmen ve açıkça itiraf edilmesi bütün bunların tamamı tek adam rejimine bağlı bir düzende, bu tür olayların artık kaçınılmaz olduğunu bize gösteriyor. Hiç kimse sorumluluk üstlenmiyor. Hiç kimse sorumluluğunun gereğini yerine getirmiyor. Çünkü hiç kimse bir başka kişiye karşı sorumlu değil. Sorumlu olarak kendilerini hissettikleri tek kişi var o da sarayda oturuyor. Bu kadar vahim bir tablo karşısında gerçekten ne yapılacak ben de merak ediyorum” dedi.

 

 

GÖREVLERİNİ YAPTILAR

 

 

Kılıçdaroğlu “Peki kim görevini yaptı? Sarılar Mahallesi’nin bütün sakinleri görevlerini yaptılar. Kazayı öğrendikleri andan itibaren seferber oldular. Balabanlı Mahallesi, onlar da hemen harekete geçtiler. Kırkkepenekli Mahallesi onlar da harekete geçtiler. Yetkililer gelmeden, kamu görevlileri gelmeden bunlar doğrudan doğruya harekete geçtiler. Bir vatandaş vicdanıyla insani görevlerini yerine getirdiler ve kurtarma çalışmalarına başladılar. Bu arada Akın çiftliğine de şükran borçluyuz. O çiftliğin sakinleri de bütün imkanlarını seferber ettiler ve dolayısıyla görevlerini yerine getirdiler. Büyükşehir Belediye Başkanımız olayı duyduğu andan itibaren en hızlı şekilde olay mahalline gelmiştir, görevini yapmıştır. Başka? Buraya gelen sağlık ekipleri ve hastanede görev yapan doktorlar gerçekten de olağanüstü özveri içinde çalışmışlardır onlara da şükran borçluyuz” dedi.

 

 

“KAZANIN NEREDE OLDUĞUNU DAHİ BİLMİYORLAR”

 

 

Kazanın olduğunu kamu görevlileri tarafından değil de vatandaşlar tarafından bildirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu “Acı olanı bu zaten. Kazanın olduğu yerin tanımını yine bir vatandaş bildiriyor. İktidar yetkilileri kazanın nerede olduğunu dahi bilmiyorlar. Türkiye bu olaya konsantre olmuşken, bu acıyı hep beraber yaşarken şöyle bir talep vatandaş tarafından yükseldi. Yani en azından bir ulusal yas ilan edebiliriz. Bunu dahi yapmadılar. Suudi kralı öldü milli yas ilan ettiler, 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 341 vatandaşımız yaralı ama yas ilan etmediler. Niçin? Bir kişi istemiyor, yas ilan edilmesini bir kişi istemiyor çünkü o gün bayramı var” dedi.

 

 

“BU OLAYI KAPATTIRMAYACAĞIZ”

 

 

Parlamentoda görev yapan, grubu olan olmayan bütün siyasi partilere açık ve net çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu “Raporumuzu hazırladık, diğer siyasal partiler çalıştılar mı, çalışmadılar mı bilmiyoruz ama bu konunun TBMM’de araştırılması lazım. Eğer bu parlamentonun bir vicdanı varsa, eğer bu parlamento gerçekten de görevini yapacaksa, bir araştırma komisyonu kurulması ve bütün bu olayları masaya yatırması lazım. Görünen tablo şudur, bir kişi yetkili bir yerdeyse onun denetlenmesi demokrasilerde kaçınılmazdır. Göreviniz varsa, bir yerdeyseniz yetki kullanıyorsanız yetkinizi doğru kullanıp kullanmadığınızın denetlenmesi gerekiyor. Demokrasilerde halka hesap vermek onurlu bir görevdir, utanılacak bir tablo değildir. Tam tersine herkesin hesap vermesi lazım. Bu bağlamda parlamentoda kurulacak araştırma komisyonunda bütün siyasal partiler katılmalı ve bu olayı araştırmalılar, toplumun vicdanını rahatlatmalılar, sorumlular bulunmalı. Pamukova faciasını asla unutmuyoruz belleklerimizde yer aldı. O facianın sorumlusu iki makinist olarak ilan edildi ve olay tamamen kapatıldı. Ama bu olayı kapattırmayacağız, bunun takipçisi olacağız. Net çağrım bütün siyasi partilere ve vatandaşlarımızda biz bu araştırma önergesini verdiğimizde lütfen parlamentoyu izlesinler kimler bu olayın araştırılmasını istiyor, kimler araştırılmasına karşı çıkıyor bunu izlesinler” dedi. Mağdur edilen ailelerin tümünün haklarının savunucusu olacaklarını, tümünün haklarını arayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu “Bu bizim temel görevlerimizden birisidir” dedi.

 

 

KİM YAPTI, KİM DENETLEDİ?

 

 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının ardından CHP genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da Çorlu Tren Kazası İnceleme Raporunu paylaştı. Burada yağışın bir gerekçe olamayacağının açıkça ortaya çıktığını kaydeden Öztrak “İkinci soru, hatta gerekli bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı mı? Buna cevap aramaya çalıştık raporda. Demek ki o rayların havada durduğu menfezde o görüntüler hep aklımızda bakım ihtiyacı yokmuş. Bu menfezin 1800’lerin sonunda Fransızlar tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Belki bu menfezin daha önce bakımı yapılmıştır diye diğer ihale dosyalarına bakma ihtiyacı hissettik ve açık söyleyeyim böyle bir bakımla ilgili ifade bulamadık. Menfez o ihalelerin içinde yok. O zaman tabi soruyoruz kazanın gerçekleştiği yerde en son bakımı, yolu ya da yenilenmeyi ne zaman kim yaptı, işin kabulünü kim yaptı, kim denetledi?” dedi.

 

 

“TESPİTLERİMİZE GÖRE CİDDİ İHMAL VE DENETİMSİZLİK VAR”

 

 

Tespitlerine göre ciddi ihmal ve denetimsizliğin olduğunu kaydeden Öztrak “Bu nedenle hem sorumluların tespiti, hem de bu olayların tekrar yaşanmaması için bir meclis araştırması yapılması lazım. Şimdi şunu derlerse bize yani meclis araştırmasına gerek yok çünkü biz burada adli ve idari soruşturma yapıyoruz bu da titizlikle yapılacak. Bu şuanda yaşananlar bu kazanın boyutunu aşmış durumda. Bu Türkiye’deki tüm demiryollarındaki can ve mal güvenliğiyle ilgili siyasetin yani işletmecilik esaslarının, kurtarma esaslarının, erken haber alma esaslarının hepsinin birden ele alınıp gözden geçirilmesi gerekiyor. Bence yüce meclisin milletimize karşı en önemli sorumluluklarından biri de bu. Böyle bir araştırma komisyonunun kurulması bundan böyle bu tür kazaların yaşanmasının önüne geçecektir diye düşünüyorum” dedi.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ