Faciada ağır bilanço: 24 ölü, 318 yaralı

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin Muratlı ile Çorlu arasındaki Sarılar Mahallesi'nde 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen facia Türkiye'yi yasa boğdu. Cumartesi günü akşam saat

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 9.07.2018 16:51:00 0
Faciada ağır bilanço: 24 ölü, 318 yaralı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden cumartesi günü saat 15.45'te 362 yolcu ve 6 personel ile İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden 12703 sefer sayılı yolcu treninin lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprak kayması sonucu raylar boşlukta kaldı.

 

 

YARALILAR TRAKTÖRLERLE TAŞINDI

 

 

Muratlı ile Çorlu arasındaki Sarılar Mahallesi yakınında trenin 5 vagonu devrilirken, patlamayı andıran gürültü üzerine çevrede bulunan köylüler kazazedelere yardım edebilmek için seferber oldu. Araçların giremediği bölgeye traktörleri ile giren köylüler yaralıları ambulanslara taşıdı. Kaza sonrası yaralıların feryatları ise yürekleri dağladı. Çorlu Kaymakamlığı'nda Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi oluşturulurken, kazanın ilerleyen saatlerinde Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait hava ambulansları kullanılarak, kalan yaralılar da hastanelere taşındı.

 

 

DEVRİLEN VAGONLAR VİNÇ VE ÇELİK HALATLA KALDIRILDI

 

 

Kaza bölgesinde AFAD, UMKE, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve sağlık ekiplerinin AKUT Arama Kurtarma Derneği ile belediyelere ait iş makineleriyle yaptığı çalışmalar sabah saatlerine kadar sürdürüldü. Yaralıların tümünün hastanelere gönderilmesi sonrası askerler de devreye girdi. Bölgeye vinçler ve askeri zırhlı araçlar getirildi. Devrilen vagonlar, vinç, iş makinesi ve çelik halat kullanılarak, kaldırıldı. Vagonların altından bazı yolcuların cenazeleri çıkarıldı. Kaza yeri ile köy yolu arasındaki tarlaların 20- 30 santimetre balçıkla kaplanması nedeniyle cenazeler, zırhlı personel taşıyıcıyla nakledildi. AFAD, jandarma ve Türk Kızılayı ekiplerinin de destek verdiği çalışmalar, saat 06.00'da sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlileri ise hasar oluşan raylarda onarım çalışması başlattı. Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da tren kazası sonrasında olay yerine giderek arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 

 

58 HASTA ÇERKEZKÖY VE KAPAKLI’DA TEDAVİ ALTINA ALINDI

 

 

Yaralılar, başta Çorlu ve Çerkezköy olmak üzere Tekirdağ, bağlı diğer ilçeler ile İstanbul'daki devlet ve özel hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan 58’i Çerkezköy’deki devlet hastanesi ve özel hastaneler ile Kapaklı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Trende yakınları bulunan vatandaşlar da yakınlarının bulunduğu hastanelere akın etti. Sabah saatlerinde Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi'nde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, saat 07.00'de basın mensuplarının karşısına geçerek, facia ile ilgili bilgileri paylaştı.

 

 

KAZANIN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

 

 

Saat 17.20 sıralarında Çorlu’da aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu tren kazası meydana geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, büyük üzüntü içinde olduklarını ifade etti. Arama- kurtarma çalışmalarının saat 06.00 itibarıyla tamamlandığını belirten Akdağ, facianın bilançosunu da açıkladı. Kaza sonucunda 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Akdağ, "Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın gerekli tedavileri de devam etmektedir. Hasta yakınları Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefon hattından hastanedeki yakınlarının durumları ile ilgili bilgi alabilirler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet temenni ediyoruz. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.

 

 

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

 

 

Adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Akdağ, “Tekirdağ Valiliğimizde kurulmuş olan kriz yönetim merkezi, meselenin en başından itibaren meseleye etkin ve hızlı biçimde müdahale etmiştir. Ankara'dan değerli bakanlarımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanımız Ahmet Demircan olay mahalline intikal etmişler ve hem gerekli incelemeleri yapmışlar hem de buradaki verilen hizmetlere, yapılan çalışmalara destek olmuşlardır. Ben olay olduğu anda Kayseri'deydim, Kayseri'den olay mahalline intikal ettim. Bütün bir gece boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız meseleyi yakından takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarını da aldık. Elbette AFAD, jandarmamız, Sağlık Bakanlığımızın UMKE ve 112 ekipleri, Ulaştırma Bakanlığımızın ekipleri ve diğer kamu kuruluşlarımızın ilgili ekipleri çok yönlü olarak birbirlerine destek olacak şekilde meseleye süratle müdahil olmuşlardır. Yağış sebebiyle zeminin çok yumuşak olması başlangıçta bazı zorluklara yol açmışsa da ifade ettiğim gibi süratli ve etkin bir müdahale kazanın hemen akabinde gerçekleştirilmiştir. Tekrar hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor” dedi.

 

 

“HASTANELERE 318 YARALI BAŞVURDU”

 

 

Hastanelere 318 yaralının başvurduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da “Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 124 hastamız şu anda müşahede ve tedavi altında. Durum bu, yaralı sayısı bu. Tüm milletimize geçmiş olsun. Ölenlere, hayatını kaybedenlere Cenabı haktan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

 

 

SON KONTROLLER NİSAN AYINDA YAPILMIŞ

 

 

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan da, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü söyledi. Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden ve teknik bilgiler veren Arslan, “Elbette ki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer 5 vagon menfezi geçmekle yan yatmışladır. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da acil şifa diliyorum” dedi.

 

 

10 AYLIK BEBEĞİ İLE BİRLİKTE CAN VERDİ

 

 

Tren faciasında Derya Kurtuluş (28), 10 aylık kızı Beren ile birlikte yaşamını yitirdi. Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine yakınlarını ziyarete giden Derya Kurtuluş, Çorlu'daki evine dönmek üzere trene bindi. Kurtuluş ve kızı Beren'in bulunduğu, 12703 No'lu yolcu treninin 5 vagonu, raydan çıkarak, devrildi. Kazada, Derya Kurtuluş, kızı ile birlikte yaşamını yitirdi. Derya Kurtuluş'un 3 yaşında 'Kemal' adında bir oğlunun bulunduğu, eşi Melih Kurtuluş'un Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı'nda çalıştığı belirtildi.

 

 

TCDD GÜVENLİK GÖREVLİSİ DE ÖLDÜ

 

 

Feci tren kazasında TCDD'de 1'inci Bölge Müdürlüğü Çerkezköy koruma güvenlik görevlisi olarak çalışan Seyfi Erbil de yaşamını yitirdi.

 

 

2 KARDEŞ ÖLDÜ, ANNELERİ YARALANDI

 

 

Faciada Çerkezköy’de yaşayan Özgenur ve Gülce Dikmen de hayatlarını kaybetti. Çerkezköy’de yaşayan Funda Dikmen, kızları Özgenur ve Gülce'yi de yanına alarak, hafta sonu Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde yaşayan annesini ziyarete gitti. Ziyaretin ardından Çerkezköy'e dönen anne ile kızlarının bulunduğu treni 5 vagonu, raydan çıkarak, devrildi. Kaza sonrası Dikmen ailesinin yakınları, sosyal medya hesaplarından Özgenur ve Gülce ile annelerine ulaşamadıklarını duyurdu. Sabaha kadar sürdürülen arama çalışmaları sonucu kazada Funda Dikmen'in yaralandığı, kızları Özgenur ve Gülce'nin de hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

 

 

YARALILARI ZİYARET ETTİLER

 

 

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Başkanvekili ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel Sarılar Mahallesi mevkiinde meydana gelen üzücü Tren Kazasında yaralanan vatandaşları Çorlu Devlet Hastanesi’nde ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ercan Tanışık ve Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin  ile birlikte Çerkezköy Devlet Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da yaralıları ziyaret etti.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Gülveren ALTUNOĞLU – Özge MERİÇ