Cerit: Sıvı Tüketimi Arttırılmalı

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, aşırı sıcakların yaşandığı son günlerde alınması gereken tedbirleri söyledi. Cerit, günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğini dile get

YAŞAM SAĞLIK 7.07.2018 15:53:00 0
Cerit: Sıvı Tüketimi Arttırılmalı

 

Dr. Çiğdem Çerit sıcaklık artışının başladığı şu günlerde sıvı tüketiminin arttırılmasına özen gösterilmesi konusunda uyarıda bulundu.

SIVI TÜKETİMİNİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, aşırı sıcakların yaşandığı son günlerde alınması gereken tedbirleri söyledi. Cerit, sıcak, nemli havalarda vücudun terleyerek sıvı kaybını arttırdığını belirterek bu nedenle, sıcaklık artışının başladığı şu günlerde sıvı tüketiminin arttırılmasına özen gösterilmesi konusunda uyarıda bulundu. Dr. Cerit, sabah kalkıldığında ilk yapılması gereken işlerin başında 1 bardak su içmek olduğunu belirterek, "Her tuvalet sonrası, kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 bardak su içilmeli, egzersiz yaparken ve özellikle sıcak havalarda çalışırken su tüketimi arttırılmalı, özellikle hava ve deniz yolculuklarında su tüketimi arttırılmalı, suyu her zaman görünür bir yerde bulundurmalı, susama hissi beklenmeden su tüketmeye özen gösterilmelidir" dedi.

GÜNDE 8-10 BARDAK SU TÜKETİLMELİ

Sözlerine devam eden Cerit, Genel bir kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8-10 bardak (2.5 litre) su tüketilmesini önerdi. Cerit, "İnsanlar su gereksinimlerini genelde; içecekler, besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarlar. Besin içerisinde bulunan besin öğelerinin yakılması sonucunda su oluşur. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olması metabolik suyu arttırır. Yediğimiz besinler ve içecekler yoluyla da vücudumuza su sağlarız. Örneğin sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 85-90'ı , 1 su bardağı sütün yüzde 90'ı sudur. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda vb. içeceklerle ile de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Örneğin kafein içeren kahve içildiğinde su alırsınız ancak diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaparak daha fazla sıvı kaybedersiniz" dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU