Hedefledikleri üniversiteler için ter döktüler

2018 yılında hayata geçirilen yeni sınav sistemi YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ilk oturumu 30 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturumu da 1 Temmuz Pazar günü yapıldı. Yükseköğretim Kurumlar

GÜNDEM 1.07.2018 18:54:00 0
Hedefledikleri üniversiteler için ter döktüler

2018 yılında hayata geçirilen yeni sınavı sistemi YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ilk oturumu 30 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturumu da 1 Temmuz Pazar günü yapıldı. Hedefledikleri üniversitenin hayalini kuran adaylar, YKS – TYT- YDT sınavında ter döktü.

 

CUMARTESİ TEK OTURUM YAPILDI

 

Üniversiteye geçiş sisteminin değişmesiyle birlikte Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu yıl ilk kez uygulamaya alınan ve yaklaşık 2.3 milyon üniversite adayının katıldığı yeni sınav sistemi olan YKS’nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) birinci oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) 30 Haziran Cumartesi günü saat 10:15’de düzenlendi. TYT’de; öğrencilere 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilgisi olmak üzere toplamda 120 adet soru yöneltildi. Sosyal Bilimler bölümünde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ve 5 Din Kültürü Ahlak bilgisi (veya ilave Felsefe) soruları; Fen Bilimleri bölümünde 7 Fizik, 7 Kimya ve 6 biyoloji soruları yöneltildi.

 

PAZAR GÜNÜ 2 OTURUM

 

İkinci oturum olan AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise; 1 Temmuz Pazar günü saat 10:15’de düzenlendi ve 3 saat sürdü. Üçüncü oturum olan; YDT (Yabancı Dil Testi) de; 1 Temmuz 2018 Pazar günü saat 15.35’te düzenlendi ve 2 saat (120 dakika) sürdü.

 

ÇERKEZKÖY’DE 7 BİN 212 ADAY SINAV HEYECANI YAŞADI

 

Türkiye genelinde 30 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı  (YKS) Çerkezköy’de de 25 okulda yapılırken, sınava 7 bin 212 aday katıldı. 30 Haziran’da yapılan Temel Yeterlilik Testine Süleymanpaşa’da 8 bin 313, Çorlu’da 8 bin 215 ve Çerkezköy’de 7 bin 212 olmak üzere toplam 23 bin 440 aday; 1 Temmuz’da yapılan Alan Yeterlilik Testine Süleymanpaşa’da 6 bin 843, Çorlu’da 7 bin 18 ve Çerkezköy’de 6 bin 32 olmak üzere toplam 19 bin 893 aday; aynı gün yapılan Yabancı Dil Testine Süleymanpaşa’da 533, Çorlu’da 551 ve Çerkezköy’de 316 olmak üzere toplam  bin 400 aday katıldı.

 

"AYT TYT'YE GÖRE DAHA ZORDU"

 

Çerkezköy'de sınava giren adaylar TYT’de soruların yoruma dayalı olduğunu AYT’de ise daha çok bilgi gerektiren sorular yöneltildiğini dile getirdi. Genel olarak soruların açık, anlaşılır ve kısa olduğunu belirten adaylar, en zor testin ise matematik olduğunu ifade etti. AYT'nin TYT'ye göre daha zor olduğunu belirten adaylar TYT'de sürenin yetmediğini AYT'de ise hiç süre sıkıntısı yaşamadıklarını dile getirdi. AYT’de matematik sorularının zor ve anlaşılmaz olduğunu söyleyen adaylar soruların hiç beklendiği gibi olmadığını ifade ederek 8-9 ay çalışıp emek verdiklerini ve çalışmalarının karşılığını almak istediklerini belirtti. TYT'nin ilk sınav olması nedeniyle daha stresli ve heyecanlı olduğunu dile getiren adaylar AYT'ye biraz daha sakin ve stressiz girdiklerini açıkladı. TYT'dedi soruların daha uzun olduğunu, AYT'nin daha kısa ve bilgiye dayalı olduğunu ifade eden adaylar Coğrafya Testi'nin daha zor, Edebiyatın ise kolay olduğunu söyledi.

 

ADAYLAR İÇERİDE TER DÖKTÜ ANNE BABALAR DIŞARIDA BEKLEDİ

 

Çocuklarını sınava gönderen veliler de heyecanlı bir bekleyişte olduklarını belirterek “Her anne ve baba gibi çocuklarımızın başarılı ve mutlu olmasını istiyoruz. Çocuklarımızla birlikte 1 yıl boyunca vermiş olduğumuz emeklerin boşa çıkmasını istemiyoruz. Anne baba olarak bugün olduğu gibi çocuklarımızın her zaman yanındayız. Sınavdan iyi bir sonuç alamasalar da bunun bir son olmadığını ve her şeyin bir sınavdan ibaret olmadığını onlara hissettirmeye çalışıyoruz. Sadece onların iyiliğini istiyoruz” dedi.

 

ADAYLAR DİDİK DİDİK ARANDI

 

Edirne’de de Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren adaylar, salona girişte polisler tarafından didik didik arandı. Edirne’de YSK'nın ilk oturumuna Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’nde giren adaylar sabah saat 09.00 sıralarından itibaren sınav salonlarına geldi. Adaylar kapıda polis ekipleri tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Sınava kol saati, pantolon kemeri, saçlardaki tel toka, küpe, kolye, anahtarla girmeye izin verilmezken, adaylar bazı eşyalarını salon girişlerine bıraktı.

 

SAAT 10:15’TE BAŞLADI

 

Trakya Üniversitesi Ayşekadın yerleşkesinde saat 10.15'te sınav başladı. Adaylar sınava girerken, aileleri de üniversite kapısında onların çıkışlarını bekledi. Oğlunun sınava iyi hazırlandığını ve çok stresli olmadığını ifade eden Bülent Şen, “Şimdiye kadar oğlum çok stresli değildi. İyi hazırlandı. Onun için hakkında hayırlısı olsun. Bizde kapıda çıkmasını bekliyoruz” dedi. Edirne'de Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu da Pazar günü yapıldı. Trakya Üniversitesi Ayşekadın yerleşkesinde saat 10.15'te sınav başladı. Sınava geç kalan aday olmadı.

 

Haber / Özge MERİÇ