İmar Barışı'nda son gün 31 Ekim

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğ kapsamında İmar barışı için başvuruların devam ettiğini belirterek

GÜNDEM 26.06.2018 13:10:00 0
İmar Barışı

Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, kamuoyunda İmar barışı olarak bilinen "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğ, geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

 

İMAR CEZALARI DA KANUN KAPSAMINDA

 

 

Yeni çıkan İmar Barışı ile ilgili açıklama yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek” dedi. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan imara aykırı yapılar için getirilen İmar Barışından vatandaşların yararlanmasını beklediğini söyleyen Mandalı “Geçmişte Pınarça ve Yanıkağıl’da 30 Mart 2014’ten önce imar cezası kesilmiş olan vatandaşlarımız da vardı. Bunlar da bu kanundan faydalanabilecek” dedi.

 


TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNUYDU

 

 

Kanun kapsamında başvuruların e-devlet üzerinden ya da Tekirdağ çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılabileceğini kaydeden Mandalı “Biz belediye olarak başvuruları alamıyoruz. Ama belediyede konunun uzmanı personellerimizle vatandaşlarımıza yardımcı olmaya ve yol göstermeye hazırız. Yanıkağıl’daki vatandaşlarımızın kaçak statüsünde tarım arazilerine yaptığı evler de vardı. Bu vatandaşlarımız da bu kanundan yararlanabilir. Kapaklı, Karaağaç ve köyden mahalleye döndürülen 5 mahallede böyle konumda olan vatandaşlarımız varsa bu kanundan faydalanmalarını bekliyorum. Bu konu sadece Kapaklı’nın, Çerkezköy’ün ya da Tekirdağ’ın sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunuydu. İmar Barışı ile birlikte bu sorun ortadan kalktı” dedi.

 

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILABİLECEK

 

 

Yapısı imar ve iskana uygun olmayan vatandaşlar 'Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu' aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvurular e-devlet üzerinden ya da bakanlığın açıklayacağı lisanslı kuruluşlar aracılığı ile olacak. E-devlet üzerinden başvuru bedelsiz olurken, kurumlar cüzi rakamlar talep edebilecek. Formda kimlik bilgilerinin yanı sıra Yapı Kayıt Belgesi alınacak yapıyla ilgili bilgilerin girilmesi için bölümler olacak. Başvuran kişi önce sahibi olduğu yapının konut mu yoksa ticaret alanı olduğunu beyan edecek. Vatandaş, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini beyan edecek. Bu değer Maliye Bakanlığı'nın Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan öğrenilebilecek.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ