Bu kadar üst üste seçime hiçbir ekonomi dayanmaz

Türk Metal Sendikası'nı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hem ülkenin durumuna ilişkin değerlendirme yaptı hem de partisinin işçi ve emekçiler için vaatlerini açıkladı. 2

GÜNDEM 20.06.2018 15:57:00 0
Bu kadar üst üste seçime hiçbir ekonomi dayanmaz

Seçime günler kala çalışmalarını sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ 1. Sıra Milletvekili Adayı Faik Öztrak, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi’ni ziyaret etti. 

 

 

KONFETİLERLE KARŞILANDI

 

 

Öztrak’a ziyaretlerinde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, belediye meclis üyeleri, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve partililer eşlik etti. Diğer milletvekili adaylarında olduğu gibi Faik Öztrak da sendika binası önünde konfetilerle karşılandı. 

 

 

“AMACIMIZ ÜRETMEK, KAZANMAK, KAZANDIRMAK”

 

Ziyarette konuşan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Bizler Türk Metal Sendikası olarak Türkiye genelinde 210 bin üyesi, Çerkezköy’de de yaklaşık 15 bin üyesi olan bir sendikayız. Birlik beraberlik içinde arkadaşlarımızla insana sevgi, emeğe saygı prensibiyle çalışıyoruz. Amacımız üretmek, kazanmak, kazandırmak” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Adayı Faik Öztrak da coşkulu karşılama için teşekkür ederek “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı ‘olağanüstü hali grevleri önlemek için ilan ettik’ diyen bir yaklaşım içindeyken son yaptığınız toplu görüşmelerde yüzde 30'a yakın ücret artışı aldığınız için sizleri tebrik ediyorum” dedi. Türkiye’ye dönüp baktıklarında herkesin yüzünde bir endişe olduğunu kaydeden Öztrak “Bu işin arkasında ne olacak, bu konuda herkesin kafası karışık. 24 Haziran’da bir seçim yapacağız. 24 Haziran’daki bu seçimde ya tek adam parti devletine bu ülkede geçit vereceğiz ya da Türkiye’de gelişmiş, ileri, demokratik bir parlamenter sistemin yeniden kurulmasının önünü açacağız” dedi. 

 

 

“NE SENDİKAL HAK KALIR, NE HAK ARAMA KALIR”

 

 

Tek adam parti devletlerinin nereye doğru gideceğinin dünyada herkes tarafından bilindiğini kaydeden Öztrak “Ne sendikal hak kalır, ne hak arama kalır. Ama hiç kimse için kalmaz ne çalışanlar için ne çalıştıranlar için. Ülke süratle Ortadoğu’nun batmış devletler ligine doğru sürüklenir. Ama millet iradesinin tecelligahı olan parlamentolara güç verirsek Türkiye özelinde de gazi meclisimizi güçlendirirsek, icrayı denetleme imkanını verirsek, işte o zaman herkesin hakkı hukuku güvence altına alınmış olur. Tabi bunun bir başka ayağı da yargının bağımsızlığıdır, hukukun üstünlüğüdür. Bu güne kadar hukukun üstünlüğü dediğimiz zaman bazıları yüzümüze ‘bırak hukuku benim karnım aç’ diyordu.  Ama anlaşıldı ki hukukun olmadığı yerde insanların karnının doyması da mümkün değildir” dedi. 

 

 

“YÜZDE 4 OLAN FAİZ YÜZDE 17.75 OLDU”

 

Türkiye'nin tek adamlık macerasının bu gün vatandaştan büyük ustalık içi icazet isteyen Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkanının 2012 yılında Cumhurbaşkanı olmaya karar vermesiyle başladığını ifade eden Faik Öztrak “2013'ten bugüne kadar 2,10 lira olan dolar 4,70 lirayı aştı. Yüzde 4 olan faiz yüzde 17,75 oldu. Yüzde 7 olan enflasyon yüzde 12’ye çıktı. Yüzde 8 olan işsizlik yüzde 10'un üstüne çıktı. Bu neyi gösteriyor? Bu tek adam olma hülyasının bizim iş birliği yaptığımız dünyada ve içeride nasıl bir endişeye neden olduğunu ve nasıl ekonominin yönetilemez hale geldiğini açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu. 

 

 

“HİÇBİR EKONOMİ DAYANMAZ”

 

 

2014 yılında 2 seçim yapıldığını belirten Öztrak “2015 yılında 2 seçim daha yaptık. Birini yaptık beğenmedik sonra bir tane daha yaptık. 2016’da hain bir darbe girişimi oldu ondan 1 hafta sonra da olağanüstü hal ilan ettik. Olağanüstü hal ilan ettikten sonra 2017'de referandum yaptık. Şimdi zamanından 1 buçuk yıl önce yeniden seçime gidiyoruz. Bu kadar üst üste seçime dünyanın hiç bir ekonomisi dayanmaz. Ama maalesef Türkiye’deki yönetimler bunun farkında olmadan ‘biz her şeyi yapabiliriz, Türkiye’de hiç bir zaman ekonomi problem olmaz’ düşüncesi içinde bunu götürdüler. Sonuçta ne oldu zaten Türkiye'yi sıcak paraya yaslanarak yönetiyorlardı. Sıcak para çekilmeye başladı Türkiye'nin önümüzdeki 1 yılda 240 milyar dolar borç bulması gerekiyor. 240 milyar dolar borcu bulmakta zorlanacağı anlaşılınca da bütün dengeler alt üst oldu. Bugün ben açık söylüyorum size. Bankadan kredi aldıysanız hala taksitlerini ödemeye devam ediyorsanız evimizin tapusunu bankalara kaptırma riskimiz vardır. Arabamızın ruhsatını bankalara kaptırma riskimiz vardır. Bu kötü yönetimin altında işimiz gücümüzü kaybetme riskimiz de vardır. Dolayısıyla 24 Haziran’da hepimize düşen bir görev var. O da şu, bu kötü gidişi durdurmak için Türkiye'nin tek adam parti rejimi ile yönetilmesinin önüne geçebilmek için 24 Haziran’da hepimiz sandığa gideceğiz. Hepimiz sandığa gitmeliyiz ve sandıkta kuruluşun ve kurtuluşun partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve onun Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'ye oy vermeliyiz. Benim sizlerden isteğim bu” dedi. 

 

 

“HER ZAMAN EMEKTEN YANAYIZ”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin her zaman emekten yana bir parti olduğunu dile getiren Öztrak “Çünkü biz sosyal demokrat bir partiyiz. Çünkü biz bir ülkede üretimle kazanılmasını, üreten bir ekonomi olmasını ve üreten bir ekonomide çalışanların da üretilen değerden adalet ve hakkaniyet içinde payını almasını istiyoruz. Biz güçlü sendikal örgütlenmeye inanıyoruz” dedi. 

 

 

PARTİ OLARAK VAATLERİNİ ANLATTI

 

 

Sendikal örgütlenmenin güçlenmesi için de çeşitli önlemleri almayı vaat ettiklerini kaydeden Öztrak “Diyoruz ki işverenlerin işçi örgütlenmeleri üzerinde baskı kurmasını engelleyeceğiz. Sendikalı işçi çalıştıran işverenleri mali yönden teşvik ederek sendikalaşma oranlarını yükselteceğiz. Sendikalaşma oranları yerlerde sürünüyor. Ama sadece bizde değil tüm dünyada. Bugün bakın uluslar arası para fonu dahi şunu söylüyor, sendikalaşmayı güçlendireceğiz. Dünya artık bu noktaya geldi. Çünkü eğer sizler üretimden payınızı alamazsanız siz para harcayamıyorsunuz. Siz para harcayamadığınız zaman sizin fabrikada ürettiğiniz mallar satılamıyor. Bu aynen misket oyunu gibi. Birileri sürekli zenginleşir, öbürleri bu işten payını almazsa, misketlerin tamamını yuttuğu zaman birileri oyun bitiyor. Bütün dünya bunu gördü. Bu oyun artık oynanmasın diyor. Bu çerçevede de 4 ayak üzerine büyüme modellerini oturtuyorlar. 1: adalet ve demokrasi olacak, 2: ülkenin yarışma gücünü arttıracak şekilde eğitimi arttıracaksınız. Gencimiz bizim en değerli varlığımız. Dünyada bazı ülkelerin kömürü var, bazı ülkelerinin petrolü var. Bizim bir zenginliğimiz var o da genç nüfusumuz. İyi eğitirsek çok zengin oluruz. Eğitemezsek, iş veremezsek, çalıştıramazsak o zaman çok büyük sıkıntı. O gençler ya uyuşturucu batağına düşer ya da anarşist olur. Demek ki bizim öncelikle düşünmemiz gereken şu, gencimizi, çalışanlarımızı en iyi şekilde eğiteceğiz, en yüksek maaşları almalarını sağlayacağız. Türkiye düşük ücret ülkesi ekonomisi olmaktan çıkıp yüksek, ücret, yüksek katma değer, yüksek verimlilik ülkesi haline gelmek zorunda” dedi. 

 

 

“ASGARİ ÜCRET 6 AYDA BİR AYARLANACAK”

 

 

Sendikalı işçi ve memurların, işyeri sendika temsilcileri ve yöneticilerinin çalışma haklarını ve koşullarını güvence altına alacaklarını dile getiren Öztrak “Çalışma hayatına yeni girecek gençlerin sendikal hayata ilgilerini artırmak amacıyla sendika okulları kuracağız. Toplu sözleşme hakkının tüm işçileri kapsamasını sağlayacağız ve toplu pazarlık süreçlerine dahil olmalarının önündeki engelleri de kaldıracağız. Tüm kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşmeli sendika hakkı tanıyacağız. Ücretleri, çalışanların aileleri ile birlikte insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilecekleri düzeye çekmek bizim en büyük hedefimizdir. Bu kapsamda asgari ücret üzerindeki tüm vergileri kaldıracağız. Asgari ücreti 6 ayda bir ayarlayacağız. Enflasyona eziliyor çalışanlar” dedi. 

 

 

“ASGARİ ÜCRET 2 BİN 200 LİRA OLACAK”

 

 

1 Ocak 2019’dan itibaren de asgari ücreti 2 bin 200 liraya çıkaracaklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Haftalık çalışma sürelerini, ücretlerde herhangi bir azalmaya mahal vermeden 40 saat yapacağız. Yasal sınırlarla belirlenen fazla mesai düzenlemelerine uymayan işyerlerine ağır yaptırımlar uygulayacağız. Çalışanların yıllık izin sürelerini yeniden düzenleyeceğiz. İşyerindeki hizmet süresi 6 aydan 3 yıla kadar olanlara 16 gün, 3-10 yıl olanlara 22 gün, 10 yıldan fazla olanlara da 28 gün yıllık izin hakkı vereceğiz. Bu uygulamalarla işsizliği 5 yılda yüzde 5’in altına indireceğiz. İşsizlik sigortasının kapsamını genişleteceğiz. İşsizlik ödeneğinin süresini ve miktarını yüzde 50 artıracağız. İşsizlik ödeneğine hak kazanma ölçülerini hafifleteceğiz. İş akdinin feshinden önce yüzde 120 gün aralıksız prim ödeme zorunluluğunu kaldıracağız. Son 3 yıl içinde 600 gün süreyle işsizlik primi ödemiş olmak şartını ‘son 3 yıl içinde 300 güne’ indireceğiz. işsizlik fonunun zaman zaman istismar edildiğini görüyorum. Bu istismarı ortadan kaldırabilmek ve bunu istismar etmeden çalışanlara bir ilave teşvik verebilmek amacıyla işsizlik fonunda çalışma süresinin hiçbir döneminde yararlanmamış olanlara, kendileri için yatırılmış olan işsizlik fonunun belli bir miktarının ikramiye olarak ödenmesi konusunda bir incelemeyi de başlayacağız” dedi. 

 

 

“AĞIR CEZALAR GETİRECEĞİZ”

 

 

İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dair mevzuatı, Uluslar arası çalışma örgütü mevzuatına uygun olarak yeniden düzenleyeceklerini belirten Öztrak “İşçi sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan işyerlerine ağır cezalar getireceğiz. Yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıkları dikkate alarak tehlikeli iş kollarını yeniden sınıflandıracağız. İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarına tam bir iş güvencesi sağlayacağız. Bu uzmanların işten çıkarılabilmesini iş müfettişi ve sendika işçi temsilcisinin onayına tabi tutacağız. 1 milyon işsiz vatandaşımızı asgari ücret karşılığında ödeme alacakları 9-12 aylık eğitim programlarına yerleştireceğiz. Meslek içi eğitimi başta tehlikeli iş kollarında çalışanlar olmak üzere tüm çalışanlar için zorunlu hale getireceğiz” dedi. 

 

 

“BU MODEL İFLAS ETTİ”

 

 

Bugün Türkiye’de uygulanan ekonomik modelin, üretimi hiçbir şekilde dikkate almayan, üretenleri hiçbir şekilde dikkate almayan, tarımdan sanayiye kadar tüm çalışanları cezalandıran, sıcak para ile ekonomiyi şişirme modeli olduğunu ifade eden Faik Öztrak “Bu model bugün iflas etti. Ancak mevcut yönetim hala bu modele bel bağlamayı tercih ediyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak üretimden, üretenden yana, yüksek ücret verebilen, kendi insanını yüksek gelire kavuşturup tüketimi ve büyümeyi teşvik eden bir ekonomik modelden yanayız. Parti olarak verebileceklerimizi açıkladım. Sizlerden 24 Haziran’da Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’ye destek vermenizi istiyorum” dedi. Ziyarette CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu ve CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı’ya günü anısına fincan takımı hediye edildi. 

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

 

Türkiyede kurumların kraldan çok kralcı olduğu dönemleri yaşıyoruz. Dolayısıyla bugün bizi korkusuzca üyeleri ile, emekçileri ile buluşturan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi BAşkanı Murat Koçak’a, yöneticilerine ve bugün burada bizi yalnız bırakmayan Türk Metal Sendikası üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU