'Ustalığınızı gösteremediniz ki büyük usta olasınız'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş'in konuğu oldu. Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan

GÜNDEM 12.06.2018 17:52:00 0

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş’in konuğu oldu.

 

“UCUBE BİR TEK ADAM PARTİ DEVLETİ SİSTEMİNE GEÇTİK”

 

Türkiye’nin 2013'ten itibaren Başkanlık sevdası içine girdiğini belirten Öztrak, “Özellikle o dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı seçilmek istedi. Arkasından cumhurbaşkanı seçildikten sonra da tek adam parti devleti rejimine geçilmesi için çaba gösterilmeye başlandı. 2014'te 2 tane seçim yaptık. Bir Mahalli İdareler Seçimi, bir Cumhurbaşkanlığı seçimi. Sonra yetmedi 2015'te 2 seçim daha yaptık.  Sonrasında 2016'da birinin sonucunu beğenmedik 2.'sini yaptık. 2016’da Türkiye’nin hain askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık ama onun hemen arkasından da olağanüstü hal ilan etmek suretiyle vatandaşın özgürlüklerini askıya aldık. Ve darbe yaptık. 2017'ye geldiğimizde olağanüstü hal şartlarında hiç bir demokratik ülkede olmayacak şekilde olağanüstü hal şartları altında referandum yaptık. O referandumda da mühürsüz oyların kullanılması suretiyle evet çıktı. Ucube bir tek adam parti devleti sistemine geçtik” dedi.

 

“AKP'NİN BÜYÜME STRATEJİSİ ÇÖKTÜ”

 

Sonrasında ekonomiyi yönetmekte, devleti yönetmekte ciddi sorunlar ortaya çıktığını kaydeden Öztrak “Ve zamanından 1 buçuk yıl önce iktidarı bırakıp seçime geçmek zorunda kaldık. Uzun bir süredir Türk ekonomisi dikiş tutmuyor. 2013 yılından beri iktidarda şöyle bir şey var gezi olaylarından sonra bu oldu diyor. Hiç ilgisi yok. Gezi olaylarından 1-2 ay önce Amerikan Merkez Bankası Başkanı çıktı ‘ben artık para basmayacağım’ dedi. O güne kadar sıcak para, sıcak dolarlarla ekonomiyi şişirmeye dayanan AKP'nin büyüme stratejisi çöktü. Buna bir gerekçe bulmaları lazım. O zaman dediler ki ‘gezi olaylarından dolayı oldu’. Halbuki hiç ilgisi yok. Gezi olayları bitti. Üzerinden kaç sene geçti. Halen Türk lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Faizler yukarı doğru gitmeye devam ediyor. Enflasyon azmış durumda. İşsizlik iki haneli rakamların üstüne çıkmış durumda” dedi.

 

“BECEREMEDİLER, O YÜZDEN SEÇİME GİDİYORLAR”

 

2013 yılında 2 lira olan Amerikan dolarının günümüzde 4.5 lira olduğunu söyleyen Faik Öztrak “2013 yılında  enflasyon yüzde 7,4’ydi. 2018 yılı Mayıs ayında yüzde 12,2 oldu. Cari açık dün açıklandı, bir önceki yıla göre yüzde 68 artışla 57 milyar dolar oldu. Yine ihtiyaç kredilerine baktığınız zaman 2017 yılında yüzde 19,7 olan ihtiyaç kredisinin faiz oranı bu yıl yüzde 22'nin üzerine çıktı. Merkez bankasının faizleri ise 2013'te yüzde 4 buçukmuş. Şimdi 17,75'e çıkmış. İşsizlik 2013 sonunda yüzde 9'muş. Şimdi yüzde 10,8'e çıkmış.  Tüm bu rakamlar böyleyken Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dün çıktı milletten ‘büyük ustalık için icazet istiyorum’ dedi. Rakamlar ortada, ekonomi hızla kötüleşiyor. Siz ‘ben büyük usta olacağım’ diyorsunuz. Ustalığınızı gösteremediniz ki büyük usta olasınız. Bırakın ustalığı kalfalık döneminizde bile doğru düzgün bir netice alınamadı. Ben açık söyleyeyim beceremediler o yüzden seçime gidiyorlar. Manzara bu” dedi.

 

“ÖNEMLİ BİR YOL AYRIMI VAR”

 

Türkiye seçime giderken karşısında önemli bir yol ayrımının olduğunu kaydeden Öztrak “Türkiye ya tek adam başkanlık sistemi ile Ortadoğu’nun başarısız devletler ligine gidecek. Yada daha güçlü daha modern yepyeni bir parlamenter demokrasi ile dünyanın gelişmiş ekonomileri arasında yarışmaya devam edecek” dedi. Hedeflerinin “Gazi Meclisi eskisinden daha etkili hale getirecek yepyeni bir parlamenter demokrasi” olduğunu dile getiren Faik Öztrak “Dolayısıyla bizim hedefimiz de hızla parlamenter demokrasiye geçmek. Geri dönmek yanlış bir şey. Geri dönüş yok. Biz ülkeyi daha iletiye götürecek olan daha ileri bir parlamenter demokrasinin hazırlıklarına yani büyük bir anayasal reformun hazırlarına hemen başlayacağız ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre içinde de Cumhuriyet Halk Partisi bunun uygulamaya konmasından yana olacak. Milletin ittifakını kuran siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı konuların başında parlamenter demokrasiyi geri getirmek geliyor” dedi.

 

“MHP DIŞINDA HİÇBİR PARTİNİN GÜNDEMİNDE DEĞİL”

 

Seçim öncesi MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği af konusunu nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine de konuşan Öztrak “Seçim öncesinde yapılacak olan afların her zaman ciddi sıkıntılar yarattığını gördük. Genişledi genişledi en sonunda teröristlere de af çıkarmak zorunda kaldı devlet. Sayın Bahçeli’nin bunda ne hedeflediğini anlayabilmiş değilim. Ama af öyle alelacele 3 gün düşünülüp seçimden önce yapılacak bir şey değildir. Halkta diğer beklenti de var. Yani halk şunu da diyor ‘Siz kim oluyorsunuz da bana zarar vermiş olan kişiyi ben affetmeden siz affediyorsunuz’. Kimseye zarar vermemiş olan kader mahkumları. İşte o orada kalmıyor. Onun için bunun çok iyi planlanması gerekiyor. Bu böyle iki arada bir derede seçime giderken çıkarılacak bir konu değil. Zaten görebildiğim kadarı ile de af MHP dışında hiç bir partinin gündeminde değil şuan” dedi.

 

“MİLLET BAŞARISIZ OLANI AFFETMEZ”

 

Türkiye’nin olağanüstü hal ile yönetilen bir ülke olduğunu ifade eden Öztrak “Baktığınız zaman rakamlarda da ciddi olağanüstü gelişmeler var. Böyle bir ortamda herkes endişeli. İş adamı, ev kadını endişeli. İş adamı yatırım yapmıyor. Ev kadını tüketmiyor, harcamıyor. Mümkün olduğu kadar tasarruf etmeye bakıyor. Birikim yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla böyle bir endişe var. Halk çok sessiz. Bu sessizlik bana şunu gösteriyor. 2002 seçimlerinde de Türkiye’de müthiş bir sessizlik vardı. 2002 seçiminin sonunda MHP ile DSP'yi baraj altında bıraktı. Millet bunları parlamento dışında bıraktı. Millet başarısız olanı affetmez. Cebinde yangın çıkaranı affetmez” dedi.

 

“İKTİDAR METAL YORGUNU”

 

İktidarda metal yorgunluğu olduğunu ileri süren Öztrak “Kendileri itiraf etti. Hatırlayın Sayın Erdoğan önce ‘tulumbada su bitti’ dedi. Sonra ‘bu parti metal yorgunu’ dedi. Sonra sayın şimşek çıktı ‘gemiyi su basmadan biran önce çatıyı onarmamız lazım’ dedi. Bugün geldiğimiz noktada nasıl çatı onaracaksınız diye soruyorsunuz. Diyor ki devlete olan borçları yeniden yapılandıracağız. Tek bildikleri bu. Bu şekilde büyüyeceğimizi zannediyorlar. Ama en ilgincini geçen gün Sayın Erdoğan söyledi. Öyle anlaşılıyor ki bu gençlere iş bulmaktan kendide umudunu kesti ki kekin ve çayın bedava olduğu kıraathaneler açacağını söyledi. Şimdi iş kıraathane açma noktasına geldiyse bu metal yorgunluğu zirve yapmış demektir ve bu iktidar gençlere, kadınlara, tümüyle milletimize söyleyecek ayakları yere basan projeler bulamıyor demektir. Benim onlara tavsiyem CHP'nin seçim bildirgesini okusunlar. Oradaki geçen defa yaptıkları gibi önce hayır deyip sonra uygulamak durumunda kalacakları bir sürü proje var. Mesela Asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren 2 bin 200 liraya çıkarılması. Asgari ücretten hiç bir vergi alınmaması. Asgari ücretin 6 ay da bir ayarlanması. Hem iş verenin sırtına yük yüklemeyeceksiniz ama hakkaniyete uygun olarak üretenin de refahtan pay almasını sağlayacaksınız” dedi. İktidara gelmeleri halinde Türkiye’nin üreterek büyümeye başlayacağını dile getiren Öztrak “Kıraathane değil iş vereceğiz. Enflasyon yüzde 5'lere inecek. Türkiye sürdürülebilir bir biçimde yüzde 7 büyümeye devam edecek” dedi.

 

“MUHARREM İNCE’NİN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

 

1’inci turda Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı seçilmesini beklediklerini ifade eden Öztrak “Hızla başarı grafiği yükseliyor. Ama ikinci tura kalırsa da Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığını alacağını tahmin ediyoruz”  dedi. Yayında, Muharrem İnce’nin 20  Haziran'da Çorlu’da yapacağı Trakya mitingi de konuşuldu. “Sayın Cumhurbaşkanı Çorlu'yu seçti. Sayın Akşener Çorlu'yu seçti. Muharrem İnce de Çorlu'yu seçiyor. Neden Çorlu? Sayın Devlet Bahçeli konuşmasını yaparken 100 il 1000 ilçe dedi.  Acaba yeni Türkiye de yeni iller arasında Çorlu mu planlanıyor?” sorusuna cevap veren Öztrak “Çorlu Trakya'nın merkezi, tüm diğer illerden vatandaşlarımızın daha rahat gelebilmesi  bakımından miting yeri olarak Çorlu seçildi. Çorlu Tekirdağ'ın en büyük ilçelerinden biri. Aslında Tekirdağ Büyükşehir olduktan sonra o veya bu ilçenin bir önemi kalmadı. Sonuç itibari ile Tekirdağ büyükşehir ve diğer ilçelerimiz de büyük şehir merkezi olabilecek ilçelerimiz. Böyle baktığımız zaman Çorlu'yu Tekirdağ'dan ayırmak ayrı bir il çıkartmak, burada şu sıkıntıya yol açacak. Çorlu Tekirdağ’da olduğundan çok daha rahat İstanbul'un kucağına düşecek. İstanbul istemediği sanayisini, çevreyi kirleten çevre sorunlarının hepsini Çerkezköy ve Çorlu’ya mal edecek” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’DA BU BİRLİKTELİĞİ SAĞLAYAMADIK”

 

Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarında yapılması planlanan termik santralle ilgili de konuşan Faik Öztrak “Termik santralin Silivri’de yapılması gündemdeydi. Ama Silivri’de AKP’lisi CHP’lisi tüm milletvekilleri bir araya gelerek termik santrale karşı çıktılar. Tesis geldi Çerkezköy sınırına. Neden buradaki iktidar partisi milletvekilleri termik santralden yana tavır aldı? AK Parti’den belediye meclis üyesi olan Ömer Kılınç ‘vicdanım bunu kabul etmiyor’ dedi ve istifa etti. Bu son derece önemli. Burada belediye meclis üyesi bunu söylerken Tekirdağ Milletvekilleri bu konuya sahip çıkmadılar. Hatta bazıları bu işin rantı için çalıştılar. Türkiye’nin hızla gelişen birçok ilinde ilin çıkarları söz konusu olduğu zaman iktidar ve muhalefet birleşiyor.  Ama maalesef biz Tekirdağ’da bunu yapamadık” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’IN HİÇBİR ODASINDA BU ŞEKİLDE KARŞILANMIYORUM”

 

İktidar Partisi’nin Ankara’dan CHP’li belediyelere çelme taktığını ifade eden Öztrak “Biz burada 11 ilçe belediyesini ve büyükşehir belediyesi aldık. Ama Recep Tayyip Erdoğan bir laf söyledi ‘içimde ukdedir, Tekirdağ’da sıfır çektik’ dedi” şeklinde konuştu. Çerkezköy’de sosyal hayatın yeniden canlanmaya başladığını ifade eden Öztrak Çerkezköy bence önemli bir sosyal yaşam bakımından da gelişme kaydediyor” dedi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde oda yönetimine tepki koyan Faik Öztrak bunun sorulması üzerine de “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'na gittiğimizde 2 yönetim kurulu üyesi bizi karşıladı. Bunu yadırgadım. Meclis başkanının eşi rahatsızmış. Ama yönetim kurulu başkanı orada olabilirdi. Olmamasını biraz yadırgadım bu ilk defa olmuyor. Ben ısrarla Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ediyorum verdiğim önemi göstermek için ama öyle anlaşılıyor ki yönetim benim ziyaretlerimi önemsemiyor, CHP’nin ziyaretlerinin önemsemiyor diye düşündüm ve sitem ederek oradan ayrıldım. Tekirdağ'ın hiç bir odasında bu şekilde karşılanmıyorum” dedi. Türkiye’nin demokrasi, dış politika, eğitim, ekonomi, sosyal barış alanlarında çok ciddi sorunlarının olduğunu dile getiren CHP genel başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Türkiye’deki yönetim güvenilir bulunmuyor.  Bu yüzden almış olduğu tedbirlerin de etkisi olmuyor. Son bir ayda Merkez Bankası faizleri 4,25 puan arttırdı. Bunun Türk lirasının değerinin düşmesinde büyük bir etkisi oldu. Ne yapsalar cari açığı durduramıyorlar. Tüm bunlar şunu gösteriyor Türkiye’de ciddi bir güven problemi var ve gömleğin düğmelerini mutlaka doğru iliklemek gerekir. Cumhuriyet Halk Partisi İktidara gelir gelmez olağanüstü hal durumunu kaldıracağız dedik. Eğitim konusunda insanlarımıza birinci sınıf bir eğitim vermek suretiyle kendi insanımızı dünyadaki insanlardan daha fazla kazanır hale getireceğiz dedik. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelirse, Muharrem İnce cumhurbaşkanı olursa Türkiye rahat bir nefes alacak” dedi.

 

“NEYLE ÖVÜNÜYORSUN?”

 

Öztrak “IMF'ye borç verdik dendi onun da doğru olmadığı anlaşıldı. 22 milyar dolar borcu ödedik deniyor. Zaten 10 milyar dolarının hükümet almıştı. Baktığınız zaman 61 milyar dolarlık kendinden önceki hükümetin yapmış olduğu tesisleri sattın. Geldiğinden bu güne kadar 130 milyar dolar dış borcu 440 milyar dolara çıkarttın. Kalkıp 22 milyar dolar IMF borcunu ödemekle mi övünüyorsun. Kim ödeyecekti bunu, Patagonya hükümetimi? Tabi ki sen ödeyeceksin. Borç aldıysan ödeyeceksin neyle övünüyorsun” dedi. İktidarın bayram öncesi emeklilere vereceğini açıkladığı bin liralık ikramiye ile ilgili de konuşan Öztrak “bazı vatandaşlar ‘ben bunu alamadım’ diyor. Banka sandığından emekli olanlara 1000 lira ikramiye vermemişler. Bunların sayısı 35-40 bini buluyor. Bazı emeklilere 750 lira, bazı emeklilere 500 lira verilmiş. Biz ‘hiç bir emekli 1500 liranın altında maaş almayacak’ dedik.  Bizi taklit ettin ama 1000 lira da vermedin. Kurban bayramında bunu telafi edeceğiz. Burada verilmeyeni de vereceğiz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU