Arpa hasadı başladı

Bölgenin ilk arpa hasadı Saray'da çiftçi Naim Güneş tarafından yapıldı. Her yıl değişik yerlerdeki tarlalara dönüşümlü olarak arpa, buğday ve ayçiçeği ekimi yaptıklarını ifade

GÜNDEM 4.06.2018 18:34:00 0
Arpa hasadı başladı

Bölgede arpa hasadı başlarken, ilk hasadı Saray Kadıköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Naim Güneş yaptı.

 

İLK HASADI YAPILAN ÜRÜN

 

Her yıl değişik yerlerdeki tarlalara dönüşümlü olarak arpa, buğday ve ayçiçeği ekimi yaptıklarını kaydeden Güneş “İlk ektiğimiz üründe arpa oluyor. Çünkü arpa buğday’a göre hem daha çabuk olgunlaşıp tane yapıyor hem de ilk hasadı yapılan ürün oluyor. Hemen hemen her yıl dekara 400 kilo ürün alıyoruz” dedi.

 

DEKAR BAŞINA 400 KİLOGRAM

 

Bu yıl rekoltenin dekar başına 400 kilogram olduğunu ifade eden Güneş, “Her zaman ilk arpa mahsulünü bizler yapıyoruz. İnşallah bu sezon da tüm çiftçilerimiz beklentileri doğrultusunda mahsul alırlar. Yeni başlayan hasat sezonunun  tüm  çiftçilerimize  hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

ERKEN EKİLDİĞİ İÇİN ERKEN OLGUNLAŞIYOR

 

Arpanın soğuk ve sıcağı sevmeyen, ılıman iklimi seven bir bitki olduğunu bu nedenle arpa hasadının diğer bitkilere göre erken başladığını belirten Güneş “Buğday hasadından önce ilk hasadı yapılan buğdaygillerden olan arpa çok sıcak ve çok soğuk havayı sevmiyor. Erken ekiliyor ve erken ekildiği için buğdaya göre erken olgunlaşıyor” dedi. Arpanın ekmek ve bira yapımında kullanılan ve aynı zamanda hayvanlara yem olarak verilen bir bitki olduğunu kaydeden Güneş “Arpa aynı zamanda çeşitli gıda maddelerinin yapımında ve makarna yapımında da kullanılan önemli bir bitki çeşididir. Bu yıl dekarına 400 kilogram rekolte almaktan memnunuz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU