NKÜ Araştırma Hastanesi'nde bir ilk

Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde ilk kez böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Böbrek yetmezliği teşhisi konan ve 3 yıl boyunca ilaç tedavisi gören, ancak iyileşmesinde gelişme sağlanamay

GÜNDEM 27.05.2018 13:26:00 0
NKÜ Araştırma Hastanesi

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve NKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Sorumlusu Prof.Dr.Mesut İzzet Titiz başkanlığındaki ekip tarafından Tekirdağ’daki ilk böbrek nakli yapıldı.  Ekipte Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cenk Murat Yazıcı, Üroloji Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Hacı Murat Akgül, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Makbule Cavidan Arar, Dr. Öğretim Üyeleri Dr. Ayhan Şahin, Dr. Hatice Gül Sarıkaya, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gülsüm Özkan ve ayrıca araştırma görevlileri ve hemşireler görev aldı.

 

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

 

Nakil kararı alındıktan sonra Babası Mustafa Aydın ile dokularının uyumlu olduğu tespit edilen Süleymanpaşa’da ikamet eden Sefer Aydın, genel cerrahi işlemlerinin ardından başarılı geçen bir ameliyatla sağlığına kavuştu. NKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm Özkan, “Böbrek hastası Sefer Aydın'ın durumunu yaklaşık 3 yıldır takip ediyorduk. Ameliyatın başarılı geçmesinden memnuniyet duyduk. Türkiye'de böbrek yetmezliği sorunu yaşayan 80 bin civarında hasta var ve bugüne kadar ortalama 20 bin hastaya böbrek nakli yapıldı. Yaklaşık 20 bin civarında da nakil listesinde bekleyen hasta var" dedi.

 

“TÜM BÖBREK HASTALARINI BEKLİYORUZ”

 

Pek çok böbrek hastasının diyaliz desteğiyle hayatlarına devam edebildiğini ifade eden Doç. Dr. Özkan, “Bu hastalar için böbrek nakli tam bir tedavi yöntemi. Diyaliz ile de hayatlarını devam ettirebiliyorlar ama böbreğin bütün fonksiyonlarını yerine koymak ancak bir vericiden sağlam bir böbrek alıp hasta kişiye takmakla mümkün oluyor. Ekibimizle bu nakil olayının ilkini gerçekleştirdik. Tekirdağ'daki diyaliz hastaları için çok güzel bir ümit kaynağı oldu bu ameliyat. Hastalarımız nakil için İstanbul'a gidiyorlardı. Şimdi kendi şehirlerinde, kendi hastanelerinde nakil olabilecekler. Bu anlamda bölgemizdeki tüm böbrek hastalarımızı hastanemize bekliyoruz” dedi.

 

BÖLGEYE HİZMET VERİYOR

 

Araştırma hastanesinin sadece Tekirdağ'a değil tüm bölgeye hizmet ettiğini belirten NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de “Hastanemizde günde 50 ile 60 arası ameliyat yapılıyor. Hastanemiz 2016 yılından beri hizmet veriyor. Sadece Tekirdağ halkına değil Silivri'den, Keşan'dan da hasta geliyor. Günlük 2 bin 500 civarında hastaya hizmet veriyoruz. Tekirdağ'da ilk kez böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Bu bizi son derece memnun etti. Özel ameliyatlardır bunlar. Hastamız 43 yaşında, babası Mustafa Aydın tarafından böbrek verildi. Başarılı şekilde sonuç alındı.  İnşallah bundan sonra kuracağımız ekiple ve alt yapıyla diğer özel ameliyatları da sürdürmeyi düşünüyoruz. Amacımız halkımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmektir. Hastanemiz başhekimine ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim” dedi.

 

“HERKESİN İKİNCİ BİR ŞANSA İHTİYACI VAR”

 

Ameliyatın çok başarılı geçtiğini ve kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirten hasta Sefer Aydın ise “Hastanede dokuz gün süreyle yattım. Çok güzel bakıldım” dedi. Organ bağışı çağrısında da bulunan Aydın “Ölüm halinde böbreklerinizi veya herhangi bir organınızı bağışlamanızı istiyorum. Ülkemizde organ nakli bekleyen çok insan var. Sadece böbrek değil, kalp, karaciğer akciğer. Bu yüzden de ailelerin biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı var” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ