31 milyonluk yatırımın açılışı yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı (TESKİ) tarafından yaklaşık 31 milyon 709 bin TL'lik yatırım ile yapılan Çerkezköy Atıksu KollektÃ

GÜNDEM 25.05.2018 12:30:00 0
31 milyonluk yatırımın açılışı yapıldı

Dün saat 17:00’da Veliköy’de düzenlenen açılışta konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “Bugün Çerkezköy için tarihi bir gün. Bu proje gelecekteki 35 yıl sonrasına kadar hizmet verebilecek şekilde nüfus ve debi hesapları göz önüne alınarak tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Çerkezköy ilçemizin en kalabalık mahallesi olan Kızılpınar’da 68 km kanalizasyon hattı yapılarak, bölge halkı sağlıksız koşullardan, fosseptiklerden ve geçici deşarjlardan kurtuldu ve bölge halkının modern yaşama doğru bir adım daha atması sağlanmıştır” dedi.

 

ARITMA TESİSİNE İLETİLECEK

 

Başa, açılışı yapılacak olan TM1 Atıksu Terfi Merkezi’ne atık suyu ulaştıracak 4 km uzunluğunda Q1400 mm’lik atıksu kolektör hattı yapıldığını ifade ederek “Çerkezköy’ün yüzde 80 civarındaki atık suyu, Kızılpınar Mahallesi’nin atık suyunun tamamı, Kapaklı ilçemizin Bahçelievler Mahallesi ve Pınarça Mahallemizin atık suyu ve gelecekte şebeke yapılması planlanan Veliköy Mahallemizin atık suyu kollektör hattı aracılığı ile TM1 atık su terfi merkezine iletiliyor. Buradan da 1 km uzunluğunda Q900 mm hattı ile Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilecek” dedi.

 

“4 POMPA BULUNUYOR”

 

Tesisle ilgili bilgiler veren Başa “Atıksu Terfi Merkezi Tesisimiz kaba-ince ızgara, Terfi Merkezi (TM1) Binası ve manevra odası olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. Terfi Merkezi 13 metre çapında ve 7.50 metre derinliğinde olup terfi merkezinde 4 adet pompa ve geleceğe yönelik 1 adet yedek pompa yeri bulunuyor. Tesise giren atık su kaba ince ızgaralar aracılığı ile manevra odasındaki kolektöre basılır ve terfi hattı ile atıksu uzaklaştırılmış olur. Scada otomasyon sistemi ile çalışan tesisimizi uzaktan kontrol etme ve gözlemleme imkanı da bulunuyor. Ayrıca tesisimizde 1 adet 500 kw jeneratör, 1 adet hava tankı, 1 adet 1000 kw trafo, 1 adet beton muhafazalı trafo köşkü ve 1 adet kompresör bulunuyor” dedi.

 

KAPASİTESİ NE KADAR?

 

Başa, Çerkezköy Atıksu Terfi Merkezi’nin kapasitesi hakkında da bilgiler vererek “Tesisimiz kapasite olarak 2034 yılına kadar 750 lt/sn ve 2040 yılına kadar ise 1200 lt/sn’lik debi ile çalışarak yaklaşık 200 bin kişiye hizmet verecek” dedi. Törende konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da  TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’nın ‘Bugün Çerkezköy için tarihi bir gün’ sözlerine yürekten katıldığını ifade ederek “4 yıl önce derelerine kanalizasyonlar akan, adı ani su baskınları ile anılan, kanalizasyon, içme suyu sorunları olan bir Çerkezköy teslim aldık. 2014 yılının Haziran ayında ayağımızda çizme, üzerimizde yağmurluklar ile Çerkezköy’de ani su taşkını olan yerlerde incelemelerde bulunduk” dedi.

 

“7 MİLYONU TOPRAĞIN ALTINA GÖMDÜK”

 

Çerkezköy’ün 2002 ve 2012 yılında sel felaketlerine maruz kaldığını anımsatan Akay “Göreve geldiğimiz  gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile Çerkezköy’ün dere taşkınlarının nedenlerini ve alınması gereken önlemleri masaya yatırdık. Çorlu Deresi’nin Ambardere Bölgesi’nde TESKİ ile beraber menfez, köprü yapımı gerçekleştirdik. Yine 7 milyonluk bir yatırım ile Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde Sakatlar Derneği önünden başlayıp Küçük Sanayi Sitesi’ne inen ve Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallemizde Kartal Sokak’tan Pınarça Deresi’ne inen hatta 1800’lük borular döşeyerek 7 milyonluk bir yatırım toprağın altına gömüldü. 30-25 kg yağışlar ile taşkınları gören Çerkezköy 60, 70 kg’ları gördü bana mısın demedi” dedi.

 

“BİYOLOJİK ARITMA TESİSİNE GÖNDERİLİYOR”

 

Bugün açılışı yapılacak işin temelinin 14 Temmuz 2016’da atıldığını anımsatan Akay “Toprağın altına yapılan yatırımlar gözükmüyor fakat geleceğe, çevreye yönelik yatırımlar. 16 Temmuz 2016 tarihinden bu yana zahmetli bir yatırım ile bugünlere gelindi. Çorlu Suyu’na Çerkezköy’ün bütün kanalizasyonları akarken, bugün bunlar toplanıp bu terfi merkezinden DSİ tarafından ihalesi yapılan ama parasını TESKİ’nin ödediği İleri Derecede Biyolojik Arıtma Tesisi’ne gönderiliyor ve oradan Ergene Nehri’ne devam ediyor” dedi.

 

“ETRAFLARINI YAŞAM ALANI YAPACAĞIZ”

 

Bugüne kadar ihmal edilen, görmezden gelinen ne kadar altyapı yatırımı varsa Çerkezköy’e yapıldığını, temelinin atıldığını ifade eden Akay “4 yıllık dönemde Çerkezköy’de toprağın altına yapılan yatırım 75 milyon. Bizim doğası temiz, çevresi temiz, suları temiz bir Çerkezköy hayalimiz vardı. Şimdi bu hayalimiz yapılan yatırımlar ile kendine gelip hayat bulacak. Yapılan yatırımlar ile Çorlu Deresi kanalizasyon bataklığı olmaktan kurtulacak. Kavak Dere’nin ıslahı devam ediyor. Kavak Dere, Pınarça Deresi ve Çorlu Deresi’nin etraflarını daha yeşil, daha çevreci, daha yaşanabilir yaşam alanları yapacağız” dedi.

 

“BİZ GELECEĞE UMUTLA BAKALIM İSTİYORUZ”

 

Akay, kendilerinin Çerkezköy’ü güzelleştirmek, daha çevreci, daha yeşil, daha temiz bir yer yapmak için proje üretirken birilerinin Çerkezköy’ü termik santral belası ile karşı karşıya bıraktığını ifade ederek “Bugün TESKİ 150-160 metrede suya ulaşıyor. Bu su çıkarılarak kömürler yıkanacak. Su ihtiyacı iki kat artacak. Yıkadığınız kömürün pis suyunu nereye göndereceksiniz? Cevap yok. Bizim itirazımız bunlara. Biz geleceğe umutla bakalım istiyoruz. Suları temiz, dereleri temiz, kanalizasyon sorunu olmayan, içme suyu hattının yenilendiği, havası, suyu temiz Çerkezköy’de yaşamak istiyoruz. İnşallah bu termik santral belasını def edeceğiz. Geleceği temiz, suyu temiz, havası temiz Çerkezköy’de inşallah hep birlikte el ele, omuz omuza yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “4 sene geriye gidelim ve burayı teslim alacağımız Çerkezköy'ü düşünelim. Çerkezköylülerin yaşadığı sıkıntıları yakından bilen ve hizmet süremiz içerisinde alınan aşamalarla Çerkezköy'ün adım adım rahatladığını gerçekten büyük değişimleri yerinde görüyoruz. Göreve geldiğimizin ikinci ayında yağan yağmurda sayın başkanla beraber çizme ayağımızda o manzarayı gördük. 30 Mart 2014'te de sosyal demokrat belediye devam dedi. O günden bu yana gelinen nokta meydandadır. 30 Mart 2019'da yine aynı sosyal düşünceye, sosyal demokrat belediye başkanlarımıza Çerkezköy halkının `devam' diyeceği inancındayım. 24 Haziran 2018'de ülke genelindeki iktidara 'tamam' diyeceğini bilerek bunu söylüyorum. Çerkezköy'ün bu inancını yakından bilerek söylüyorum” dedi.

 

AÇILIŞ YAPILDI

 

Yetki süresinde en büyük idealinin Çerkezköy'ün içme suyu hatlarının yenilenmesi olduğunu kaydeden Albayrak “İnşallah halktan aldığımız yetki sürecinin içerisinde de Çerkezköy'ün sağlıklı içme suyuna kavuşacağı hamle için de beraber temel atarız. Bu duygularla hizmete sunulan bu tesislerin Çerkezköy'e hayırlı olmasını diliyorum. Bir konuyu bir kez de kez daha ben tekrarlamak istiyorum. Yapılan bu biyolojik arıtma tesisleri Devlet Su İşleri tarafından yapılmaktadır. Ama TESKİ adına yapılmaktadır. Teslim aldığımız her biyolojik arıtma tesisinin parasını da kuruşu kuruşuna, bunu yapan DSİ ve ilgili yerlere ödüyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı tarafından yaklaşık 31 milyon 709 bin TL’lik yatırım ile yapılan Çerkezköy Atıksu Kollektörü, Terfi Merkezi TM1 ve Terfi Hattı açılışı yapıldı.

 

Haber / Özge MERİÇ