'Birlikte aşarız tüm engelleri'

Metin Seçkin Ortaokulu'nda, İngilizce Öğretmeni Döndü Kaya ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni Seçkin Uçar tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında kutlama etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinli?

GÜNDEM 16.05.2018 19:36:00 0

Dün saat 11.00'da Metin Seçkin Ortaokulu'nda düzenlenen etkinliğe, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Metin Seçkin Ortaokulu Müdürü Metin Demirbağ, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  

"YETERKİ BEYİNLERDE VE KALPLERDE ENGEL OLMASIN"

Programda konuşan 11 yaşındaki okul öğrencilerinden Özge Marangoz, "11 yaşındayım ve hayata mağlup başlayanlardanım. Bu yaşıma kadar 12 ameliyat geçirdim. Ama zorlu hayatıma rağmen hala umut ve neşe doluyum.  Her şey kendine inanmakla başlar. Ey kendisine engelli diye hitap edilen kardeşim, sen engelli değilsin kendini öyle hissediyorsan engelin beynindedir. Onu kaldırmayı başarırsan her şeyin efendisi olursun. Hayatta başarılamayacak hiç bir şey yoktur. Yeter ki beyinlerde ve kalplerde engel olmasın” dedi. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi'nden gelen üyeler de hikayelerini anlattı. Derneğin 1408 tane üyesinin olduğunu söyleyen Çetinkaya “Engelli olmak bizim suçumuz değil. Sakat olmayı biz istemedik. Maalesef sakat geldik dünya ya sakat devam etmeye çalışıyoruz. Topluma bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz. Biz sizleri önemsiyoruz arkadaşlar. Benim olmayan sağ ayağımdan dolayı sizin ayağınızı çok önemsiyorum. O ayak olmadan yaşamanın ne kadar zor olduğunu ben biliyorum” dedi.

ENGELLİ OLMANIN ÜÇ TEMEL NEDENİ

Engelli olmanın 3 temel nedeninden bahseden Hayrettin Çetinkaya, “Engelli olmanın 3 temel nedeni vardır. Birincisi, Akraba evliliği, ikincisi annenin geçirdiği hamilelik sürecinde yeterli beslenememesi veya bebeğin dünyaya geldikten sonra ateşli hastalık geçirmesi ve üçüncüsü de meydana gelen kazalar" dedi.  Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Civan da kendi hikayesini anlattı. Şengül Civan, “Mesleğine saygısı olmayan bir doktor tarafından bu duruma geldim. 19 yaşında evlendim ve sezaryen ile doğum yaptım. Ameliyata giren doktor alkollü bir şekilde ameliyata girmiş ve kaslarıma giden sinir damarlarımdan birini kesmiş. Zamanla kaslarım gevşedi ve bir süre sonra yürüme yetimi kaybettim. Sizden ricam ileride doktor, mühendis olacaksınız. Fakat mesleğinizi severek yapın, sadece para için değil. Birinin hayatına mal olacak davranışlardan kaçının ve her zaman dikkatli olun. Bizim aşamadığımız tek engel kaldırımlar. Bu konu ile ilgili bireyleri uyarın. Arabalarını yanlış yerlere park edenleri uyarın. Biz engelli değiliz. Önümüzdeki engeller kaldırılırsa bizim bir engelimiz kalmaz" dedi.

EMPATİ ÇALIŞMASI YAPILDI

Derneğe üye olan diğer bireylerinde hayat hikayelerini anlatmasının ardından öğrencilerin engelli bireyleri anlaması ve empati kurması adına empati çalışması yapıldı. Empati çalışmasının ardından, okul öğrencileri tarafından oluşturulan koro grubu ve Özge Marangoz eşliğinde 'Birlikte aşarız tüm engelleri' isimli şarkı seslendirildi. Öğrenciler şarkıyı büyük bir ilgi dinlerken şarkının sonunda arkadaşlarını ayakta alkışladılar.

"BİLDİĞİNİZ DOĞRUYU SÖYLEMEKTEN KORKMAYIN"

Etkinliğin sonunda konuşma yapan Metin Seçkin Ortaokul Müdürü Metin Demirbağ, "Bizlere toplumda var olan bireylerin dertlerini yaşayarak anlattığınız için çok teşekkür ediyorum. 263 öğrencimizin bunları bilmesine yardımcı oldunuz. Okul olarak her gün daha iyiye daha güzele ve içimizde yaşayan insanları daha fazla anlayarak adımlar atmaya devam ediyoruz. Daha doğruyu yaşamak ve yaşatmak adına eğitimin içindeyiz. Size şunu söylemek istiyorum sevgili öğrenciler doğru bildiğinizi söylemekten kesinlikle korkmayın. Bildiğiniz doğruyu yanlış yaptığını düşündüğünüz kişinin gözünün içine baka baka söyleyin. Söyleyin ki hatasını anlayarak bir daha bunu yapmasın. Engelli bireylerimiz için sorun teşkil eden durumlar ortadan kalsın"” dedi. Konuşmasının ardından, Okul Müdürü Metin Demirbağ ve Özge Marangoz tarafından Sakatlar derneği üyelerine çiçek takdim edildi.

Haber / Özge MERİÇ