Hezarfen Projesi'nin protokolü imzalandı

Türk Patent ve Marka Kurumu, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Tekirdağ'da hayata geçirilmesi, TekirdaÄ

GÜNDEM 10.05.2018 21:58:00 0
Hezarfen Projesi

Projenin imza protokolü dolayısıyla Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda program düzenlendi.  Programda konuşan Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan; “Paydaşlarımızın katkısıyla stratejik planlamamızda, hedeflerimizi belirleme ve uygulama kolaylığını sağlayacağız” dedi. Çorlu’nun  ülkemizin en gelişmiş ilçelerinden olduğunu söyleyen Noyan “ Bu ilçe 800'ün üzerinde sanayiciye ev sahipliği yapıyorsa, bu ilçe 100 bine yakın insana istihdam sağlıyorsa, bu başarı tabi ki sizlerle beraber ortak çalışmalarımızın  sonucu meydana gelmiştir. Sayıları ve yatırımları büyüyen, satın alma ve satış coğrafyası genişleyen üyelerimizin önünü açmak durumundayız. Bu kapsamda KOBİ’lerin rekabetçi yapılarının güçlendirilmesi ve sınai mülkiyet bilincinin artırılması ile ilgili “Hezarfen Tekirdağ Projesi”nin üyelerimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

“KOBİ’LERE VE SANAYİCİLERE HAYIRLI OLSUN”

 

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Ersoy da “Çorlu TSO olarak  kısa vadede firmalara, uzun vadede de bölge ekonomisinin gelişimine destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.  Programda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de konuşma yaptı. Tekirdağ’ın ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olduğunu kaydeden Sözdinler “Bu anlamda sanayinin geldiği noktada; Ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarını ve fabrikaları bünyesinde tutan Tekirdağ, gelişim açısından çok ciddi bir potansiyeli de bünyesinde barındırmaktadır. İlimizdeki bu önemli firmaların 36’sında Ar-Ge Merkezi ve 5’inde Tasarım Merkezi’nin bulunması ve bu sayıların giderek artması da gurur vericidir.  Bu çerçevede ilimizde bu merkezlerin gelişimine destek veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Sayın Valimize ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Sanayisi gelişen ülkelere baktığımızda, ürettikleri ürünlere patent almış olduklarını, çalışmalarını kayıt altına aldıklarını, özetle tescil ettirdiklerini görüyoruz. Ülkemiz ve bölgemiz firmalarının kendi geliştirdikleri ürünler için patent almalarını çok önemsiyoruz. Firmalarımızın proje geliştirmelerini ve kendi ürettikleri ürünlere patent almalarını, daha yüksek teknolojik üretime geçilmesi ve ülkemizin refah seviyesinin yükseltilmesi açısından çok anlamlı görüyoruz. Bu anlamda bugün imzalanacak olan Hezarfen Projesi’nin Tekirdağ İlinde Makine ve Metal Sektöründe Uygulanmasına Dair işbirliği protokolünün ve uygulamalarının tüm KOBİ’lerimize ve sanayicilerimize hayırlı olması temennisiyle, çalışmalara destek veren bütün kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

8 BİN 600’ÜN ÜZERİNDE PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

 

Programda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan da konuşma yaptı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na 8 bin 600'ün üzerinde patent başvurusu yapıldığını belirten Asan “Bunun yanında 3 bin 500 üzerinde faydalı modeli de eklediğimiz zaman toplam 11 binin üzerinde bir buluş başvurusu yapıldı Türkiye'de. Bunun ne demek olduğunu şöyle irdeleyebiliriz; yaklaşık 10 sene öncesiyle mukayese ettiğimiz zaman aşağı yukarı 20 kat artış demek. Patentte henüz istediğimiz noktaya gelemedik ancak bu oranın nereden nereye geldiğini göstermek için bir örnek vermek istedim. Diğer taraftan Tekirdağ'ın durumu nedir? 730 marka, 96 patent, 31 faydalı model başvurusu ve 382 tasarım başvurusuyla markada Türkiye 21.'si, patentte 10. Faydalı modelde 15. ve tasarımda Türkiye 12.'si olduğunu görüyoruz. Bunlar iyi sıralamalar ama Tekirdağ daha iyi yerlerde olabilir “dedi.

 

“HEM ÜRETİYOR HEM DE TAŞIYOR”

 

Vali Mehmet Ceylan da programda yaptığı konuşmada  “Tekirdağ'ın önemli bir sanayi şehri olduğunu 12 organize sanayi bölgesi ile 1 Avrupa Serbest Bölge'yi bünyesinde barındırdığını belirterek, "Tekirdağ lojistik açısından da öneli bir kent. Yani Tekirdağ hem üretiyor hem de taşıyor” ifadelerini kullandı.

 

PROTOKOL İMZALANDI

 

Konuşmaların ardından KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla Habip Asan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Ersan ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler arasında Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi protokolü imzalandı. İmza töreni sonrası Tekirdağ'da en çok patent, faydalı model ve marka başvurusunda bulunan kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN