"Kızılpınar'da yapılmayan yol kalmayacak"

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  mahalle toplantıları kapsamında önceki akşam da Kızılpınar Mahallesi sakinleri ile bir araya geldi. Saat 20:30'da Furkan Kıraathanesi'nde düzenlenen toplan

GÜNDEM 10.05.2018 20:30:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay önceki akşam saat 20:30’da Furkan Kıraathanesi’nde düzenlenen mahalle toplantısında Kızılpınar sakinleri ile bir araya geldi.

 

“74 KİLOMETRE KAZI YAPILDI”

 

2014 yılı başında Kızılpınar’a içme suyu hattı geçip, geri dolgu yapıldıktan sonra teslim aldıklarını kaydeden Akay “Uzun süre bu çalışmanın traşe tamirleri ile uğraştık. Yağmurlarda derin çukurlar oluştu. Bunun nedeni açılan toprağın geri doldurulması. 14 Temmuz 2016’da maliyeti 11 milyon TL’yi bulan kanalizasyon inşaatı temelini TESKİ ile beraber attık. Yaklaşık 20 ay boyunca Kızılpınar’da tüm sokaklarda 74 kilometre kazı yapıldı, 3 bin metre civarında yağmur suyu inşaatı yapıldı. Altyapı çalışması yüzde 95-96 seviyesine geldi. Büyük oranda tamamlandı, parsel bağlantıları yapıldıkça teslim ediliyor” dedi.

 

“1 AY İÇERİSİNDE BİTECEK”

 

Kızılpınar Mahallesi’nde yerleşim yerinin olduğu sokak sayısının 260, cadde sayısının ise 15 olduğunu ifade eden Akay “Bugüne kadar beton yol, asfalt yol yapılan sokak sayısı 75. Bugün itibari ile devam eden 45 sokak var. 1 ay içerisinde bitecek. Böylece 120’ye ulaşacak. Geriye 140 sokak kalıyor. 140 sokağın asfalt çalışmasını yapmak üzere Meclis’ten yetki aldık. 15 milyon TL borçlanmak üzere İller Bankası’nın kapısını çaldık. 1.5 ay cevap bekledik. Olumlu cevabın gelmeyeceğini görünce bu ay Meclis’ten Özel Bankadan kredi almak için yetki aldık. Dosyamızı hazırladık. İhale dosyamız bitti” dedi.

 

“5 CADDEDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK”

 

Haziran ayı başı gibi ihaleyi yapacaklarını kaydeden Akay “Haziran’ın ikinci yarısından itibaren 140 sokakta asfalt çalışmasını yapacağız” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 15 caddenin 8 tanesinde sıkılaştırılmış beton yol çalışmasını yaptı. Bazılarının üzerine asfalt da atıldı. 8 cadde tamamlandı. Terzi Caddesi’nin yüzde 30’u, Hürriyet Caddesi’nin yüzde 80’i bitti. Kalan 5 caddenin de ihalesi Cuma günü tamamlanıyor. Muhtemelen Haziran’dan sonra 1.5 ay içerisinde bu 5 caddedeki çalışmalar tamamlanacak” dedi. Yaz sonuna kadar yol sıkıntısının biteceğini dile getiren Akay, “ihalesi tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Parkı’nı tıpkı Çerkezköy’deki park ve yeşil alanlar gibi düzenleyeceğiz. Kızılpınar’daki tüm yeşil alanlara girerek, düzenleme yapılacak” dedi.

 

TERMİK SANTRALE DEĞİNDİ

 

Kızılpınar’daki Kocameşe Piknik Alanı’nı da düzenlediklerini söyleyen Akay “Jandarmanın yerini temin ettik, Kızılpınar’da konuşlanmasını sağladık” dedi. Çerkezköy-Kızılpınar Yolu’nun aydınlatıldığını da belirten Akay, “Önce bu yola kaldırım yapalım dedik Karayolları müsaade vermedi. Aydınlatalım dedik yine müsaade etmedi. Sonra 180 bin TL istedi. Belediye bütçesinden 180 bin TL ödedik. İhaleye çıktık, 2 milyonluk yatırımla aydınlattık. Çerkezköy’e de, Kızılpınar’a da yakıştı” dedi. Kızılpınar Kapalı Pazar Alanı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yine Kızılpınar’a ’11 İlçeye 11 Okul Projesi’ kapsamında 21 derslikli okul, dere taşkınları, içme suyu hattı, arıtma tesisi, modern park ve yeşil alanlar, spor alanları ile ilgili çalışmalar, Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi, Kent Park projeleri ile ilgili de bilgi veren Akay, konuşmasının son bölümünde Bağlık Mahallesi’ne bin metre uzaklıkta yapılacak olan ve 5 bin dönüm alan üzerine kurulu olacak kömürlü termik santral ile ilgili bilgiler verdi.

 

“ESKİYİNCE NE OLACAK?”

 

Milli enerjiye değil termik santrale karşı olduklarını kaydeden Vahap Akay “İktidara karşı muhalefet etme amacında da değiliz. Biz 4-5 ay evvel aynı manzarayı Yatağan Termik Santrali’nde de gördük. O zamanın teknolojisi ile bugünün teknolojisi bir değil diyorlar. Peki bugünün teknolojisi ile yapılacak santral eskiyince ne olacak? ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak” dedi.

 

“TEREDDÜTLERİMİZİ ANLATIYORUZ”

 

Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranının yüzde 40 olduğunu kaydeden Akay “Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre,Kızılpınar Mahallemi'ze ise 1 kilometre. En çok etkilenen yer olacak. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” dedi.

 

“BU İŞİN SİYASETİ YOK”

 

Çerkezköy nüfusunun 4 yılda neredeyse yüzde 50 arttığını kaydeden Akay “Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak. Bu işin siyaseti yok. Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Oranın iktidarı, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU