Engelleri kaldıran yerel yönetimler baş tacımızdır

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliği ile engelliler yararına yemek düzenlendi. Gecede konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz,

GÜNDEM 6.05.2018 11:17:00 0
Engelleri kaldıran yerel yönetimler baş tacımızdır

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliği ile engelliler yararına yemek düzenlendi.
 

KATILIM YOĞUN OLDU
 

Önceki akşam saat 20:30’da HawthornSuites BY Wyndham Otel’de düzenlenen yemeğe Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve eşi Fatma Mandalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayları Akın Yılmaz ve Mutlu Canbaz, CHP Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Arzu Mandalı Sucu, MHP Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Selami Hekimoğlu, Çerkezköy Adliyesi Yazı İşleri Müdürü Erbay Bekiroğlu, Kent konseyi üyeleri, meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


“ARZUMUZ BU YIL TEMELİNİ ATMAK”
 

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, belediyenin engelli yaşam evi projesi için bin 750 metrekare taşınmazı derneğe bağışladığını ifade ederek “Engelli yaşam evimizin projesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi Genel sekreterim ve proje müdürüm yerinde inceleme yaptı” dedi. Desteklerinden dolayı Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür eden Çakan “Arzumuz bu yıl yaşam evimizin temeline başlamak” dedi.


BAŞARILAR DİLEDİ
 

Dernek üyelerinden Ülker Girgin’in Antalya’da düzenlenen Türkiye Engelli Sporcular Federasyonu Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda mix takım ikincisi olarak gümüş madalya kazandığını anımsatan Çakan “Başarılarının devamını diliyoruz” dedi. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz da Devlet İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.9’unu engelli vatandaşların oluşturduğunu ifade ederek “Bu da nüfusa göre 9.5 milyon engelli demektir. Düne kadar baktığımızda sosyal, eğitim ve istihdam alanları engellere göre değildi. Biz bununla mücadele etmek için 1960’dan bu yana 60 şube ve 200 bin üyesi ile ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak sorunları dile getirdik” dedi.


“150’YE YAKIN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR”
 

2015 yılında çıkartılan yasa ile birlikte engellilerin gün yüzüne çıkmaya başladığını kaydeden Boyraz “Düne kadar utanıp saklanan, ailesi tarafından balkona kilitlenen üyelerimiz şimdi evde bakım ücreti alıyorlar” dedi. Türkiye’de ilk bayrağı çeken, engellilere hizmet götüren, toplum içerisinde engelleri  kaldıranın Çorlu Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi olduğunu kaydeden Boyraz “Türkiye’de ilk defa devlet hazinesinden aldığı arazi ile kurucu başkan Suat Yaşam’ın önderliğinde kollarını sıvayarak arkadaşlarıyla beraber TSD Zihinsel Engelliler İş Okulu açıldı. 150’ye yakın öğrenci okuyor” dedi.


“ENGELLERİ KALDIRAN YEREL YÖNETİMLER BAŞ TACIMIZDIR”
 

Daha sonra ise Çerkezköy Şubesi'nin kurulduğunu kaydeden Boyraz “Dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem dolmuş durağını istimlak etti, yeşil alan olmasına rağmen imar yasasını açtırdı.  Çerkezköy’e 6 katlı Türkiye’nin tek binasını kazandırdı. Bu bina her yere örnek oluyor” dedi. Kapaklı’da da engelliler yaşam evinin yapılacağını belirten Boyraz “Keşke tüm Türkiye Tekirdağ olsa. Engelleri kaldıran yerel yönetimler bizim baş tacımızdır. Önümdeki engeller kalktığı zaman biz engelli değiliz” dedi.


“HİÇBİR ZAMAN AYRIM YAPMADIK”
 

Yemekte Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da konuşma yaptı. Yerel yönetim olarak hiçbir zaman siyasal anlamda ayrım yapmadıklarını belirten Mandalı “Sosyal Demokrat, Milliyetçi, AK ve İYİ Partiliyiz dedik. Biz ötekileştirmeye devam edersek Suriye ve Irak gibi oluruz. Düşüncesi ve görüşü ne olursa olsun Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmak kaydıyla Cumhuriyetine sahip çıkmakla al yıldızlı bayrağı göklerden hiçbir zaman indirmemek kaydıyla Ne Mutlu Türküm diyeceğiz. Kapaklı çiçeği burnunda bir ilçe. Şu an nüfusumuz 113 bin” dedi. Kapaklı olarak bir bütün olduklarını kaydeden Mandalı “Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri tamamıyla kaldırmamız gerekiyor. Herkes birer engelli adayıdır. Onlarla birlikte yürüyelim ki engelli aday adayı olduğumuzu unutmayalım” dedi. 4 yaşındaki ilçenin diğer ilçelere yetişebilmesi için devlet yatırımları alması gerektiğini ifade eden Mandalı “Bize ayrıcalık yapsınlar. Biz ilçe olduk, ama bu ilçe statüsü ile eksiklerimiz var” dedi.


“DAHA FAZLA KİŞİYE ULAŞMAMIZ GEREKİYOR”
 

Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer de devletin toplumun bütün kesimlerine ilgi göstermek zorunda olduğunu dile getirerek “Devlet bir kişinin yakınına, eşine, oğluna bakan aile bireylerine aylık bin 85 TL evde bakım hizmeti veriyor. Bu ay itibariyle Kapaklı’da 377 kişiye devletimiz bu maaşı bağladı. Kapaklı’da bunu geliştirip daha fazla kişiye ulaşmamız gerekiyor” dedi. Devletin her zaman engellilerin yanında olduğunu kaydeden Kaymakam Yüzer “Devlet ne kadar yardım yaparsa yapsın bu derneklerin sivil toplum kuruluşlarına da ihtiyacı vardır. Vakıfların daha fazla çalışması gerekiyor. Engellilerimize hepimizin destek olması gerekiyor” dedi.


AÇIK ARTIRMAYA ÇIKARILDI
 

Yemekte konuşmaların ardından gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Programda çekiliş için numaraların yer aldığı çoraplar dağıtılırken, dernek yararına Özgür Atlar Rölyef Tablo'su açık artırmaya çıkartıldı. 600 TL ile açık artırmaya çıkartılan tablo için Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer 750 TL verirken, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise bin TL verdi. Tablonun sahibi bin 500 lira veren AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Akın Yılmaz oldu. Yılmaz, herkesin bir engelli adayı olduğunu ifade ederek “Sivil toplum kuruluşlarının iş adamlarının böyle müstesna gecelerde destek olması gerekiyor” dedi.


KONSER VERDİ
 

Açık artırmanın ardından Türkiye’de yaşayan Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı ve aynı zamanda Rusya-Türkiye Diyalog Platformu Başkanı Dağıstanlı Sanatçı Ahmed Ahmedov da sahneye çıkarak konser verdi. Ahmedov’un konserinin ardından eğlence, çalan müzik eşliğinde ilerleyen saatlere kadar devam etti.


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU