"300 bin nüfus havasız kalacak"

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, mahalle toplantılarını İstasyon Mahallesi'nde sürdürdü. 4 yılda yaptıkları çalışmaları anlatan Akay, Çerkezköy-Kapaklı sınırlarında yap

GÜNDEM 3.05.2018 15:23:00 0
"300 bin nüfus havasız kalacak"

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, mahalle toplantılarını İstasyon Mahallesi’nde sürdürdü. Dün akşam saat 20:30’da İstasyon Mahallesi sakinleri ile bir araya gelen Akay, 4 yılda hayata geçirdikleri projeleri vatandaşlarla paylaştı.

 

 

KAMULAŞTIRMA BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILDI

 

Çerkezköy’ün en temel sıkıntılarının başında altyapı sorunu ve dere taşkınlarının geldiğini kaydeden Akay, Çorlu ve Pınarça Derelerinin 2002 ve 2012 yılında Çerkezköy’e yaşattığı manzaraları anımsattı. Devlet Su İşleri, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi ile beraber derelerin ıslahı ile ilgili uzun süre çalıştıklarını ifade eden Akay DSİ’nin Çorlu Deresi’nde yapacağı ıslah çalışmalarının önü açıldı. Kamulaştırma Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı” dedi.

 

 

“KÖTÜ RÜYA GÖRMEZ OLDU”

 

Çorlu Deresi’nin taşkınlarını hafifletmek üzere TESKİ ile beraber Ambardere Bölgesi’nde menfez yapıldığını ifade eden Akay “Şehirde hızlı yağışlarda meydana gelen su baskınları TESKİ ile birlikte yapılan Çerkezköy İmar Sahası Taşkın Koruma Projesi ile sona erdi. Bu kapsamda 7 milyon TL’lik bir yatırım toprağın altına gömüldü. 30-35 kilogram yağışlarla İmar Sitesi, Küçük Sanayi Sitesi, Sayar, Kahraman Sokak, Cefa Sokak sular altında kalıyordu. Buralara 7 milyon TL’lik yatırımla 40, 60, 70 kilogramları gördük Çerkezköy artık ani su baskınlarda kötü rüya görmez oldu” dedi.

 

 

“VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ”

 

Akay, 14 Temmuz 2016’da Çerkezköy’ün derelere akan kanalizasyonu ve Kızılpınar altyapısı için 27 milyon TL’lik bir çalışma başlatıldığını anımsatarak “Bu hat ile Çerkezköy’ün atık suları artık derelere akmayacak. Atık sular, DSİ tarafından 30 milyon TL bedel ile yapılan fakat parasının TESKİ tarafından ödeneceği Atıksu Arıtma Tesisi’ne giderek arıtılacak. Bununla birlikte Kızılpınar’daki altyapı çalışmalarında da yüzde 90’lar seviyesine gelindi. Haziran ayında açılışı olacak. 8.5 milyonluk kanalizasyon altyapısı, 2.5 milyon TL’lik ise yağmur suyu hattı yatırımı yapıldı. Toplamda 90 kilometre kazı yapılmış olacak. Altyapının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üst yapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Asfalt, beton, demirli beton, kaldırım çalışmalarımız devam ediyor. İller Bankası’ndan kredi bekliyoruz. Gelmezse alternatifimiz de var. Eğer işin içine siyaset girer İller Bankası bizi borçlandırmaz ise Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar’ın yollarını ne pahasına olursa olsun yapacak ve verdiği sözü yerine getirecek” dedi.

 

 

“SAĞLIKLI, TEMİZ İÇME SUYUNA KAVUŞACAK”

 

Çerkezköy İçme Sulu Hattı’nın da 2019 yılından itibaren yenilenmeye başlanacağını ve Çerkezköy’ün asbest borulardan kurtulacağını ifade eden Akay, “2019 yılı Çerkezköy’ün sağlıklı, temiz içme suyuna kavuştuğu yılın başlangıcı olacak” dedi. 4 yılda altyapıya yaklaşık 75 milyon TL’lik bir yatırım yapıldığını kaydeden Akay, Sosyal Belediyecilik anlamında son 4 yılda önemli çalışmalara imza atıldığını belirtti.

 

 

“YENİ YAŞAM ALANINA KAVUŞACAK”

 

Eğitim konusuna da değinen Akay, eğitime ciddi destekler verdiklerini, Büyükşehir Belediyesi’nin “Kızılpınar’a okul yaptığını, Çerkezköy Belediyesi’nin okul yeri tahsisleri gerçekleştirdiğini, okulların taleplerine eldeki imkanlar ölçüsünde cevap verdiğini, ihtiyaçları karşıladığını belirtti. İstasyon Mahallesi’nde 27 milyon TL’lik yatırım ile Kültür Merkezi’nin temelinin atıldığını ve yılsonunda açılmasının hedeflendiğini belirten Akay, Kent Park Projesine de değinerek “Adnan Kahveci Parkı’nda 1. etap çalışmalarını tamamladığımız Kent Park Projesi’nin 2. etap çalışmaları başlayacak ve 1. Etap çalışmalarının tamamlandığı alan ile birleştirilecek. Adnan Kahveci Parkı tarafı bitti, köprünün diğer tarafında çalışmalar başlayacak. Çerkezköy yeni meydanına, buluşma alanına kavuşmuş olacak. Çerkezköy’ümüz o alanda, yaklaşık 60 bin metrekarelik alanda yeni yaşam alanına kavuşacak” dedi.

 

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN TRAFİĞİ RAHATLADI”

 

Tek yön uygulaması ile trafiğin rahatlatıldığını kaydeden Akay “Bu uygulamamızı yanlış bulanlar, eleştirenler oldu. Ama bu tek yön uygulamasının ne anlama geldiği 2019’dan sonra hayata geçecek. Battı çıktılar ve otoparklar yapıldığında herkes daha iyi anlayacak. Yol Sirkülasyonu Projesi kapsamında Atatürk ve Öztrak Caddelerimizden 200’den fazla ağaç söktük. Bu ağaçlar yaşamaz dediler, ağaçları katlettiğimizi söylediler. O ağaçlarımızın bakımlarını yaptık. Hepsi filizlendi, çiçek açtı ve kentimizin park ve bahçelerine dikiliyorlar. 2 milyon TL’lik yatırım ile Kızılpınar-Çerkezköy Yolu’nu ışıl ışıl hale getirdik ve işletme maliyetini de üzerimize aldık” dedi. İstasyon Mahallesi Hakim Sami Sokak’ta toprak kayması sorunu yaşandığını ve şuanda 1.5 milyon TL’lik yatırım ile bunu önleyecek bir uygulama yapıldığını dile getiren Akay, TV verici istasyonunu yeni yerine taşıdıklarını ve eski yerin park alanı haline getirileceğini belirtti. Hikmet Uğraş Caddesi’nin asfaltlanması için girişimlerde bulunduklarını belirten Akay, “Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi’ne girişimlerde bulunduk” dedi.

 

 

“AKLA YATAN BİR TARAFI YOK”

 

7 milyon TL’lik yatırım ile yeni Pazar Yeri’nin yapımına başlandığını ve şuanda yüzde 90 seviyelerinde olduğunu ifade eden Akay, yeni Pazar yerinin Haziran ayında hizmete açılacağını kaydetti. Akay, diğer mahalle toplantılarında olduğu gibi bu toplantıda da konuşmasını termik santral ile tamamladı.  Akay “Bugünün teknolojisi ile yapılacak santral eskiyince ne olacak? Afşin’dekilere santral için suyun nereden kullanıldığını sorduk. Ceyhan Nehri dediler. Bizim Ceyhan Nehri gibi bir kaynağımız yok. ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak” dedi.

 

 

“TEREDDÜTLERİMİZİ ANLATIYORUZ”

 

Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranının yüzde 40 olduğunu dile getiren Akay, “Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 400 gram cüruf olarak çıkacak. Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre, bu mahallemize ise 1 kilometre. En çok etkilenen yer burası olacak. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” diye konuştu.

 

 

“300 BİN NÜFUS HAVASIZ KALACAK”

 

Akay “Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak. Bu işin siyaseti yok. Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU