TESKİ tesislerini tanıtıyor

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü tesisi tanıtım günleri kapsamında ilk tesis tanıtımının Saray İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde yaptı. Saray İleri Biy

GÜNDEM 1.05.2018 18:58:00 0
TESKİ tesislerini tanıtıyor

Tesis tanıtım Günü etkinliğine Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Garnizon Komutanlığı Yetkilisi Zeynel Yaşar Ocak, TESKİ Genel Müdürü Dr.Şafak Başa, Saray Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, ilçe genelinde faaliyetlerini sürdüren dernek, oda, sivil toplum kuruluşları ve çevre gönüllüleri katıldı.

FİNANSMANI TESKİ TARAFINDAN SAĞLANIYOR

Etkinlikte konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; “Saray İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin inşaatı henüz TESKİ kurulmamışken Saray Belediyesi tarafından DSİ ile yapılan sözleşme sonrası başladı. TESKİ’nin kurulmasıyla birlikte tüm su ve kanalizasyon işlerinin sorumluluğu TESKİ’ye devredildi. Bu sebepten dolayı tesisin tamamlanması TESKİ tarafından sağlandı. Tesis artık tamamen TESKİ’nin sorumluluğunda. Saray İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin finansmanı TESKİ tarafından sağlanıyor” dedi.

İLK SIRALARDA YER ALIYOR

Tesis TESKİ’ye devrolmadan önce TESKİ personelinin, tesisi tanımak için burada çalışmaya başladığını kaydeden Başa “Daha inşaat aşamasında, elektronik ya da mekanik ekipmanlar montajlanarak test edilirken bizim personelimiz burada tesisin başındaydı. Şu anda tesisi çok rahat şekilde işletebiliyoruz. Saray ilçe merkezinin tüm evsel atık suyunu arıtıyoruz. TESKİ’nin yaptığı hizmetler ortadadır ve görünüyor. TESKİ kurulduğunda günde 5.000 metreküp atıksu arıtılıyordu, şu anda ise bu rakam 192.000 metreküptür. TESKİ bugüne kadar 2.045 km altyapı yaptı. Saray ilçemizin içme suyu hatları tamamen yenilendi ve Saray halkı kaynak suyu içiyor. Bu çok güzel bir şey. Tekirdağ içme suyu kalitesinde resmi verilere göre ülke genelinde ilk sıralarda yer alıyor” dedi.

“DOĞAYI VE ÇEVREYİ KORUYORUZ”

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban da “Trakya’nın can damarı Ergene Nehri’nin kaynağında bulunuyoruz. Bu atıksu arıtma tesisimiz ile birlikte bu kaynağı kirletmiyoruz. Çevreyi ve doğayı koruyoruz. Bizden sonraki kuşaklara da temiz bir doğa bırakacağız. Tekirdağ için çok önemli bir kurum olan TESKİ’nin Genel Müdürü Dr.Şafak Başa’ya çok teşekkürler. Bizim başlattığımız projeye sahip çıktı ve devamını başarı ile getirdi. Tesisin bugünlere getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

SUNUM YAPILDI

Konuşmaların ardından TESKİ Çevre Mühendisi Berker Elbeli, Saray İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve TESKİ’nin il genelindeki diğer arıtma tesisleri hakkında sunum yaptı. TESKİ’nin 7 adet biyolojik atıksu arıtma tesisi, 9 adet de ileri biyolojik atıksu arıtma tesisine sahip olduğu bildirildi. Bunlara ek olarak 2 adet doğal atıksu arıtma tesisi, 1 adet ön arıtmalı derin deniz deşarj tesisi ve 4 adet de proje aşamasında atıksu arıtma tesisi olduğu ifade edildi. Saray’ın tamamının evsel atıksuyunu arıtan tesisin arıtma kapasitesinin 7 bin166 metreküp/gün olduğu dile getirildi. Tamamen standartlara uygun bir şekilde arıtılan suyun doğaya deşarj edilerek, çevrenin korunmasında önemli rol oynadığı belirtildi. SCADA ile uzaktan yönetilerek de gereken tüm müdahalenin tesise yapılabildiği kaydedildi. Konuşma ve sunumun ardından tüm katılımcılar tesisi baştan sona gezdi ve tesisin işletilmesi hakkında yerinde bilgi aldı.

Haber / Özge MERİÇ