Türkiye'de güvercin ırkları

 Namık Kemal Üniversitesi'nde Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Tülin Özbaşer tarafından "Türkiye'de Güvercin Irkları" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı

GÜNDEM 26.04.2018 15:44:00 0
Türkiye

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Tülin Özbaşer konferansta “Türkiye’de Yetiştirilen Güvecin Genotipleri” konulu bir sunum yaparak güvercinlerin postacı güvercinler, yüksek uçucu kuşlar, taklacı güvercinler, makaracı güvercinler, dalıcı güvercinler, form güvercinleri, ses güvercinleri gibi bazı sınıflandırmalara tabi tutulduklarını belirtti.  Güvercin Yetiştiricisi Tayyar Başaran ise yetiştiriciliğin tarihi, Türkiye’deki yetiştiriciliğe katkıları, posta güvercinin özellikleri, dernekler ve Türkiye ve Dünya’daki posta güvercini yarışları hakkında izleyenleri bilgilendirdiği konuşmasında “En zor ve maliyetli olanı posta güvercini yetiştirmektir. Ancak posta güvercini yetiştiriciliği, genel güvercin yetiştiriciliği içinde daha çok ve sürekli ilgi ve bakım gerektiren durumu dolayısıyla öncü rol oynamakta; gerek ilaç, gerekse yem ve diğer bakım malzemeleri olarak tabiri caizse piyasaya her türlü yeniliği getiren bir rol üstlenmektedir” dedi.

 

 

"BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK İKİYE KATLANACAK"

 

 

Konferansın sonunda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal da “Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olursa AB’deki biyolojik çeşitlilik ikiye katlanacak. Biyoçeşitlilik bakımından ülke olarak çok zenginiz ama türler tam olarak kayıt altında değil maalesef. Örneğin her yörede farklı isim verilen güvercin çeşitleri var. Güvercincilik hobi olmanın, ticari faaliyet olmanın ötesinde kayıt altına alınıp bilimsel olmalı. Böylece türler, genotipler daha net olarak bilinebilir. Kayıt altına alınmadıkça uluslararası literatüre girmek için bir anlamı olmuyor” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ