Trakya'daki koyunculuk masaya yatırıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla alanında uzman veterinerlerin de katılımıyla Trakya Koyunculuk Konferansı düzenlendi.

GÜNDEM 24.04.2018 16:58:00 0
Trakya

Tekirdağ’da bir otelde düzenlenen konferansta konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Dünyada kitlesel ölüme yol açan bulaşıcı hastalıkların büyük bir kısmı hayvanlardan bulaşıyor. Yine gıdasal zehirlenmelerin büyük bir kısmı hayvansal gıdalardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla insanlardaki koruyucu hekimliğin en önemli bölümünü veteriner hekimlik oluşturuyor. Ancak ülkemize baktığımız zaman maalesef koruyucu hekimlik,  tedavi edeceği hekimin yanında çok düşük bir pay alıyor. Halbuki gelişmiş ülkelerde, durum tersinedir. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerde, veteriner hekimler daha ayrıcalıklı yere sahip. Demek ki Türkiye'de de veteriner hekimlerin hak ettiği yerde olmasının en önemli noktalarından bir tanesi, koruyucu hekimliğin gelişmesidir” dedi.

 

“BETONA VE SANAYİYE YENİK DÜŞTÜ”

 

Son 10 senede 24 milyon dekar tarım arazisinin, betona ve sanayiye yenik düştüğünü ifade eden Dodurka, “Bunların hepsi 1950'den beri devam eden meraları seyreltme politikasının bir sonucudur. Genel sonuca bakarsak, Türkiye'nin tarım ihracatı 17 milyar Euro, ithalatı da hemen hemen aynı oranda. Yani hayvancılıktan gelirimiz neredeyse yok. Konya'dan biraz büyük olan Hollanda'ya bakıyorsunuz, tarımsal ürün ihracatı, 85 milyar Euro. Demek ki doğru politikalarla ve bilimle bu iş olabiliyor.  O nedenle ülkemizde sefalete, esarete son vermek için tarım ve hayvancılıkta bağımlılığa da son vermemiz gerekiyor. Bunun için de ülkenin iyi gelişmiş veteriner hekimlere ihtiyacı var” dedi.

 

“TEKİRDAĞ SIRADAN BİR ŞEHİR DEĞİL”

 

İnsanların hayvanlarla ortak yaşama bilincine sahip olması gerektiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Tekirdağ'ın 5 vizyonu olan önemli bir şehir olduğunu ifade ederek “Tekirdağ'ın 5 önemli vizyonundan biri, tarım ve hayvancılık vizyonudur. Tekirdağ sıradan bir şehir değil. Tam 5 vizyonu olan, önemli bir şehir. Tekirdağ, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın başkentidir. Dekar başına birçok üründen maksimum verimi alabiliyoruz. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, bu anlamda tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza daha fazla yarar sağlamak istiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında çok önemli hizmet ve yatırımları hayata geçirdik. Mesela `Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi' kapsamında geniş kapsamlı bir proje yürüttük. Bu proje ile vasıf kaybedip yeterli düzeyde verim alınamayan meraları tekrar en yüksek verim alınabilecek hale kavuşmasını destekledik. Bunun yanı sıra koyunculuğu, arıcılığı ve bölgede yapılan mandacılığı geliştirmek adına vatandaşlarımıza güzel hizmetler verdik. Vermeye de devam edeceğiz. İlerleyen dönemlerde bunun sonuçlarını daha iyi alacağız” dedi. Konuşmaların ardından Trakya Bölgesi ve ülkemizdeki koyunculuğun geliştirilmesi konusu görüşüldü.

 

Haber / Menşure KARDEŞ