'Nesilden Nesile Küçükyoncalı' okuyucuyla buluştu

13 kitabı bulunan Gazeteci, Araştırmacı -Yazar Selman Akı'nın Kaniye Oktay ve Gülten Oktay ile birlikte hazırlayıp kaleme aldığı yeni kitabı "Nesilden Nesile Küçükyoncalı" ile buluşt

GÜNDEM 23.04.2018 16:58:00 0

Saray’ın Küçükyoncalı Mahallesi’nin tarihine ışık tutarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Selman Akı, kaniye Oktay ve Gülten Oktay tarafından kaleme alınan kitabın imza günü düzenlendi. Küçükyoncalı Mahallesi Düğün Salonu’nda düzenlenen imza gününe Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ eski Milletvekili Erdoğan Kaplan, AK Parti Saray Belediye Meclis Üyesi Ertan İnanç, İYİ Parti Saray İlçe Başkanı Rahim Buluş ve yönetimi, Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

“BİZE IŞIK TUTACAK”

 

 

İmza günü etkinliğinde konuşan Küçükyoncalı Mahalle Muhtarı Ekrem Sevinç “Nesilden nesile Küçükyoncalı’nın tarihini araştıran Selman Akı’ya destek veren herkese teşekkür ediyorum. 1 yıldan beri Küçükyoncalı’da Selman Akı ile çeşitli etkinlikler yaptık. Sanıyorum en zoru da bu oldu. Ben huzurlarınızda bu çalışmasından dolayı yanındaki Gülten Oktay ve Kaniye Oktay’a a da teşekkür ediyorum” dedi. Kapaklı Belediyesi Başkan Danışmanı Veli Çeken de “Biz Kapaklı’da Kapaklı’nın tarihi ile ilgili bir kitap hazırlamıştık. O zaman Selman Akı’nın bize çok yardımları olmuştu” dedi. Selman Akı’nın kitabının kendilerine de ışık tutacağını ifade eden Çeken “İnşallah biz de çalışmalarımızı sıklaştıracağız’’ dedi.

 

 

“200 YIL SONRA BİLE RAFLARDA YER ALACAK”

 

 

Bu eserin 100-200 yıl sonra bile raflarda yer alacağını kaydeden Çeken “Yoncalı’nın tarihini belki hepimizin torunları çocuklarına anlatacak. Eser sadece fotoğraf koymakla olmuyor. Atalarımızın daha önce özellikle yoklukla yaşayışları, savaş görmeleri, bazen küçük bir cam parçasına muhtaç kalmaları onlar için çekilen zorlukları çoklara anlatmamız açısından da önemli bir eser” dedi. Kitabın önsözünü kaleme alan Şair ve Edebiyatçı Hasan Hüseyin Yalvaç da “’Yunan’ın ardında kalan sis perdesi’, ‘Çerkezlerden Çerkezköy’e’, ‘Büyükyoncalı’nın dününe yolculuk’, ‘Trakya Manevralarında Ata’dan Kalan İzler’ doğal olarak bir payda oluşturdu. Bu payda geçmişini aramak olarak da adlandırılabilir. Selman Akı tabii o paydadan şu anda yayınlamış olduğu kitaba geldi” dedi.

 

 

“AMACIMIZ BİRLİK VE BERABERLİĞİN SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAMAK”

 

 

Selman Akı ve Gülten Oktay ile birlikte kitabı kaleme alan Kaniye Oktay da çalışma sırasında yaşadığı heyecanı paylaşarak “Bu kitabın çalışmalarına başladığımızda yeni bulduğumuz fotoğrafları kurduğumuz sitemizde heyecanla paylaştık. Hiç tanımadığımız, görmediğimiz köyümüzün büyüklerini saygı ve rahmetle andık. Sizlerin huzurunda beni bu çalışmanın içine sürükleyen sevgili yeğenim kardeşim arkadaşım Gülten Oktay’a ve Selam Akı abime ve varlığımın sebebi olan tüm aileme minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum” derken, Gülten Oktay da “Geçmişe olan özlemim bir Çanakkale şehidin kızı olan Zeynep ninemi sağlığında Selman hocamın ziyaretleri esnasında daha da artarak birlikte yeni projelerimizin ortaya çıkmasına neden oldu. Yaşadığımız topraklara ve atalarımıza vefa borcumuzu ödemek için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmadaki amacımız bu topraklarda yaşayan halkın birlik ve beraberliğinin sürekliliğini sağlamaktır” dedi.

 

 

“BUNDAN SONRAKİ NESİLLERE DE KALACAK”

 

 

Bu çalışmada emeği geçen Gülten Oktay ve Kaniye Oktay’a teşekkür eden Selman Akı da “Sizler sayesinde nesilden nesile Küçükyoncalı’nın tarihini çocuklarımıza aktarılabilecek. İkisinin de konuşmalarını dinledim. Tarih sevgisini ninelerinden almışlar. Demek ki bizim kadınlarımız var oldukça tarihimiz geleneklerimiz göreneklerimiz bundan sonraki nesillere de kalacak. Bu çalışmada köyümüzün tarihçesinde yanlış bilinenleri düzenleyip topladım. Bunun içinde bilgiler var. 100 yıllık bir göçün işlenişi var bu çalışmada yazılı metinlerin dışında fotoğraf bölümümüz var” dedi.

 

 

2 BİN TANE BASILDI

 

 

Kitabın 3 bölümden oluştuğunu ifade eden Akı “Kitap Göl Yayıncılık tarafından 2 bin adet basıldı. Maliyeti çok fazla olduğu için bir daha basılmayacak. Bizlere maddi destek veren herkese teşekkür ediyorum. Saray belediye başkanı Nazmi Çoban’a da teşekkür etmek istiyorum ve onun ağzından bir müjde vermek istiyorum. Anfi tiyatro diye bir hayalimiz vardı. Onun yerini ölçüp projesini çizdirdi. Tahmin ediyorum 15 gün içinde bu işe başlanır” dedi.

 

 

KİTABI İMZALADILAR

 

 

Programda son konuşmayı Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban yaptı. Çoban “Küçükyoncalı mahalle sakinlerini yürekten kutluyorum. Şanslısınız çünkü bölgemizin tarihine ışık tutan bir kardeşiniz var. Bütün proje ile ilgili bilgileri araştırdı. Gelen konuklarımıza Saray’ın tarihini tanıtımını Selman kardeşimizin hazırladığı tarihsel belgeleri kitapları sunuyoruz. Sanıyorum köyümüzle ilgili bir albüm çalışması da olacak. Az önce bahsettiği anfi tiyatro çalışmamız da mahallemize olacak. Sizler bunu fazlasıyla hak ediyorsunuz” dedi. Konuşmaların ardından Selman Akı, Gülten Oktay ve Kaniye Oktay kitapseverler için ‘Nesilden Nesile Küçükyoncalı’ kitabını imzaladı.

 

Haber / Özge MERİÇ