'KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara

Finansal Kurumlar Birliği tarafından Faktoringi anlatmak amacıyla 'KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara' konulu panel düzenlendi.

GÜNDEM 18.04.2018 20:58:00 0

Saat 16:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çağatay Baydar, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mehmet Danyeli, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Habertürk Yazarı Noyan Doğan ile çok sayıda KOBİ temsilcisi katıldı. Panelin moderatörlüğünü Haber Türk Yazarı Noyan Doğan  yaptı.

 

 

“TEKİRDAĞ’DA NÜFUS OLARAK 3’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

 

Panelde konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “1970'li yıllarda tarımla anılan bir ilçe formundaydık. Sanayi ile yavaş yavaş tanışmaya başladık. 80'li yıllarda devam eden ve 90'lı yıllarda da hızla gelişen bir sanayi ilçesi haline geldik. İlçemizin İstanbul gibi önemli bir bölgenin kıyısında yer almasının avantajıyla da sanayi anlamında her geçen gün gelişen bir konuma geldik. 15 bin nüfus ile anılan Çerkezköy resmi olarak 157 bin nüfusa geldi” dedi. En çok hangi bölgelerden göç alıyorsunuz sorusuna cevap veren Vahap Akay, “Önce iç göç başladı. Tekirdağ göçü. Sonrasında da 81 ilin tamamından göç alan bir ilçe konumuna geldik. Yüzde 85'i göç, yüzde 15'i yerleşik halk olmak üzere resmi olarak 157 bin nüfusumuz var. Tekirdağ'da 11 ilçemiz var. Nüfus olarak 3. Sıradayız” dedi.

 

 

“SANAYİ KİMLİĞİ İLE GURUR DUYAN BİR KONUMDAYIZ”

 

Haber Türk Yazarı Noyan Doğan'ın sorduğu “Burada sanayi mi ticaret mi daha ön planda?” sorusuna da cevap veren Akay, “Artık sanayi kimliğiyle öne çıkan bir ilçemiz var. Tarım da yapılıyor fakat artık Çerkezköy sanayi anlamında ön plana çıkıyor. Çerkezköy'ün sanayi kimliği ile gurur duyan bir konumdayız. Tekirdağ Büyükşehire göre vergi payının bin 6'lık kısmını almamız gerekiyor. Bu vergi payının yüzde 20-30’luk kısmını alabiliyoruz. Biz işletmesi burada, üretimi burada olan şirketlerin hak ettiğimiz vergi diliminin burada kalması ile ilgili bir sıkıntımız var. Bu vergiler Çerkezköy'e veya büyükşehire kalmıyor. İstanbul'a gidiyor” dedi. Finansman ekonomiyi önemsediğini dile getiren Akay, “Bana göre bulunduğumuz bölgede faktoringe bakış açısını değiştirebiliriz diye düşünüyorum. Ekonomik sıkıntıdan çıkmak adına faktoringin ne olduğu daha net ve doğru olarak anlatıldığında bu mümkün olabilir” dedi.

 

 

“ALTERNATİF FİNANSAL TEKLİFLERİN KULLANILMASINI ÖNERİYORUZ”

 

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çağatay Baydar da “KOBİ'ler henüz faktoring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamıyor, ürünleri tanımıyor. Finansal Kurumlar Birliği Türkiye'deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmek adına ve üyelerce sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla paneller düzenliyor, finansman sıkıntılara faktoring yoluyla nasıl çözüm bulacaklarını anlatıyoruz. Faktoring ürünlerin ve alternatif finansal tekliflerin kullanılmasını öneriyoruz. Bu hem daha ucuz hem daha etkili oluyor. Biz 3 temel hizmeti birlikte veriyoruz” dedi.

 

 

“VERGİ SIRALAMASINDA 9’UNCU SIRADAYIZ”

 

Panelde konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mehmet Danyeli de “Burada sanayi ve KOBİ’ler iç içe. İlk binde 20 sanayicimiz var. Yetişen sanayi ile birlikte büyük KOBİ’lerimiz de var. Önceleri hep tekstili biliyorduk. Artık daha çok makine, sanayi, beyaz eşya ve ilaç firmalarının yaygınlaştığını görüyoruz. 3 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte 4 milyar dolara yakın ihracatımız var. Vergi sıralamasında 9. sırada yer almamıza rağmen vergiden faydalanma konusunda sonlardayız” dedi.

 

 

“İLK 3’ÜN İÇİNDEYİZ”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Eyüp Sözdinler de panelde yaptığı konuşmada “Türkiye de 327 Organize Sanayi Bölgesi var.  Biz Çerkezköy olarak ilk 3'ün içinde yer alıyoruz.  72 bin çalışanımız var. Burası tekstil bölgesi olarak kurulmuş olabilir. Fakat sonrasında bu yapı değişti. Üretim ve sosyal politikalar açısından diğer organize sanayi bölgelerine önder olmaya çalışıyoruz. Bu alanda 3 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz. 20 milyar dolar civarında Türkiye'ye katkımız var. Bölgemizde 3 aylık üretim değerimize baktığımızda yüzde 10'luk bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

 

Haber / Özge Meriç