"Doğumundan ölümüne vatandaşın yanındayız"

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ikinci mahalle toplantısını Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde bulunan Hayrabolulular Derneği'nde yaptı. Çerkezköy Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Be

GÜNDEM 17.04.2018 11:30:00 0

Geçtiğimiz hafta mahallelere inerek ilk mahalle toplantısını Fatih Mahallesi’nde yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, önceki akşam da Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde düzenlenen toplantıda vatandaşlarla bir araya geldi.

 

 

“KANALİZASYON DERELERE AKMAYACAK”

 

Önceki akşam saat 20:00’da Hayrabolulular Derneği’nde vatandaşlarla buluşan Akay 4 yıllık görev süresinde Çerkezköy Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ tarafından Çerkezköy’de hayata geçirilen projeleri anlattı. 7 milyonluk altyapı yatırımıyla Çerkezköy’ün ani su baskınlarında kötü rüya görmez olduğunu kaydeden Akay “Altyapıya yapılan yatırımın ne demek olduğunu biliyoruz. 14 Temmuz 2016’da kanalizasyonla ilgili 27 milyon liralık altyapı çalışması başlattık. Veliköy atık su arıtma tesisinin inşaatının parasını TESKİ ödedi, DSİ yatırım yaptı. Bu çalışma, Çerkezköy’ün derelerinin kanalizasyonun aktığı dereler olmaktan çıkarma çalışmasıydı. Yüzde 98 seviyesine geldi. Haziran’dan itibaren kanalizasyon derelere akmayacak” dedi.

 

 

“AMBARDERE ALTYAPIYA KAVUŞACAK”

 

Kızılpınar’da 8 milyon liralık kanalizasyon, 2.5 milyon liralık yağmur suyu inşaatı ile birlikte altyapı hamlesi başlattıklarını söyleyen Akay “Kızılpınar’ın yollarının yapımız için İller Bankası para vermezse, ne pahasına olursa olsun Kızılpınar’ın yollarını yapacağız” dedi. Geçtiğimiz aylarda Ambardere’de altyapı inşaatının temelini attıklarını anımsatan Akay “Ambardere’nin yolları da kaldırımları da yapılacak. Çerkezköy’ün önemli mahallelerinden biri altyapıya kavuşmuş olacak” diye konuştu.

 

 

“2019 YILINDA ÇALIŞMA BAŞLAYACAK”

 

Çerkezköy’ün en temel meselesinin içme suyu hattı olduğunu söyleyen Akay “Çerkezköy’de asbest boru oranı yüzde 50. Günde 25-30 su patlağı ile karşı karşıyayız. İçme Suyu Hattının projelendirilmesi çalışmaları bitmek üzere. 2-3 ay içinde içme suyu ihalesi yapılacak. 2019 yılında seçimlerden sonra çalışmalar başlayacak. 2019 yılı bu yatırımın başlangıç yılı olacak. Büyükşehir ile birlikte bunun temelini atacağız” dedi.

 

 

“SPOR ALANLARINA ÖNEM VERDİK”

 

4 yılda 70-75 milyon lirayı Çerkezköy’ün altyapısına harcadıklarını kaydeden Akay, spor alanında yapılan yatırımlarla ilgili de bilgi verdi. 2014’te İstasyon Mahallesi’nde atıl olarak teslim aldıkları spor salonunu revize ettiklerini ve bu alanı Çerkezköy’ün çocuklarına ve gençlerine armağan ettiklerini dile getiren Akay “Bütün yeşil alanlarda spor alanlarına önem verdik. 10milyon liralık bir yatırım olan yarı olimpik yüzme havuzunun temelini attık. Bugüne kadar görünmeyen bu alanlara bu yatırımlar neden yapılıyor? Kötü alışkanlıklar ortaokul seviyelerine düştü. Çocukları spora teşvik etmezseniz, bu alanları ortaya çıkarmazsanız, kötü alışkanlıklara yönelmenin önünü alamazsınız. Spor branşlarında Çerkezköy’den Türkiye şampiyonları var. Çerkezköy’ün genç nüfusunu spora yönlendirerek geleceğe dair o kardeşlerimizin hayata bakışlarına destek olacağız” diye konuştu.

 

 

“4 YILDA ÇERKEZKÖY’E KAZANDIRAMADILAR”

 

4 yıl önce göreve geldiklerinde Kapalı Spor Salonu’nun arkasında Gençlik Merkezi’nin temelinin atıldığını anımsatan Akay “4 yıldır 1500 metrekarelik gençlik merkezini Çerkezköy’e kazandıramadılar. 4 yılda neler yapmışız, daha önceki 10 yılda neler yapılmamış, bunları zamanı geldiğinde anlatacağız” dedi. Kartaltepe Piknik Alanı ile ilgili de konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Biz göreve geldiğimizde o bölge zifiri karanlıktı, içeri giremezdiniz. O alanı yeniledik. Spor alanları, bisiklet yolları, yürüyüş yolları piknik alanı ile halk o alanı geri aldı. 7 bin metrekarelik alanda Trakya’nın en büyük çocuk oyun parkını yaptık. Adını da 23 Nisan Çocuk Parkı koyduk” dedi.

 

 

“KADINLARIN EĞİTİM ALDIĞI BİR ALAN HALİNE GETİRDİK”

 

4 yılda 48 park ve yeşil alanda revize çalışması yaptıklarını, bunun yanı sıra 70 yeni park yaptıklarını söyleyen Akay “Parkları işletmelerden dönüştürdük, o alanları sahiplerine teslim ettik” dedi. Mahalle evi projeleriyle ilgili de konuşan Akay “Kızılpınar’da bizden önce Fetö’ye verdikleri binayı geri alarak kadınların bir araya geldiği alan haline getirdik. Eski Aşevi binası da bizden önce Fetö’ye verilmişti. O bina da alındı. Eğitim salonlarının olduğu, kadınların eğitim aldığı bir alan haline getirdik. Binaya da hayatını eğitime adayan Türkan Saylan’ın ismini verdik” dedi. Belediye hizmet binasında değişiklikler yaparak, kullanılmaz halde olan bodrum katta tadilat yaparak 1800 metrekarelik alanı vatandaşların kullanımına açtıklarını söyleyen Akay “Şehitlikle ilgili düzenlemeler yaptık. Bu alanları yeniden elden geçirdik. Şehitlerimize saygımızı ve minnetimizi göstermek için Vatan Size Minnettardır Anıtı’nı yaptık” dedi.

 

 

“DOĞUMDAN ÖLÜME VATANDAŞIN YANINDAYIZ”

 

Doğumdan ölüme vatandaşın yanında olan bir Çerkezköy Belediyesi’nin olduğunu söyleyen Akay “Yeni doğan bebeklerimize hoş geldin bebek hediyeleri verdik. Düğünlerinde vatandaşlarımızın yanında olduk. Çocuklarımızın sünnetinde yanlarında olduk. Çerkezköy’e yeni taşınanlara hoş geldin ziyaretine gittik. Taziyelerinde vatandaşlarımızın yanında olduk. Artık doğumdan ölüme vatandaşının yanında olan bir Çerkezköy Belediyesi var” dedi.

 

 

“6 BİN 759 VATANDAŞIMIZLA İFTAR SOFRALARINDA BULUŞTUK”

 

4 yılda 6 bin 759 vatandaşın Çanakkale’ye, Ramazan gezilerinde 11 bin 914 vatandaşı Edirne ve İstanbul’a gönderdiklerini söyleyen Akay “4 yılda 65 bin 900 vatandaşımızla iftar sofralarında buluştuk. Çerkezköy büyüyor, yeni komşularımızı, arkadaşlarımızı görelim diye vatandaşlarla iftar sofralarında buluştuk. Çerkezköy’de hiç kimse yatağa aç girmeyecek demiştik. Belediye olarak evde tek yaşayan, yemek yapma imkanı olmayan vatandaşlarımıza sıcak yemek servisi yapıyoruz” dedi. Milli bayramların coşkuyla kutlandığını ifade eden Akay “Tarihimizi de geçmişimizi de unutmayacağız. Atatürk ve şehitlerimizin bu toprakları nasıl kazandığının öneminin farkına varacağız” dedi.

 

 

“TEKLİ EĞİTİME GEÇİLSİN İSTİYORUZ”

 

Eğitimle ilgili de konuşan Akay “Büyükşehir Belediyesi’nin 11 ilçeye 11 okul projesi kapsamında Kızılpınar’a okul yapıldı. Bugüne kadar eğitim alanlarıyla ilgili sıkıntılar vardı. Eğitim alanlarının neredeyse tamamı sorunlu alanlar olarak bırakıldığı için yatırım yapılamaz haldeydi. Kaymakamımız Atilla Selami Abban’ın önderliğinde 1 yıldır eğitim hamlesi başlatıldı. Belediye de elinden geleni yaptı. Tekli eğitime geçilsin istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“YAŞAM ALANI HALİNE GETİRECEĞİZ”

 

3 yıldır okula yeni başlayan tüm çocuklara çanta ve kırtasiye yardımında bulunduklarını söyleyen Akay “2 bin 768 öğrencimizi giydirdik. Eğitimin bir parçası olan bir belediye olduk” dedi. Kavakdere ile ilgili de konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “5.5 milyonluk yatırımla Kavakdere’nin 1’inci etabını ıslah ettik. 2’nci etabın da ihalesi yapıldı, iş teslim edildi. 1.5 kilometrelik alanı yaşam alanı haline getireceğiz” dedi.

 

 

“KARAYOLLARININ OLURUNU BEKLİYORUZ”

 

Çerkezköy-Çorlu yolunu ışıklandırdıklarını söyleyen Akay “Karayollarının yapması gereken yatırımı biz yaptık. Sadece onay için Karayollarına 180 bin lira para ödedik. Bu paranın karşılığını yatırım olarak alsak eyvallah. Bağlık Viyadüğü’ne 2 ayak koyacağız. 3 aydır Karayollarının imzasını bekliyoruz. 2 yıldır Çerkezköy-Çorlu yolunda kaldırım yapmak için Karayollarının olurunu bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

“GÖREMEYENLERİN GÖZÜ GÖRSÜN”

 

Kültür Merkezi’ne de değinen Akay “27 milyonluk yatırımla Çerkezköy’e kültür merkezi kazandırıyoruz. Hizmet yapılmıyor diyenler, bunu göremeyenlerin gözü görsün, duymayanların kulağı duysun” dedi. Akay, örnek sokak projeleri, kapalı Pazar yeri ve diğer projelerle ilgili de bilgiler verdi.

 

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN YERALDI SUYUNU KULLANACAKLAR”

 

Pınarça’da yapılması planlanan kömürlü termik santral hakkında da açıklamalar da bulunan Belediye Başkanı Vahap Akay “Bize bugünden ‘Biz bu kadar alanda termik santral yapacağız, bu kadar alana kül dökeceğiz’ deniliyor. Fakat biz 10 yıl sonra bile çocuklarımızın nelerle karşılaşacağını öngörmek zorundayız. ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak” dedi. Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranı yüzde 38. Bu şu demektir. Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 380 gram cüruf olarak çıkacak. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” dedi.

 

 

“300 BİN NÜFUS HAVASIZ KALACAK”

 

Çerkezköy’ün 2017 sayımında resmi nüfusunun 158 bin olduğuna dikkat çeken Akay, “Biz göreve geldiğimizde nüfus 111 binlerdeydi. Nüfus 4 senede neredeyse yüzde 50 arttı. Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak. Bizim tek yapmamız gereken bu işin siyaseti yok. Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı ile, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Ortak ses verindi ve ilk etapta Çerkezköy-Silivri arasına yapılması planlanan santral Çerkezköy-Kapaklı arasına konuldu. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak” dedi.

 

 

KATILIM YOĞUNDU

 

Akay konuşmasının ardından vatandaşlarla sohbet etti. Mahalle toplantısına Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram, İmdat Özgör, belediye meclis üyeleri, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, bazı mahalle muhtarları, partililer ve çok sayıda vatandaşın yanı sıra bir dönem AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı yapan Reşat Bahar ve AK Parti Çerkezköy Belediye Eski Meclis Üyesi Vehbi Demirtaş’ın da katılması dikkatlerden kaçmadı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Vahap Akay’ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU