"2019 yılında projeyi tamamlayacağız"

Meriç Ergene Havzası Paydaş Toplantısında konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, "Ergene Havzası Eylem Planı planlandığı gibi devam ediyor. Projenin ilk ayağı bu yıl içerisinde faaliyete geçecek. Ev

GÜNDEM 13.04.2018 12:33:00 0

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında desteklenen “Meriç Ergene Havzası Paydaş Toplantısı” Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın katılımıyla Ramada Otel’de yapıldı.

 

 

 SANAYİ VİZYONU

 

Toplantıda açılış ve bilgilendirme konuşmaları Proje Koordinatörü Alfredo Corrochano, Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Bülent Selek ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından yapıldı. Çorlu’nun Ergene ve Çorlu olarak ikiye bölündüğünü belirten Albayrak “Çerkezköy, Çerkezköy ve Kapaklı olarak ikiye bölündü ve Tekirdağ'ın 11 ilçesi oldu. 93 yıllık merkezin ismi Süleymanpaşa oldu ve Tekirdağ bir değişim sürecine başladı. Tekirdağ'ın ana vizyonlarından bir tanesi de sanayi vizyonudur” dedi.

 

 

GELİŞEN BİR ŞEHİR

 

 1970'lerde başlayıp 1980'lerde hızlanan bir sanayinin olduğunu söyleyen Albayrak “Tarım ve hayvancılık vizyonu var ki, bölge tarımsal üretimde Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Üniversite, turizm ve lojistik vizyonlarımız var. Tekirdağ kendini hızla kalkındıran ve gelişen bir şehir. Özellikle Büyükşehrin 2. ve 3. Dönemlerinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesini daha çok duyacaksınız. Tekirdağ Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak. Tekirdağ'ın en büyük sorunlarından biri de göç sorunudur. Tekirdağ'ın Büyükşehir olması ile beraber Tekirdağ'ın nüfusu 132 bin 888 arttı. Her sene bu artışa bağlı olarak 7 milyon metreküp ek suya ihtiyaç duyuluyor” dedi.

 

 

GÜÇ KATTI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak TESKİ'yi kurduklarını ve başarılı yatırımlarıyla bugün 75 projenin 56'sı tamamlamış ve diğerleri tamamlanmakta olan 610 milyar liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Albayrak “Tekirdağ'da şu anda yaptığımız en önemli konuların başında su tasarrufu geliyor. Bugün geldiğimiz noktada 510 kilometresini merkezde olmak üzere toplamda 2.045 kilometre altyapı yapmış bir Büyükşehir Belediyesiyiz.  Tekirdağ Büyükşehir belediyesi olarak Bakanlığımızın projelerine paydaş olarak destek vermeye devam edeceğiz. Bugün bu toplantının burada olması bize güç katmıştır” dedi.

 

 

ARITMA TESİSLERİ TAMAMLANDI

 

Vali Mehmet Ceylan da, Meriç-Ergene Havzası Koordinatör Valisi ve Havza Yönetim Heyeti Başkanı olarak yaptığı konuşmada “Belli havzalarda havzaların yönetimi ile ilgili çevre İller ve katılımcılarla birlikte yönetime ilişkin toplantılar yapılıyor. Ergene Meriç Havzası Türkiye için çok önemli bir bölge. Kullanılabilir tarım arazisi çok fazla. Ancak su kaynakları kıt olduğu için bu verimli toprakların ancak yüzde 4’ünü sulayabiliyoruz. Bu sebeple su kaynaklarımızı kullanımı konusunda gerekli tedbirleri almalıyız. Ergene Havzası Eylem Planı planlandığı gibi devam ediyor. Projenin ilk ayağı bu yıl içerisinde faaliyete geçecek. Evsel atıklarla ilgili arıtma tesisleri tamamlandı. 2019 yılı itibariyle projeyi tamamlayacağız” dedi. Konuşmaların ardından toplantı, katılımcı kurum ve kuruluşların sunumlarının yapılması ile devam edildi. Toplantıya Vali Mehmet Ceylan’ın yanı sıra; Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Bülent Selek, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanoğlu, Kırklareli ve Edirne Vali Yardımcıları DSİ 11. Bölge Müdürü Nesip Özden,  Belediye, TESKİ ve DSİ yetkilileri katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU