'Bağımsızlık ve güvenceden yoksun yargı, yargı olamaz'

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Avukat Tuncay Akyıl, "Yargı bağımsızlığının amacı, her türlü etki, baskı, yön

GÜNDEM 5.04.2018 16:47:00 0

5 Nisan Avukatlar Günü Çerkezköy’de de törenle kutlandı. Avukatlar Günü dolayısıyla saat 12:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni düzenlendi.

 

 

TÖRENLE KUTLANDI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Avukat Tuncay Akyıl “Bugün 5 Nisan. Mesleki birlik ve beraberliğimize, mesleğimize, varlığımıza, geleceğimize, karşı girişilen her türlü bölme, bağlı ve bağımlı kılma teşebbüslerine rağmen, bağımsız yargının bağımsız kalmayı başarabilen asli kurucu unsuru, halkın halk arama özgürlüğünün teminatı, adaletin hukuka bağlı temsilcileri, özgürlüğün ve bağımsızlığın savunucuları biz avukatlar günü” dedi.

 

 

“BAĞIMSIZLIK VE GÜVENCEDEN YOKSUN YARGI OLAMAZ”

 

Akyıl “Bir ulusun hak anlayışı olarak da tanımlanan hukuku gölgeleyecek düzenlemeler, bağımsızlık ve güvenceyle birlikte olamaz. Yargı bağımsızlığının amacı, her türlü etki, baskı, yönlendirme ve kuşkudan uzak kalınarak adaletin dağıtılacağı güven ve inancını yerleştirmektir. Bağımsızlık, devletin Anayasa’nın, insanın onurunun koruyucusu olan yargının seçkin niteliğidir. Bağımsızlık ve güvenceden yoksun yargı, yargı olamaz” dedi.

 

 

“TEHLİKELİ BİR GELİŞME”

 

Bu değerlendirmelerin Anayasa Mahkemesi’ne ait olduğunu kaydeden Akyıl “Bu son derece yerinde tespitler ışığında değerlendirdiğimizde, 15 Temmuz hain kalkışmanın ardından ilan edilen ve artık demokratik rejime alternatif olarak gelişen OHAL sürecinin geldiği bu noktada, Anayasa’nın 138 ve 139’uncu maddelerinde belirtilen mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik ve savcılık teminatı ile ilgili ilkelerin çok uzağında kalındığını hatta anayasanın bu ilkelerinin neredeyse terk edildiği, yürütme erkinin hukuksal ve anayasal her türlü denetimden uzak olan bir konuma geldiğini, bu durumun ise hukuk devleti açısından son derece tehlikeli bir gelişme olduğunu söylemek zorundayız” dedi.

 

 

“EĞİLMEDEN, BÜKÜLMEDEN DEVAM EDECEĞİZ”

 

Muasır medeniyetlerdeki hukukçular ve avukatlar bugün, zaten evrensel hukuk ilkelerine göre hayata geçirilmiş bulunan hukuk kurumlarını, insan hak ve özgürlüklerini daha da ileri taşımayı ve geliştirmeyi konuşup tartışırken, böyle bir günde ülkemizde hala yargı bağımsızlığını, adil yargılama hakkını, çocuk tacizlerini, devlet kurumsallığının cemaatlere terk edilmesini, kadına karşı şiddeti, ağır çalışma koşullarını, yine son derece ağır çevre sorunlarını, OHAL’i anayasal yargı denetimi dışında bırakılan KHK, uygulamalarını konuşuyor ve tartışıyor olmaktan hicap ve derin bir üzüntü duyduklarını belirten Akyıl “Ülkemizin içinden geçtiği bu son derece zor ve çetin döneme, ağır sorunlarımıza rağmen biz avukatlar, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu, hukukun üstünlüğü, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini yaşatma mücadelemize hukukun üstünlüğünün bir gün mutlaka gerçekleşeceğine olan sarsılmaz inancımız ile yılmadan, eğilmeden, bükülmeden, korkmadan devam edeceğiz” dedi.

 

 

“UMUDUMUZU YİTİRMEYECEĞİZ”

 

Avukatların, dünyanın her yerinde o ülkenin hukuk tarihi yazan tarihçiler olduğunu kaydeden Akyıl “Bizim ülkemizin hukuk tarihini de yine milletimizin avukatları tarafından yazılacaktır” dedi. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ sözünü anımsatan Akyıl “Biz avukatlar da hiçbir zaman umudumuzu yitirmeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; bağımsızlık, adalet ve özgürlük için avukatlık mesleği ilelebet payidar olsun” dedi. Akyıl, konuşmasının ardından meslektaşları ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

 

Haber / Özge MERİÇ