Ebru sanatı bir başarı hikayesidir

Yurt içinde ve yurt dışında Türkiye'yi ve ebru sanatını başarıyla temsil eden Türk Süsleme Sanatları Sanatçısı Çerkezköylü Atilla Can, Çerkezköy Kent Konseyi tarafından hayata geçi

GÜNDEM 4.04.2018 15:04:00 0
Ebru sanatı bir başarı hikayesidir

Çerkezköy Kent Konseyi tarafından hayata geçirilen Bağrımızdan yetişen değerler’ projesi kapsamında dün akşam saat 19:30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Ebru Sanatı konulu söyleşi düzenlendi.

 

 

EBRU SANATI KONULU SÖYLEŞİ

 

Çerkezköylü ünlü ebru sanatçısı Atilla Can dün akşam Çerkezköy Ticaret ve Sanayi odası konferans Salonu’nda Çerkezköylü sanatseverlerle buluştu. Programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Kültür Turizm ve Sanat Çalışma Grubu Başkanı Hülya Taşkın, “Bu akşam dünya mirasları arasında Ebru sanatının yer almasını sağlayan dünyaca ünlü Çerkezköylü Ebru sanatçımız Atilla Can’ı sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

 

“BAĞRIMIZDAN YETİŞEN BİR DEĞER”

 

Atilla Can’ın 1969 yılında dünyaya gelen ve eğitim hayatı boyunca sanattan hiç kopmamış ve Ebru Sanatı’na aşık biri olduğunu belirten Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe de “Atilla Can bugün bizlerle burada bulunan, herkese kalben dokunmuş bir anı, bir dostluk, bir tebessüm bırakmış, eşsiz sanat yeteneği dışında örnek bir vatandaş, karakter insan özellikleri ile yol göstermiş, öncü olmuş, bağrımızdan yetişen bir değer” diye konuştu.

 

 

“BİR BAŞARI HİKAYESİDİR”

 

Ebru Sanatçısı Atilla Can ise söyleşisine ebru sanatının tarihini anlatarak başladı. Ebru sanatına başlama nedenlerini ve dünyaya tanıtma serüvenini anlatan Can, “Ebru sanatı, bir başarı hikayesidir. Her şey 2009 yılında Birleşmiş Milletlere ve UNESCO’nun Paris Merkezi’ne bir dilekçe göndermem ile başladı. Ardından konuyla ilgili olarak diğer sanatçı dostlarımdan da UNESCO Paris’e dilekçe göndermelerini istedim. Fakat bunu şahsi olarak gerçekleştiremezdim. Bunun hızlandırılması için devletin konuya el atması gerekiyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yetkilileri ile görüşmelerim oldu.  Yaptığım görüşmelerimde o zamanlar kimseden bir destek görmedim. Adeta dışlandım. Bana ‘Gidin kumda oynayın’ dercesine projem destek görmedi” dedi.

 

 

“KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE ALINDI”

 

Art arda dilekçe göndermeye devam ettiğini kaydeden Atilla Can “Bir gün Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan beni telefonla aradılar. UNESCO’dan telefon gelmiş. Benimle görüşmek istediler. Görüştüm, projemden bahsettim. İnsanları ve kurumları projeme inandırabilmek için çok çaba sarf ettim. Projenin farkındalık yaratması amacıyla her yıl Eylül ayının 2. Cumartesi gününü Dünya Ebru Günü olarak etkinliklerle, panellerle kutlamaya başladık. Uzun gayret ve çabalarım ile 2012 yılında verdiğim mücadeleler sonunda UNESCO tarafından Ebru Sanatı ilk defa Somut Olmayan Kültür Mirası listesine alındı ve Bayrağımızı UNESCO’da dalgalandırdım” dedi. Atilla Can söyleşinin ardından ayakta alkışlandı. Söyleşinin ardından Can’a Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe ve Kültür Sanat ve Turizm Çalışma Grubu Başkanı Hülya Taşkın tarafından teşekkür plaketi verildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU