'Yağmur ve kar suyunu geleceğimiz için sahiplenmeliyiz'

Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Topluluğu tarafından Dünya Su Günü dolayısıyla Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan,

GÜNDEM 3.04.2018 11:36:00 0


 

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sevinç Sırdaş Asilhan ise ‘Ekstrem Kuraklık, Taşkın ve Sürdürülebilir Su Kaynakları’ konulu bir sunum yaptı. Meteorolojik kuraklık ile tarımsal kuraklığın farkına değinen Prof. Dr. Sevinç Sırdaş Asilhan, “Yağış olmazsa meteorolojik kuraklık, toprakta nem bittiyse tarımsal kuraklık gerçekleşir. Kuraklığı afetler sınıfına aldığımızda aslında en şiddetli afet olduğunu görürüz. Gıda eksikliği ve açlık gibi etkileri toplumsal boyuta varan çok yönlü bir olaydır ve kuraklık diğer afetlere göre çok daha tehlikelidir. Ne zaman geleceğini bilemezsiniz; afetlerin en sinsisidir. Afetleri önleyemeyiz, ancak etkilerini azaltabiliriz. Burada alınacak önlemler ve adaptasyon çok önemli” dedi.

 

 

“YAĞMUR VE KAR SULARINI SAHİPLENMELİYİZ”

 

Düşey gelişmeli bulutların tonlarca su taşıdığını belirten Asilhan “Atom bombasıyla eş miktarda enerji demektir bu. Küçük bir alana çok büyük bir su kütlesinin inmesine sebep olur. Nüfusun çoğu şehirlerde yaşıyor. Havza alanlarına ne kadar müdahale edilirse edilsin, su akar yine yolunu bulur. Sürdürülebilir kent örneği için taşkın veya kuraklık modellemelerinin yapılması gerekli. Türkiye’de yağmur suyu drenaj sistemleri çok az ve zayıf. Bir yönetmelik yok. Bu konuda bir zorunluluk da yok. Bakıyorsunuz yepyeni binaların yağmur oluklarından akan sular caddelere bırakılıyor. Var olan drenaj sistemlerinin çoğu da birleşik sistem. Yağmur suyu ve atık su, aynı yerden gidiyor. Yağmur ve kar suyunu geleceğimiz için sahiplenmeliyiz” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ