Kamusal alanların çağdaş sanatla ilişkisini anlattı

Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinden oluşan NKÜ Resim Topluluğu tarafından düzenlenen "Kamusal Alanların Çağdaş Sanatla İli

GÜNDEM 16.03.2018 21:07:00 0
Kamusal alanların çağdaş sanatla ilişkisini anlattı

NKÜ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Melihat Tüzün’ün açılış konuşmasının ardından Prof. İnsel İnal, kamusal alanlarda bulunan çağdaş sanat eserlerine örnekler vererek, eserlerin topluma iletmek istedikleri mesajları katılımcılar ile paylaştı.

 

“SATIŞ OLMAMASI İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF ETTİLER”

 

90’lı yıllardan sonra başlayan çağdaş sanat denilebilecek eserlerin başarı kriterinin ‘satış’ başarısı olduğunu söyleyen İnal “Oysaki 70’li yıllara bakıldığı zaman sanat eserlerinin satışının olmaması gerektiği fikri yaygındır. Bu yüzden dönem sanatçıları ‘satış’ olmaması için büyük çaba sarf etmişlerdir. Sanatın işlevinin toplumsal dönüşüm yaratması, iz bırakması ve topluma katkı sağlayan üretimlerin olması gerektiği şeklinde söyleyebiliriz. Çağdaş sanatın ürettiği eserlerde de bu özellikleri görmek mümkün. Çağdaş sanatla birlikte kamusal alanlarda yer alan eserler, iktidarın ürettiği eserlerin bir nebze yerini almıştır” dedi. Do-Ho Suh, Serkan Özkaya, Marc Quinn, Ron Mueck Louise Bourgeois, Christo, Allora&Calzadilla gibi sanatçıların eserleri üzerinden kamusal alanlarda yer alan heykellerin ve anıtların, üretim ve sergileme amacının ne olduğuna dair bilgiler veren İnal’a günün anısına teşekkür belgesi verildi.

 

Haber / Ruşa ELMA