Bulgaristan'da iş kurmak!

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BULTİŞAD) işbirliğinde "Bulgaristan'da İş Kurmak ve Türk Şirketlerinin AB Fonlarından Yararlanması İç

GÜNDEM 15.03.2018 19:03:00 0
Bulgaristan

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BULTİŞAD) işbirliğinde düzenlenen “Bulgaristan’da İş Kurmak ve Türk Şirketlerinin AB Fonlarından Yararlanması İçin İmkanlar” konulu programa konuşmacı olarak Price Waterhouse Coopers Firması Vergi Danışmanı Türker Mollahasan katıldı.

 

YATIRIM İMKANLARI MASAYA YATIRILDI

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, BULTİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnce, PwC Director Business Development Southeast Europe Julian Mihov, BULTİŞAD Müdürü Ventsislav Venkov, BULTİŞAD Genel Koordinatörü Menent Şukrieva, Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Toşko Tomov, Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosluğu Vize Konsolosu Müzeyyen Uzunova, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

 

"YENİ ORTAKLAR VE TİCARİ İLİŞKİLER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Programın açılış konuşmasını ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, üyelerin yurt içi ve yurt dışı pazarlarına açılabilmesi ve yeni imkanlar yakalayabilmesi konusunun kendileri için çok önemli olduğunu dile getirerek "Yeni ortaklar ve ticari ilişkiler bizim için çok önemli. Bu amaçla üyelerimizin mesleki anlamda vizyon kazanması için sürekli olarak eğitimler ve seminerler düzenledik. Bir taraftan yurt dışındaki Ticaret ve Sanayi Odalarıyla görüşmeler ve anlaşmalar gerçekleştirdik. Böylece üyelerimiz için fırsatlar sağladık. Bugün de yine Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte, "Bulgaristan’da İş Kurmak ve Türk Şirketlerinin AB Fonlarından Yararlanması İçin İmkanlar" konulu bir program düzenledik. Bu seminerin de tüm üyelerimiz için faydalı olmasını diliyorum" dedi.

 

"İDEAL BİR ÜRETİM MERKEZİ"

Avrupa'ya açılmak için Bulgaristan'ın ideal bir üretim merkezi olduğunu dile getiren BULTİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnce de, "Ben Türkiye'den Bulgaristan'a gitmiş bir yatırımcıyım. Ayrıca Bulgar-Türk Ticaret Odası Başkanlığı yapıyorum. Burası Trakya, eminim bir çoğunuzun akrabalık ilişkileri vardır. Bulgaristan ile bizim amacımız abartmadan doğru bir şekilde Bulgaristan'daki yatırım şirketlerini size tanıtmak. Onun için de bu tanıtımı kendimiz yapmak istemedik. Uluslar arası şirket olan Price Waterhouse Coopers şirketinden rica ettik. Onlar size gerçek rakamları anlatacaklardır. Oraya gelirseniz biz oda olarak sizlere her türlü yardımı yapmaya hazırız. Hepinizi bekliyoruz. Buraya yakın ve Avrupa'nın kapısı. Tecrübelerimizi aktaralım. Bulgaristan çok iyi üretim merkezi olabilir. Bulgaristan'ı pazar olarak düşünmeyin. Küçük pazar için nüfus az. Ama Bulgaristan'ı kullanarak Avrupa'ya açılmak istiyorsanız ideal bir üretim merkezi." dedi. Ardından Julian Mihov Bulgaristan'ın ekonomik durumu hakkında bilgiler verdi. Mihov, Türk şirketlerinin AB fonlarından yararlanma şekillerini ve Bulgaristan'daki imkanları anlattı.

 

BULGARİSTAN TİCARİ VE VERGİ MEVZUATI

Yatırımcı ve ihracatçı firmaların özellikle ekonomik ve ticari açıdan hem Bulgaristan'da iş kurmak hem AB fonlarından yararlanmak ile ilgili bilgi sahibi olmaları amacıyla düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Price Waterhouse Coopers Firması Vergi Danışmanı Türker Mollahasan, Bulgaristan'ın Ticari ve Vergi Mevzuatı konusunda bilgiler verdi. Türker Mollahasan, "Bulgaristan'da Ticaret Şirketi kurabilmek için Bulgaristanlı veya  yabancı kişi olabilirsiniz. 18 yaşını geçmiş, tüzel veya gerçek kişi olabilirsiniz. Bulgaristan Ticaret Kanunu 5 farklı ticari şirket sunmaktadır. Bunlar, Limitet, Anonim, Komandit, Kolektif ve Hisseli Komandit şirketlerdir." dedi. Bulgaristan'da Ticari Şirketlerin kuruluş prosedürlerinden de bahseden Türker Mollahasan sonrasında Bulgaristan Vergi Sistemi, İşçiler ve işveren için temel durumlar ve Türkiye'ye kar aktarımı konularında da bilgi verdi. Türker Mollahasan'ın konuşmasının ardından katılımcıların sorularına yanıt verildi.

Haber / Özge MERİÇ