"Enerji ihtiyaç ama insan sağlığı birinci önceliğimiz"

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz'i ziyaret ederek termik santral ile ilgili çekincelerini paylaşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay "Bu tereddütleri konuşmak herkesin boynunun borcuâ

GÜNDEM 12.03.2018 23:45:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ile birlikte, geçtiğimiz hafta MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz’in ‘Termik santralle ilgili’ çağrısı üzerine akşam saat 18:00’da MHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nı ziyaret etti.

 

ÇEKİNCELERİNİ ANLATTI

 

Ahmet Aydeniz ve partililerle bir araya gelen Akay, hem termik santralle ilgili çekinceklerini hem de yatağan ve Afşin termik Santralleri ile ilgili gözlemlerini anlattı. Termik santralle ilgili aklında tereddütlerin olduğunu söyleyen Akay “Termik santralde kömürü hangi su ile yıkayacaklar. ÇED raporunda suyun Ayvacık Barajı’ndan ve Meriç Nehri’nden kullanılacağı yazılmış. Ayvacık Barajı’nın suyu yetersiz. Meriç Nehri’nden de buraya su getirmek imkansız. Dönüp dolaşıp yine Çerkezköy’ün yer altı suyunu kullanacaklar. Çerkezköy’de su 150 metreden çıkıyor. Çerkezköy’ün zaten yer üstü suyu yok, yer altı suyumuzu da kullandıklarında ciddi bir su sıkıntısı yaşayacağız. Kömürün yıkanmasının ardından çıkan suyu nereye boşaltacaklar? ÇED raporunda bununla ilgili bir açıklama yok.  Kömürü açık alanda depolayacaklar. Sadece bu kömürün tozu bile Çerkezköy’ü mahvedecek. Kömürün yüzde 35’i cüruf. Bunu ne yapacaklar? ÇED raporuna ithal kömür kullanamaz ibaresi koyacaklar mı? ÇED raporuna suyu yazdılar, yer altı suyu kullanılmayacak diye yazacak mısınız? Yapılacak küçük maliyet hesapları Çerkezköy’ün içine işleyecek” diye konuştu.

 

“YAPILSIN DİYENLER VEBAL ALTINDA KALACAK”

 

Bu saha dört dörtlük yapılsa bile zamanla eskiyeceğini söyleyen Akay “Bu işin doğasında bu var. Buraya termik santral yapılmaya başlandığında insanlar buraya gelmekten vazgeçecek. Buradan gitme imkanı olanlar da çekip gidecek. Uzağa yapılsın. Kömür taşıma ile ilgili maliyetlere de katlanılsın. Arkamızda 4 tane Organize Sanayi Bölgesi var. Nefes aldığımız tarafa da termik santral yerleştirmek istiyorlar” dedi. Bu meselenin, burada yaşayanların meselesi olduğunu kaydeden Akay “Burada yaşayan, çocuğu burada okula giden birisi olarak termik santralin Çerkezköy’e zerre kadar faydasının olmayacağını biliyorum. Bugün termik santral yapılsın diyenler yarın vebal altında kalacak” dedi.

 

“İNSAN SAĞLIĞI BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ”

 

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz de “Termik santral konusunda yanlış anlaşıldığımızı düşünüyoruz. Bizler de burada yaşıyoruz, çocuklarımız burada okula gidiyor. Termik santralin zararlarını da araştırıyoruz. Su meselesi Türkiye’nin, dünyanın gelecekteki en önemli sorunu olacak. Termik santralin yapılmasından yana değiliz, milli enerjiden yanayız. Devlet geri dönüşü yok, illa ki yapılacak derse, en iyisini ve uzağa yaptırmanın çaresine bakacağız. Enerjiye ihtiyacımız var ama insan sağlığı birinci önceliğimiz” dedi.  Aydeniz “Devletimiz enerjide dışa bağımlı olmasın. Allah devletimize zeval vermesin. Çanakkale’deki tesisi beğendik. Biz milli enerjiden yanayız. Biz istiyoruz Türkiye’nin ne kaynağı varsa kullan ıslın ama doğru kullanılsın, doğru yerde kullanılsın. Termik santral olur, baraj olur, nükleer santral olur, bunların hepsi tartışılır. Eğer bakanlık geri adım atmazsa yapılacak derse Almanya’da, Hollanda’da, Norveç’teki santralleri gezelim. Gelip yapacaksanız bunu yapacaksınız diyelim” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU