Sırbistan heyeti Türk iş adamları ile görüştü

Jedinstvena Srbija Partisi Başkanı ve Sırbistan Grad Jagodina Belediye Başkanlığı yapan Dragon Markoviç Palma ve beraberindeki iş adamları, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Bony Teks

GÜNDEM 12.03.2018 23:42:00 0
Sırbistan heyeti Türk iş adamları ile görüştü

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Bony Tekstil ve Çorap Fabrikası sahibi Hasan Gülkaya, Jedinstvena Srbija Partisi Başkanı ve Sırbistan Grad Jagodina Belediye Başkanlığı yapan Dragon Markoviç Palma ve beraberindeki iş adamlarını ağırladı. Gülkaya ve Sırbistanlı iş adamları ikili görüşme yaptı. Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Akın Yılmaz'ın da yer aldığı ikili görüşmenin ardından fabrikanın bölümleri gezildi.

 

İKİLİ GÖRÜŞME YAPTILAR

 

Hasan Gülkaya ve Dragon Markoviç Palma arasında, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Bony Tekstil ve Çorap Fabrikası'nda gerçekleşen görüşme saat 10.00'da başladı. Sırbistan’a yatırım yapmayı düşünen firmaları ziyaret eden Grad Jagodina Belediye Başkanı ve aynı zamanda iş adamı Dragon Markoviç Palma, Sırbistan'daki 10 hektarlık alanın satışı ile fabrikanın temellerinin atılmasını istediklerini dile getirdi. Dragon Markoviç, “Hasan Gülkaya 3 kez Grad Jagodina'ya geldi. Biraz spor alanından konuşma fırsatımız olmuştu. Buraya geliş sebeplerimizden bir tanesi konuştuğumuza istinaden 10 hektarlık alanın satışı ve artık fabrikanın temellerinin atılmasını istiyoruz” dedi.

 

"ARTIK NE YAPABİLİRİZİ KONUŞMAK İSTİYORUZ"

 

Bony Tekstil ve Çorap Fabrikasına 40 yıldır emek verdiğini dile getiren Hasan Gülkaya da “Benim bu firmayı oluşturmam 40 yılımı aldı. Şimdi şöyle ki Sırbistan'la ilgili biraz sıkıntılarımız oldu. Teşvikler maalesef bize pek yansıtılamadı. Geçen hafta dünyanın en büyük H&M firmasının en üst düzey yönetimi Sırbistan yatırımı için buraya geldi. Çünkü biz bu projeyi müşterimiz ile birlikte yürütüyoruz. Bu müşterimiz bize 10 senelik bir iş garantisi veriyordu. İlk etapta 25 milyon Euro'luk bir ihracat talebinde bulundu. Bu kısa zamanda 40-50 milyon Euro'ya kadar çıkabilir. Çok çalıştık, Sırbistan'a çok gittik geldik. Teşvik sınırları içerisindeki rakamlar o kadar yetersiz kaldı ki. Türkiye oradan çok daha karlı bir duruma geçti. Bizim Sırbistan'a ilk etapta yapacağımız yatırım 30-35 milyon Euro arasındaydı. İlk başta söylenen belli bir yatırım teşviğinin geri iadesiydi. Ama bunların kesinlikle olmadığını şimdi söylediler. Şimdi bunu aşmak için de çaba sarf ediyoruz. Yani ne yapabilirizi konuşmak istiyoruz." dedi.

 

"HALA YANIT ALAMADIK"

 

Yazılı olarak teşvik sunduğunu fakat hala yanıt alamadığını dile getiren Hasan Gülkaya, “2 türlü teşvik vardır. Birisi işçi teşviki, diğeri de yatırım teşviki. Bunlardan hangisi büyükse onu isteyebiliyorsun. Burada işçi teşviğine çok takılmadım. 100 olur 150 olur. Önemli değil. Ama ben makine bağlayacağım bunun gibi birçok iş yapacağım bunlara karşılık bir teşvik sözü vardı. İşimiz ilk başta 30-35 milyonluk bir iş olabilir, ama sonradan gelişecektir. Aralık ayında yazılı olarak teşvik sunduk. Rakamlarla iş teşviklemelerini istedik. Ama hala buna yanıt almadık. Amacımız Sırbistan'a kesin yatırım yapmak" dedi.

 

"BURAYI 40 YILDA BU KONUMA GETİRDİM"

 

Kurulacak olan ikili ilişkinin hem Türkiye hem de Sırbistan için iyi olacağını söyleyen Hasan Gülkaya, “Biz Cumhurbaşkanı ile daha önce karşılıklı konuştuk.  Bize sözünü vermişti ama o zaman başbakandı. Bu sefer de bizim heyet Türkiye'ye geldiği zaman özellikle Dış İşleri Bakanı Ticaret Bakanı ile görüştü. Yani ‘Bony Çorap’a elinizden geleni yapın. Çünkü doğru bir yatırım yapacak. Sırbistan içinde çok faydalı olur’ denildi. Kafamıza çok koymuştuk ekibim ve ben.  Tüm fizibilite raporlarını çıkartırız. Ne yapabiliriz ne edebilir hepsine bakarız. Sırbistan'da da bir yatırımcı varsa bizle birlikte olabilir. Böyle firmalar çok kolay kurulmuyor. Benim bu firmayı oluşturmam 40 senemi aldı. Gezeceğiz göreceğiz. Bunlar normal bir tesis değil. Genelde dünyanın en iyi tesisi olarak gösteriliyor üretim tesisi olarak.  Aslımızla özümüz bir. Bizim işimiz bizden çok daha önemlidir çok daha güzeldir. Onun için benim 40 senelik  hayalim. Burayı parça parça yaptık. Burası ufak atölyeydi sonra biraz daha büyüttük derken bu günlere geldik. Sırbistan'da bu birikimlerin hepsini bütünleştirecek bir, tesis yapacaktık. Dünyanın adından bahsettiği bir tesis. Başkanımıza çok güvendik. Her konuda arkamızda duracağına ve destek vereceğine söz verdi. Biz gidince başka arkadaşlarımızın da Belgrad'a gelme şansları oldu. Biz orada olsaydık Sırbistan da çok şey kazanacaktı. Biz orada yatırıma başlayıp biran önce harekete geçebilseydik hem Türkiye hem Sırbistan çok şey kazanacaktı ve çok güzel bir oluşum olacaktı. İlk başta bize yüzde 50'lere kadar bir teşvik oranı söylemişlerdi. Fakat mesele bu değil. Bizim amacımız orada bir iş yapmak. Bizim tüm çalışmalarımız hazır. Projelerimiz hazır. Geç bile kaldık. Teşvik olaylarını halledebilmeyi, olayın net olmasını istiyoruz. Önce veriyoruz sonra vermiyoruz deyince olmuyor. Her şeyi doğru yapmak istiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığında bir şeylerin oluşmasını istiyoruz. Biz sanayiciyiz politikacı değiliz. Yatırım yaparız ama güvendiğimiz politikacının arkasında olmak isteriz. Ben de başkanıma inandım güvendim”  dedi.

 

"YÜZDE 50 TEŞVİK ORANINI HİÇ KİMSE VERMEZ"

 

Grad Jagodina'da Belediye Başkanlığı yapan ve aynı zamanda Jedinstvena Srbija Partisi Başkanı olan iş adamı Dragon Markoviç Palma da “Sırbistan'ın birçok ülke ile ticaret anlaşması var: Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan. Aynı zamanda sizin de ürünlerinizi Sırbistan'da tanıtmak, üretmek isteriz. Tüm mağazalarımızda sizin ürettiğiniz ürünler çoraplar olsun isteriz. Devlet size ne kadar söz verdi, istihdam gösterilen kişi başı bazında devlet size ne dedi bilmiyorum. Fakat yüzde 50 oranında hiç bir zaman hiç kimse bunu veremez. Belli başlı kriterler vardır. 30 milyon üzerindeki yatırımlara teşvik yüzde 20'dir” dedi.

 

"EN KISA ZAMANDA BİLGİ VERECEĞİZ"

 

Aynı zamanda iş adamı olduğunu söyleyen Dragon Markoviç Palma, “Bir siyasetçi, aynı zamanda bir iş adamı olduğu zaman belki ortak noktayı bulmamız daha kolay olur. Verdiğiniz yazıyı, teklifi bize de vermenizi rica ediyorum. Ben 10 gün sonra size haber vereceğim. Bu zaman zarfında sizden ricam şu olacak sizi Sırbistan'a bekliyorum. En kısa zamanda her şey kanuna göre olacak. Hep beraber ben ve hükümetimizle birlikte bunu ele alacağız. Siz Sırbistan'a geldiğinizde bizzat görüşebileceksiniz. Çok kısa bir zamanda netleşecek her şey dedi. Görüşmenin ardından Çerkezköy Bony Tekstil ve Çorap Fabrikası sahibi Hasan Gülkaya, Dragon Markoviç Palma ve beraberindeki iş adamları ile birlikte Bony Tekstil Fabrikasının yıkama, baskı, örgü ve üretim bölümleri ile çorapların sergilendiği showroomu gezdi. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer’in de katıldığı öğle yemeğinin ardından Sırbistan heyeti Hema Endistri’yi de ziyaret ederek firma yöneticileri ile ikili görüşmeler yaptı.

 

Haber/ Özge MERİÇ