Obezite bir sağlık problemidir

Kapaklı Kent Konseyi tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Diyabet cerrahisi" konulu seminerde konuşan Op. Dr. Onur Kesler, "Şeker hastalığının yüzde 80'inin sebebi

GÜNDEM 7.03.2018 22:07:00 0
Obezite bir sağlık problemidir

Kapaklı Kent Konseyi tarafından Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Diyabet Cerrahisi konulu seminer düzenlendi. Kapaklı Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahi, Obezite, Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Kesler katıldı.

 

OBEZİTE NEDİR?

 

Saat 14:00’da Kapaklı Kent Konseyi’nde düzenlenen seminerde konuşan Kesler, konuşmasına obezitenin tanımını yaparak başladı. Obezitenin ‘bedende fazla miktarda yağ toplanması durumu’ olarak tanımlandığını ifade eden Kesler “Obezitenin sağlık üzerinde pek çok zararlı etkisi var. Kişinin vücut ağırlığı, olması gerekenin yüzde 20 üzerindeyse obez olarak değerlendirilir” dedi.

 

GENETİK FAKTÖRLER DE ÖNEMLİ

 

Kesler “Az yediğiniz halde kilo veremiyorsanız demek ki az yakıyorsunuz. Genetik faktörler çok önemli. Bazılarının metabolizması diğerlerine göre daha hızlı ya da daha yavaş olabilir. Çevremizdeki faktörlerden de etkileniyoruz. Karnımız acıktığında buzdolabında ne varsa onu yiyebiliriz. Buzdolabına yüksek kalorili gıdalar koymazsak yemeyiz” dedi.

 

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

 

Çocukların da sağlıklı beslenmesi gerektiğini kaydeden Kesler “Obezitede özel hastalıklar, sosyokültürel sebepler ve psikolojik sebepler de etkili. Türk kadınları Avrupa’nın en şişman kadınları. Çocuklarda obezite oranı da yüzde 22’ye ulaştı. Obezite estetik bir problem değil, bir sağlık problemidir” dedi.

 

PEKÇOK HASTALIĞIN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR

 

Şeker hastalığının yüzde 80’inin sebebinin obezite olduğunu dile getiren Kesler “Kalp krizine sebep olan damar tıkanıklıklarının yüzde 35’inin sorumlusu obezite. Kalp ve damar hastalıklarının en önemli önlenebilir nedeni obezitedir. Tip 2 diyabetin en önemli nedeni obezitedir. Rahim kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanserine neden olur. Meme kanseri hastalarının büyük bir kısmı da obez hastalardır. Risk faktörü yoksa her kadının 40 yaşında meme muayenesi yaptırması gerekiyor. Fakat risk faktörü varsa, anne tarafında kanser varsa 35 yaşında bu kontrollerin yaptırılması gerekiyor” diye konuştu.

 

BEYAZ TENLİ KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR

 

Obezitenin sindirim sistemi problemlerine, karaciğer yağlanmasına neden olduğunu, safra kesesi taşı yaptığını söyleyen Op. Dr. Onur Kesler “Safra kesesi taşı beyaz tenli, doğum yapmış, obez kadınlarda daha fazla görülür” dedi. Obez insanlarda bacak ve bel ağrısı gibi olduğunu söyleyen Kesler “Çünkü vücudumuz belli bir yükü taşıyabilecek şekilde dizayn edilmiş. Sürekli fazla kiloları o eklemlere yüklersek taşımaz ve ağrılar başlar” diye konuştu. Obezitenin adet düzensizliğine de neden olduğunu kaydeden Kesler “Obezite bir denge meselesidir. Aldığınız kalori ile yaktığınız kaloriyi dengelemezseniz kilo alırsınız” dedi. Obezienin tedavi yöntemleri ile ilgili de konuşan Kesler “Öncelikle diyet tedavisi uygulanmalı. Hayat eskisi gibi yorucu değil. Mümkün olduğunca asansör kullanmayın. Egzersiz mutlaka yapılmalı. Tüm bunları denediğiniz halde kilo veremiyorsanız, bunun çözümü ise obezite cerrahisi. Bu ameliyat kapalı bir ameliyat” dedi. 

 

FİLM GÖSTERİMİ YAPILDI

 

Kapaklı kent Konseyi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında saat 15:00’da da “Kadınlar Vardır” isimli kısa film gösterildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU