Trakya Belediyeler Birliği Alpullu'ya talip oldu

Trakya'daki 72 belediye, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda bir araya gelerek Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi sürecini görüştü. Top

GÜNDEM 27.02.2018 10:05:00 0
Trakya Belediyeler Birliği Alpullu

Trakya’daki 72 belediye, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Alpullu Şeker Fabrikası konulu toplantıda bir araya geldi.

 

BAŞKAN AKAY DA KATILDI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Trakya Bölgesi'nde görev yapan belediye başkanları katıldı.

 

“BU BİRLİKTELİĞİ ÖNEMSİYORUM”

 

Toplantıda konuşan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Alpullu’nun Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında bir sosyalleşme bir çağdaşlaşma imkanı ve istihdam alanı yaratan bir bölge olduğunu ifade ederek “Ben Babaeski’de yaşamış bir arkadaşınız olarak çok yakından takip ettim. Bir istihdam imkanı vardı. Ama şu an kotaların düşürülmesi ekim alanlarının daraltılmasıyla görüyoruz ki 10 gün içinde şeker pancarı alım kampanyası tamamlandı. Bu bakımdan bu birlikteliği gerçekten önemsiyorum” dedi.

 

“TOHUM ÜRETME ÇİFTLİĞİNİ DE ÖZELLEŞTİRDİLER”

 

Kırklareli’nde, Türkiye'nin ilk tohum üretim çiftliği olarak kurulan Sarımsaklı Tohum Üretme Çiftliği’nin de aynı anlayışla özelleştirildiğini anımsatan Kesimoğlu, “Fıratpen yani Nevzat Demir aldı. Bugün Fıratpen’in de sahibi olan Nevzat Demir’in 200 bin dönümün üzerinde araziye sahip olduğunu duyuyorum. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama 18 bin 500 dönümlük Sarımsaklı Tohum Üretme Çiftliği’ni almıştı. O gün de takipçisiydim. Ben Danıştay’da özelleştirme kararının iptaline ilişkin dava açmıştım. Sonra belgeleri basın toplantısıyla kamuoyunun dikkatine taşımaya çalışmıştık. Ama bu ülkede hukukun üstünlüğü değil, üstünlüğün hukuku geçerli olduğu için onların lehine karar çıktı, 18 bin 500 dönüm arazi özelleştirildi. Orada bölgenin tohum ihtiyacı yetişiyordu orada yetiştirilen damızlık hayvanlar Avrupa’da ödül alıyorlardı. Yani cumhuriyetin o kuruluş felsefesinin aydınlanması oralardan kaynaklanıyordu” dedi.

 

“ŞİMDİ BİZE DAYATILIYOR”

 

Amerika’da nişasta bazlı şeker ülke tüketiminin yüzde 10’dan yüzde 8’e düşürüldüğünü söyleyen Kesimoğlu “Şimdi bize böyle bir anlayış dayatılıyor. Geçtiğimiz günlerde görüşmeler yapıldı. Uluslar arası görüşmelerde, resmi devlet görüşmelerinde görüşmeler tutanak altına alınır. Ama bu görüşme tutanak altına alınmadı” dedi. Kesimoğlu, Kırklareli Belediyesi olarak, bu topraklarda doğmuş büyümüş biri olarak bu konuda her türlü fedakarlığı yapmak istediğini ve yapacağını söyledi.

 

“BU FABRİKA ZARAR ETMEZ”

 

Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı da Alpullu Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin ilk şeker üretimi yapan fabrikası olduğunu ifade ederek “ Trakya’da ekilmeyen bir karış toprak yok. Kim alırsa alsın kesinlikle bu fabrika zarar etmez. Bugün eski olabilir ne olursa olsun. Besici arkadaşlarımız küspeye çok rağbet göstermekte. Fabrikada çalışan olunca 60 TL’ye alıyor. Fabrikada çalışmayınca tonunu Konya’dan 250 TL’ye alıyor. Aradaki farka bakın” dedi.

 

“FABRİKANIN SATILMASI, GEÇMİŞİMİZİN YOK EDİLMESİDİR”

 

Toplantıda Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak da konuşma yaptı. Alpullu Şeker Fabrikası’nın cumhuriyetin çaktığı ilk çivi olduğunu söyleyen Halebak “Bunun sökülmesine hiçbirimiz müsaade edemeyiz. O nedenle bu ana hatlar bu tarihi miras adına, belediye olarak fabrikayı satın alma talebinde bulundum. O bedeli bu miras adına ödemeye hazırım. Alpullu, kurulmuş yeni bir devletin hem halkına hem de tüm dünyaya verdiği bir mesajdır. Cumhuriyet ilk defa kendi ekonomik modelini hayata geçiriyordu. Yani cumhuriyet tarihinin başlangıcından bugün çocuklarımıza bırakacağımız mirasın satılması yok edilmesi geçmişimizin yok edilmesidir.  Buna izin veremem. Benim çıkış noktam bu” dedi.

 

“GÜCÜMÜZ VAR”

 

İktidarın bunu satıp satmama tercihini elinde tuttuğunu kaydeden Halebak “Sonuç itibariyle satılacaksa Trakya belediye başkanları olarak bir araya geldik. Trakya’nın geleceği ile ilgili sorumluklarımız var. Bunu satın alabiliriz. Bunu cumhuriyet sanayi kuruluşu haline getirebiliriz. Bunun siyaset üstü, yani partiler üzerine bir değeri olması gerektiğine inanıyorum. Sorun paraysa benim param var. Ben alayım. Hayır sorun siyasi ise hepinizin sırtında sorumluluğu vardır. Tüm partilerde Trakya’da belediye başkanlığı yapan, milletvekilliği yapan, meclis üyeliği yapan, hatta gazetelerde kenarda köşede yazıp söyleyen herkesin bir sorumluluğu var. Herkesi bu sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyorum. Sizlerden beklediğim siyasi destek. Ekonomik gücün yoksa benim ekonomik gücüm var ben alacam. Hayır teknik bilgin yoksa bende teknik bilgi var yapacağım. Gücümüz var” dedi.

 

 “BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARININ ORTAK ÜZÜNTÜSÜDÜR”

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, özelleştirme sürecinden örnekler vererek, "Alpullu gibi bir fabrikanın satılması Trakya'daki bütün Belediye Başkanlarının ortak üzüntüsüdür. Bu nedenle bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Özelleştirme sürecini yakından yaşayan biri olarak Tekel'in özelleştirilmesini kısaca anlatmak istiyorum. 17 fabrika, içindeki tüm ham madde, şişelik ürün, yarı ürün hatta çalıştığım masanın üzerindeki kalem dahil özelleşti. Özelleşme ile bu bölgede yaklaşık 70 bin dekar olan bağ sahası 10 sene içerisinde 40'a kadar düştü. Bu bölgenin en hakim çeşidi olan semillon üzümü, özelleşmeden bir sene önce devlet olarak 30 kuruşa alındı. Özelleşmeden sonra bu üzüm çeşitleri hiç zam görmeden 2008 yılında 28 kuruşa alındı. Buna bağcılığın, üreticinin dayanma şansı yoktu. Bugün bağcılığın geldiği noktayı yakından görüyoruz. Alpullu Şeker Fabrikası'nın satılması ve özelleştirilmesi gündeme gelince yaşadığım bu süreç gözlerimin önünden geçti. Umarım bugün biz Trakya Belediye Başkanları olarak bu konuyu masaya yatıracağız ve bu konuda da güzel bir karar alacağız” dedi.

 

“BİZİM DE BİR CEVABIMIZ OLACAK”

 

Toplantıda Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da konuşma yaptı. Öztrak “Bugün bana göre burada çok önemli bir toplantı gerçekleşti. Bu işte milletimizin umutsuzluğa düşmemesi için başka çözüm yollarının da olduğunu gösterildi. Bu kurumun halk sağlığı açısından, çiftçi açısından devletin elinde kalması lazım. Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkılması açısından bu fabrikaların devletin elinde kalması lazım. Türkiye'de 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor bu konu. Bu açıdan da bu işin özelleştirilmeden çözülmesinin de büyük önemi var. Özelleştirilecekse de bizim de bir cevabımız olacak” dedi.

 

TEKLİF SUNULACAK

 

Toplantının sonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen olmak üzere 5 kişilik bir komisyon kurularak Alpullu Şeker Fabrikası'nın alım şartları araştırılması ve Alpullu Şeker Fabrikası'nın alınması için Trakyakent Belediyeler Birliği tarafından teklif sunulması kararı alındı.

 

Haber /  Gülveren ALTUNOĞLU