"Yerli ve milli, satmakla değil, yapmakla olur"

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açılmasına bir tepki de Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı

SİYASET 22.02.2018 23:26:00 0
 

Avrupa Birliği’nin son 10 yılda şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, fabrikaların kapasitelerini arttırdığı bir zamanda ülkemizde şeker fabrikasının satışa çıkarılmasının akılla izah edilemediğini kaydeden Pehlivan “Son fabrikaların da satılması ile 14 fabrikanın üretimden çekilmesi demek, Türkiye’nin şekerde AB’nin ve nişasta bazlı şekerlerin açık pazarı haline gelmesi demek. Hükümet, ülkenin en milli fabrikalarını yangından mal kaçırır gibi tek kalemde satmaya hazırlanıyor. Şeker fabrikalarının kamuoyunda hiç tartışılmadan ABD'nin küresel şirketi “Cargill” Raporu'nun ardından satışa çıkarılacak olması da manidar bulunuyor” dedi.

 

“ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ TEHLİKEYE GİRECEK”

 

Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte bütün verimli şeker fabrikalarının satılmış olacağını kaydeden Pehlivan “Bu büyük satış sonrasında ülke topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacak. Türkiye için böylesine önemli fabrikaların satışı için bütün hazırlıklar yapılırken, Özelleştirme İdaresi’nin fabrikaların satışıyla ilgili olarak hazırlattığı stratejik raporu ise sır gibi saklanıyor. Bu durum ise fabrikaların satışıyla ilgili farklı iddiaları gündeme getiriyor” dedi.

 

“YERLİ ÜRETİME BÜYÜK DARBE VURDU”

 

Son 15 yılda yapılan özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle gıda sektöründe yapılan özelleştirmelerin ise ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurduğunu kaydeden Pehlivan “Satışa çıkarılacak 14 şeker fabrikasından Afyon, Elbistan ve Ilgın şeker fabrikaları bizzat Milli Görüş Lideri merhum Erbakan tarafından ülke ekonomisine kazandırılmıştı. Bu üç şeker fabrikası da yapılacak özelleştirme ile satılacak. ‘Milli’ ve ‘Yerli’ olmak ülkenin değerlerini satmakla değil, değerlerine değer katmakla olur. Kendi ihtiyacını kendin üretmekle olur” şeklinde konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU