Öğrencilere Böbrek Sağlığı ve Beslenme eğitimi verildi

Türk Böbrek Vakfı tarafından Çerkezköy'deki öğrencilere "Böbrek Sağlığı ve Beslenme"  eğitimi verildi. Eğitimle ilgili bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk

GÜNDEM 13.02.2018 23:48:00 0
Öğrencilere Böbrek Sağlığı ve Beslenme eğitimi verildi

Türk Böbrek Vakfı tarafından dün saat 10:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda öğrencilere yönelik “Böbrek Sağlığı ve Beslenme”  eğitimi verildi.

 

BÖBREK SAĞLIĞI ANLATILDI

 

Eğitime Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Necmettin Çınar, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili İsmail Akın, Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı yetkililer, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

“YAŞANAN TECRÜBELER ÇOK KIYMETLİ”

 

Saat 10:00’da başlayan ve yaklaşık 40 dakika süren eğitim, öğrenciler tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için video ve görsellerle de desteklendi. Geçtiğimiz yıllarda katıldığı Survivor isimli yarışma programında tanınan Hasan Yalnızoğlu da eğitimde yaptığı konuşmada öğrencilere sağlıklı beslenme ve sporun önemini anlattı. İnsanların başına gelmeden sağlığının kıymetini bilmediğini söyleyen Hasan Yalnızoğlu “Başkaları tarafından yaşanan tecrübeler çok kıymetli. Bunları dinleyip örnek alın. Şekerin ne kadar zararlı olduğunu yaşayarak öğrenmekten ziyade farkındalıkla uzak kalmak gerekiyor” dedi.

 

“SPOR VE EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ”

 

Sporun önemine de dikkat çeken Yalnızoğlu “Ben 22 yıldır Türk Böbrek Vakfı ile birlikte bu tip sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılıyorum. Yıllardır hem spor yapıyorum hem de yaptırıyorum. Sporun ve egzersiz, insan sağlığı açısından çok önemli” dedi.

 

“TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN”

 

Eğitimde 3 beyaz olarak adlandırılan tuz, şeker ve unun aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği ifade edildi. Erişkin bir kişinin günlük alması gereken tuz miktarının ortalama 6 gram olduğu belirtilirken, gereğinden fazla tuz tüketmenin sağlık açısından zararlı olduğu dile getirildi. Aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, damar sertliği, özellikle kalp yetmezliği ve felç riskini de beraberinde getirdiği ifade edilirken, tuz tüketiminin azaltmak için de önerilerde bulunuldu. Eğitimde şeker tüketimi de anlatıldı. Günde 50 gramdan fazla şeker tüketiminin pek çok sorunu da beraberinde getirdiği ifade edildi.

 

“EN BÜYÜK BAŞARI BU”

 

Eğitimle ilgili bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk de “Bu eğitimleri sıklıkla düzenliyoruz. Amacımız 9-10-11 yaş grubu çocuklara, böbrek sağlığını bozan tuz, şeker ve unun aşırı tüketilmemesi gerektiğini anlatma ve farkındalık oluşturmak. Şimdiye kadar İstanbul’un Avrupa yakası ve Trakya’da 50 bin öğrenciye ulaştık. Çocuklara bu işi iyi anlatırsak, görsellerle takviye edersek çocuklar da bunu algılayıp anne babalarını, 3 beyazın aşırı tüketilmemesi konusunda ikaz edeceklerdir. En büyük başarı bu” dedi.

 

“BÖBREK VE KALP SAĞLIĞINI BOZUYOR”

 

Bazen okullarda bazen de konferans salonlarında bu eğitimleri verdiklerini kaydeden Erk “Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp sağlığını bozuyor. Sağlığı korumak için 3 beyazın gerektiğinden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Daha çok çocuğa ulaşmak ve farkındalık yaratmak için eğitimlerimiz devam edecek” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU