Eserleri Birleşmiş Milletler'de sergileniyor

Çerkezköylü ebru sanatçısı Atilla Can, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde göçmen çocukların dünya çocuklarıyla olan 'hak eşitsizliğini' konu alan 'Göçmen Kuşlar' isimli kişisel sergisi

KÜLTÜR SANAT 7.02.2018 19:02:00 0
Eserleri Birleşmiş Milletler

Atilla Can’ın kişisel sergisi, BM Cenevre ofisinde açıldı. Açılışa BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Möller, BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Naci Koru, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Masası Şefi Esin Güllü, Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktör Yardımcısı Laura Thompson, büyükelçiler, diplomatlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

 

EN FAZLA SIĞINMACI ÇOCUK TÜRKİYE’DE

 

Türkiye’nin 5 milyona yakın göçmen ile dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi konumunda olduğunu ifade eden Atilla Can “Dünyadaki sığınmacıların yarıya yakını çocuklardan oluşuyor. Bu da demek oluyor ki en fazla sığınmacı çocuk Türkiye’de bulunuyor. Dünyada milyonlarca çocuk, sebebi ne olursa olsun, göçe zorlanıyor. Bu çocukların bir tek dileği var, daha iyi ve daha güvenli bir yaşam” Dedi.

 

16 ŞUBAT’A KADAR AÇIK KALACAK

 

Çocukların bu göç yolculuklarında açlık, kötü beslenme, insan tacirlerinin eline geçme, kaçırılma ve ölüm gibi ağır bedeller ödeyerek umuda yürüdüğünü belirten Can “Bu tabloda en acı olanı ise, yanlarında kimsesi olmayan yüz binlerce çocuğun tek başına göç etmek zorunda kalması ve sınırları o minicik ayaklarla geçmeye çalışması. O küçük bedenler iyi bir yaşama ve umuda doğru yol alıyor. Bir Türk sanatçı olarak Birleşmiş Milletler'de bu tabloyu dünyaya anlatmak için burada bulunuyorum. Göç eden çocukların ızdırabına sadece sınır kapılarının değil, yürek kapılarının da açılması için buradayım. Bu sergi, her çocuğun köklerinden koparılmadan, kendi ikliminde yaşayabilmesi ve kendi ikliminde çiçek açabilmesi projesidir. Birleşmiş Milletler'deki Göçmen Kuşlar Sergisi, göçmen çocukların BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, dünyadaki diğer çocuklar ile eşit haklara sahip olduğunun hatırlatılması projesi ve çığlığıdır” dedi. Sergi, 16 Şubat’a kadar açık kalacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU