TRAKYA'DA TERMİK SANTRAL TEHLİKESİ

Greenpeace, Çerkezköy, Kapaklı ve Vize'de kurulması planlanan kömürlü termik santrallerin hava kirliliğine ve insan sağlığına olumsuz etkilerini ortaya koyan "Trakya'da termik santral tehlikesiâ€

GÜNDEM 1.02.2018 22:49:00 0
TRAKYA

Rapora göre kurulması planlanan termik santraller faaliyete geçtiğinde şu sorunlara yol açacak:

 

•Çerkezköy santralinin baca filtrelerinin çalıştırılması halinde bile saat başına 525 kg yani 10 çimento torbasını dolduracak kadar toz havaya saçılacak.

 

•Çerkezköy ve Vize santralleri işletmeye geçerse, neden olacakları asit yağmurları, tarımsal üretimi yüksek olan ve bölge halkının çiftçilik yaparak geçindiği arazilere / mahsullere zarar verecek.

 

•PM2,5ve NO2 kirliliği artışının neden olduğu solunum yolu hastalıkları ve bebek ölümleri dahil, Çerkezköy Santrali yılda 141, Vize Santrali yılda 182 erken ölüme neden olacak.

 

•Santraller 40 yıl çalıştırılırsa tahmini sağlık etkileri yaklaşık 11 bin erken ölüme tekabül edecek.

 

•Hava kirletici maddelerin rüzgar ve metorolojik olaylara göre farklı derecelerde ve şiddette yayılması söz konusu olduğundan, Trakya’da planlanan  termik santraller, sadece Vize ve Çerkezköy’ü değil, Çorlu, Keşan dahil olmak üzere birçok ilçeyi etkisi altına alacak ve kilometrelerce alanı kirletecek.

 

Şaban KARDEŞ